După investitorii arabi, un fond din China investește peste 50 de milioane de euro pentru a moderniza silozurile de cereale ale grupului de agribusiness Brise
Un investitor chinez va investi peste 50 de milioane de euro pentru a moderniza și dezvolta cele 15 silozuri de cereale cu o capacitate de 350.000 de tone aparținând Brise Group, unul dintre cele mai mari grupuri din agribusiness din România, controlat de omul de afaceri Marius Bucur, scrie NewsWeek.
Brise Group a anunțat, pe 14 martie, încheierea unui parteneriat strategic cu fondul chinez de investiţii CEE Equity Partners, finanțat de guvernul chinez, pentru o infuzie de 50 de milioane de euro din partea chinezilor pentru a moderniza şi dezvolta cele 15 silozuri de cereale cu o capacitate de 350.000 de tone pe care grupul românesc le deține.
Potrivit surselor din piaţă, fondul chinez va investi cele peste 50 de milioane de euro în modernizarea, integrarea, dezvoltarea şi construcţia unor hub-uri logistice şi silozuri de cereale uşor accesibile pe întreg teritoriul României.
Conform datelor Brise, compania dispune de silozuri şi baze de recepţie cu o capacitate de 350.000 de tone. Este tot mai clar că investitorii străini se bat să îşi facă loc în agrobusinessul românesc, atât în producţie, cât şi în comerţul cu cereale sau distribuţia de materii prime agricole, sectoare dominate de companii cu acţionariat străin.
Anul trecut, România a fost cel mai mare producător de floarea soarelui și porumb din spațiul UE și al treilea la grâu. Proximitatea fluviului Dunărea și a Mării Negre facilitează exportul produselor agricole pe apă, cel mai ieftin, fapt care îi conferă, la fel, un avantaj.
Tot anul trecut, în agribusiness-ul românesc a avut loc cea mai importantă tranzacție din toate timpurile, odată cu preluarea Agricost, compania antreprenorului român Constantin Duluțe, de fondul de investiții al Emiratelor Arabe Unite (EAU), Al Dahra, pentru o sumă neconfirmată încă de aproape 250 de milioane de euro, arată newsweek.
Cea mai mare fermă de cereale din Europa (57.000 de hectare) ar trebui să ajungă la o producție de 1 milion de tone de cereale şi furaje în România până în 2022, după cum au anunțat reprezentanții Al Dahra, cel mai mare trader de cereale din Orientul Mijlociu, cu o cifră de afaceri de 1 miliard de dolari.