Sari direct la conținut

După Niger, nemulțumiri și în Nigeria, cea mai mare țară din Africa

HotNews.ro
Protest in Nigeria, Foto: Chinedu Asadu / Associated Press / Profimedia Images
Protest in Nigeria, Foto: Chinedu Asadu / Associated Press / Profimedia Images

Sute de persoane au mărșăluit miercuri prin marile orașe din Nigeria în prima zi a unei greve naționale care a fost declanșată de nemulțumirile legate de politicile economice ale guvernului, relatează Reuters.

Președintele Nigeriei, Bola Tinubu, a declanșat după învestirea sa în funcție pe 29 mai unul dintre cele mai ample planuri de reforme pe care țara le-a văzut în ultimele decenii, eliminând populara subvenție pentru carburanți, care a costat statul 10 miliarde de dolari anul trecut, și relaxând regimul de schimb valutar.

Deși reformele au fost salutate de investitori, sindicatele spun că ele au dus la noi scumpiri tocmai într-o perioadă în care nigerienii se confruntau deja cu cea mai mare rată a inflației din ultimele două decenii.

Protestatari înarmați cu pancarte și conduși de liderii sindicali au ieșit pe străzi în Lagos, statul Bayelsa bogat în petrol și orașele Kano și Kaduna din nordul țării.

„Protestul de astăzi este doar începutul și un avertisment către guvern. Le dăm o săptămână să ne întrunească revendicările”, a declarat Auwal Musa Muhammad, unul dintre liderii sindicali din Kano.

În capitala Abuja protestatarii au forțat poarta care duce la parlament, dorind să fie primiți de președintele Senatului. Deocamdată nu au fost raportate alte incidente.

Șefii sindicali din mai multe state au înmânat oficialilor guvernamentali petiții detaliate cu solicitările lor.

Sindicatele din Nigeria invocă o criză a costului de trai

Chiar dacă Tinubu susține că subvențiile la carburanți au fost în beneficiul elitelor țării, Congresul Nigerian al Muncii (NLC) afirmă că eliminarea sa a fost o decizie pripită care a fost luată fără niciun plan de a contracara efectele măsurii asupra săracilor.

„Fiecare familie simte colțul politicilor guvernamentale dure care au dus la creșteri astronomice ale prețurilor din transport, alimentație, bunuri și servicii, educație, serviciile medicale, ca să numim doar câteva”, a transmis acest sindicat într-un comunicat remis presei miercuri.

NLC și Congresul Uniunii Muncitorilor, cele mai mari sindicate din Nigeria, au declarat că greva va dura o săptămână, ele reprezentând milioane de muncitori din întreaga țară și toate sectoarele economiei.

Cu toate acestea, în Lagos, cel mai mare oraș al țării și centrul său financiar, magazinele au rămas în mare parte deschise, inclusiv unele supermarketuri.

O altă problemă a sindicaliștilor este că zeci de milioane de nigerieni muncesc în economia informală și nu au niciun fel de reprezentare sindicală.

Nigeria este cea mai mare țară din Africa atât ca populație (223 de milioane de locuitori), cât și ca Produs Intern brut (504 miliarde de dolari, potrivit celei mai recente estimări).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro