Sari direct la conținut

Dupa atacul armat de la Munchen, cabinetul Angelei Merkel ia in discutie regimul armelor si munitiei

HotNews.ro
Atacatorul din Munchen, Foto: Captura YouTube
Atacatorul din Munchen, Foto: Captura YouTube

Atacul armat de la München a declansat din nou in Germania discutii aprinse privitoare la legea regimului armelor si munitiilor. Ministrul de interne Thomas de Maiziere vrea intarirea restrictiilor, iar colegul sau din Bavaria, Joachim Herrmann, propune chiar ca, „in situatii extreme“, cum sunt atacurile teroriste, „si in Germania sa poata interveni armata“. El a adaugat insa ca aceasta nu inseamna ca politiei sa i se submineze rolul principal in astfel de actiuni, caci „nu traim in vremurile Republicii de la Weimar“, ci intr-o „democratie absolut stabila“.

In cabinetul Angelei Merkel circula insa opinii referitoare la inasprirea restrictiilor regimului armelor, deoarece atacatorul din München actionase cu o arma dobandita ilegal. De Maiziere (CDU) a declarat pentru Bild am Sonntag ca se asteapta intai rezultatele anchetei referitoare la modul in care faptasul a reusit sa intre in posesia armei. „Apoi trebuie sa verificam foarte atent daca nu este nevoie de modificari ale cadrului legal“, a adaugat el.

Nu este singurul care sustine aceasta pozitie. Vicecancelarul Sigmar Gabriel (SPD) tocmai declarase: „Controlul armelor este un punct important. Trebuie sa facem, in continuare, totul pentru ca accesul la armele letale sa fie restrictionat si sever controlat”. Gabriel a insistat si pe faptul ca statul si societatea trebuie, in cazul persoanelor instabile psihic, „sa fie atente si sa intervina – mai cu seama cand este vorba de adolescenti”.

Vineri seara, tanarul de 18 ani David Ali Somboly a impuscat mortal noua oameni, intre care sase adolescenti. Atacul armat a avut loc pe terenul centrului comercial Olympia din München, dupa care acesta s-a sinucis, in fata politistilor care au intervenit de urgenta. Din declaratiile politiei, el mai avea 300 de gloante, munitie cu care ar fi putut urma un adevarat prapad, daca atacatorul nu ar fi fost rapid localizat si neutralizat.

In locuinta tanarului s-a gasit un intreg arsenal de dovezi care, din declaratiile ministrului de interne german, s-ar mula pe matricea comportamentala a altor ucideri in masa, cum sunt cea a norvegianului Anders Behring Breivik, de acum cinici ani, sau a liceanului Tim Kretschmer, din martie 2009. Ultimul si-a ucis 15 colegi si profesori de la scoala Albertville-Realschule din Winnenden (nu departe de Stuttgart), dupa care a fugit si a luat ostatici. In final, incercuit de politie, acesta s-a sinucis.

Un caz tipic de „amok“, de pierdere a controlului mental asupra faptelor sale, s-a considerat a fi fost fapta, la timpul ei. Fenomenul nu este izolat in Germania si mai ales in tarile nordice, unde izolarea, insingurarea, depresia iau si forma unei revolte destructive, care innegura mintea si duce la fapte extreme si inumane. Pe acest fond psihic (sau psihiatric) se grefeaza influenta jocurilor virtuale cu un grad sporit de violenta si oportunitatea accesului la arme si munitie letala.

Interesant este ca acest gen de persoane in general nu au antecedente penale, nici conflicte mai marunte cu legea. Eventual au fost luate in evidenta unui serviciu psihiatric, insa nu neaparat cu indicii de violenta declarata. Asa a fost in cazul lui Tim K. din Winnenden, asa este si cazul lui David Aly S., faptuitorul din München, care era „o foaie alba“ pentru politia din capitala bavareza.

„N-au existat pana acum anchete ale politiei in cazul lui“, a declarat ministrul Thomas de Maiziere. „Si nici sesizari ale serviciilor de informatii asupra acestei persoane“, a adaugat acesta, privitor la David Aly S. Ministrul nu exclude varianta ca tanarul sa fi fost victima mobbing-ului, la care sa se fi adaugat efectul video-urilor si jocurilor pe internet extrem de brutale, declansand comportamentul destructiv si auto-destructiv.

Tanarul autor (germano-iranian) al atacului armat de la centrul comercial Olympia a crescut si a facut scoala la München, fara sa atraga atentia in mod deosebit. Anchetatorii ar fi identificat indicii ca acesta ar fi avut o boala „din zona afectiunilor depresive“.

Din informatiile oficiale, prezentate de comandantul politiei din Munchen, Hubertus Andrä, „toate persoanele ucise provin din München si din imprejurimi“. Este vorba despre doi adolescenti de 15 si trei de 14 ani. Alte victime au fost in varsta de 17, 19, 20 si 45 de ani. Intre decedati se afla trei femei, tot trei fiind si numarul victimelor provenite din Kosovo. Duminica, in memoria acestora, presedintele kosovar Hashim Thaci a decretat zi de doliu national.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro