E clar că avem un deficit pe piața muncii.Poate nu e de un milion de persoane, cum spune Teodorovici. Dar cum îl rezolvăm?
”În București, șomajul e practic zero, nu mai ai de unde recruta. Noi avem nevoie de specialiști în IT, dar nu ai cum să-i iei de la Microsoft sau IBM. Nu te poți bate cu ei la salarii”, declara marți după o conferință de presă șeful unei importante companii care se ocupă de colectarea de creanțe. Lucrăm cu call-centere, unde fluctuația de personal e mare, iar ca să atragi oameni e nevoie să le oferi salarii, vacanțe, bonusuri, care te pot face necompetitiv pe piață de la un nivel încolo, mai spune acesta. De asemenea, CEO-ul uneia din primele 5 bănci din România explica în weekend că vede la clienții băncii sale același fenomen.
”Ne întâlnim cu clienții din țară, iar aceștia ne spun că au comenzi pentru export, iar ei le refuză pentru cp nu au cu cine să le producă. ”Ar lua un credit să mai facă o secție de producție, dar prima lor întrebare nu mai e dacă au garanții, ci dacă au cu cine să o populeze!”, spune executivul băncii.
”Noi mergem cu microbuze prin județele din jur ca să încercăm să recrutăm oameni. Știți câți convingem să vină la interviu? Cam unu din 20!”, spune șeful unei multinaționale cu sediul în România.
Șeful FAN Courier povestea în decembrie că resimte și el tot mai puternic criza forței de muncă si că cea mai dificilă situație e cea din Cluj, unde compania a relocat temporar câteva zeci de curieri (link) din Bucuresti pentru a face față comenzilor.
Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici vorbea de un deficit de un milion de oameni pe piața muncii, dar cifra nu a fost confirmată din alte surse. Unii specialiști spun că e plauzibilă, alții spun că e nevoie de analize mai adânci pentru a putea eventual confirma această cifră.
- Migrația externă și demografia care arată chiar prost sunt de vină. Dar ….
…cert este însă că potrivit studiilor poblicate de instituții cu experiență în această zonă plasează România în țările cu cele mai mari deficite de personal.
Vezi aici studiul Manpower 2018, de pildă.(link)
În studiul care poate fi citit mai sus, România apare în compania unor state cum sunt Grecia, Turcia, Bulgaria sau Argentina.
”Țările din grupa cărora face parte România include state cu probleme structurale în economie, țări cu economie foarte volatilă”, au declarat pentru HotNews.ro experți ai pieței muncii, apropiați Comisiei Europene. ”Aceste deficite par să fi apărut în ramuri foarte volatile, nu din cele care au potențial mare de creștere sau de dezvoltare. În măsura în care pe o anumită pantă a ciclului economic apare o dezvoltare foarte puternică, aceasta dezvoltare bruscă aduce o tensiune în piața muncii, iar angajatorii nu își mai găsesc personal pentru a face față cererii”, spune același expert cu care HotNews.ro a discutat.
”Politicile monetare vor deveni mai stricte, iar ceea ce face FED va avea un impact și în piața muncii. Turcia e deja un exemplu. Se retrag capitalurile de pe piețele emergente, iar Turcia se confruntă deja cu încetinirea activității economice. Lira e deja la un nivel foarte scăzut, terenul pierdut în ultimul an este imens. Turcia e o economie emergentă și e în aceeași oală din punct de vedere al pieței de capital cu Bulgaria sau cu România. Singurul caz aparte pare Grecia, dar să nu uităm că Grecia e o țară care e la al 7-lea program de bail-out. Ea a fost ținută artificial în viață, ea nu mai funcționează pe baze sănătoase. La fel e și cu Argentina, care e într-o recesiune foarte gravă. E în a doua recesiune din ultimii 3 ani. Țările astea sunt piețe cu probleme structurale enorme”, mai spune oficialul european.
Pot fi volatilități în sectoare cum sunt construcțiile sau în servicii cum sunt transporturile, unde turnoverul personalului este probabil foarte ridicat. Dar nu e vorba de locuri de muncă nou create ci de job-uri care nu pot să mențină personalul.
În zona de firme mici, problema rămâne. ”Am o firmă mică de publicitate și deseori mi se cer mici scripturi de programare. Le licitez internațional și lucrez cu sârbii cel mai des. Lucrează ieftin și livrează la timp comenzile. Românii cer bani foarte mulți, întârzie cu livrarea și sunt neserioși”, spune un tânăr antreprenor pentru HotNews.
E drept, nu toată piața românească suferă de deficit. Dar sunt anumite sectoare care trebuie reformate. Și ne referim aici la zone cu valoare adăugată redusă în PIB: retailul alimentar, la construcții, turism (poate ar merita o analiză specială acest domeniu).
Cert e că tensiunile din piața muncii au ajuns să fie o temă de cercetare și pentru Banca Națională. Voi ce părere aveți? Cum am putea reveni la valori normale ale fluctuației de personal?