După Sofagate, Ursula von der Leyen, acuzată ea însăși de încălcarea protocolului
- Redactia Hotnews
Președintele Consiliului European, Charles Michel, va călători la Kiev la sfârșitul lunii august pentru a reprezenta UE la ceremoniile pentru a 30-a aniversare a independenței Ucrainei. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este acuzată că a încălcat protocolul, pentru că șeful său de cabinet a refuzat invitația în locul său. Evenimentul vine după scandalul Sofagate de la Ankara, în care von der Leyen a fost așezată pe o canapea în timp ce președintele Erdogan și președintele Consiliului European, Charles Miche, au stat în scaune, relatează AFP și Politico.
Diplomații spun că președintele Comisiei Europene pare să fi încălcat convenția făcându-l pe șeful cabinetului său, Björn Seibert, să răspundă la o invitație oficială a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Dezvăluirea vine în mijlocul unor dezbateri cu privire la procedura diplomatică adecvată după scandalul Sofagate de la Ankara de săptămâna trecută, în care von der Leyen a fost ”exilată” pe o canapea în timp ce președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și președintele Consiliului European Charles Michel au stat pe scaune impunătoare.
Zelenski i-a scris lui von der Leyen să o invite la Kiev pentru a participa la ceremoniile dedicate celei de-a 30-a aniversare a independenței ucrainene, precum și la prima reuniune la nivel înalt a „Platformei Crimeei”, care are drept scop arătarea sprijinului pentru suveranitatea ucraineană asupra peninsulei invadată și anexată de Rusia în 2014.
Dar într-o mișcare care a provocat agitație în rândul diplomaților UE, Seibert a trimis o scrisoare de răspuns sub propria semnătură pentru a respinge invitația și a exprimat regretele lui von der Leyen, mai degrabă decât sub numele președintelui Comisiei, așa cum este protocolul obișnuit, scrie Politico.
Respingerea unei astfel de invitații ar putea ridica îndoieli cu privire la angajamentul lui von der Leyen de a demonstra sprijin pentru Ucraina într-un moment în care Rusia acumulează cel mai mare număr de soldați la frontiera sa din 2014 – anul în care Moscova a anexat Crimeea și separatiștii pro-ruși au confiscat o mare parte din estul Ucrainei.
Motivul dat pentru refuzul invitației – o agendă excesiv de încărcată – a ridicat, de asemenea, întrebări în rândul diplomaților și oficialilor, având în vedere că evenimentele de la Kiev sunt stabilite pentru 23 și 24 august, moment în care Bruxelles și instituțiile UE sunt aproape închise pentru vacanțele de vară.
„Din păcate, președintele nu este în măsură să dea un răspuns pozitiv invitației dvs. din cauza unei agende deosebit de încărcate în zilele în cauză”, a scris Seibert în scrisoarea din 7 aprilie și văzută de POLITICO. „Vă mulțumesc anticipat pentru înțelegere.”
”Scrisoarea nu a fost trimisă”
„Nu spun că această scrisoare nu există, dar nu a fost transmisă autorităților ucrainene, conform informațiilor mele”, a explicat Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al lui von der Leyen, potrivit Afp.
Președintele nu a răspuns la invitația președintelui ucrainean „pentru că se afla într-o misiune în Turcia și apoi în Iordania”, a declarat el.
Doamna von der Leyen a plecat apoi în Germania pentru a petrece câteva zile alături de familia ei pe care nu o mai văzuse de la Crăciun și s-a întors la Bruxelles pe 12 aprilie, a spus el.
“Doamna von der Leyen își va semna răspunsul către președintele ucrainean și se va asigura că toate răspunsurile către șefii de stat și de guvern vor avea semnătura ei”, a spus purtătorul de cuvânt al acesteia. “Președintele are încredere deplină în șeful ei de cabinet”, a adăugat el.