E România obligată să legalizeze căsătoriile gay sau nu? Decizia CEDO privind cuplurile de același sex, explicată
La cinci ani de la referendumul eșuat pentru familie, decizia Curții Europene a Drepturilor Omului privind drepturile familiilor formate din persoane de același sex din România a reaprins o discuție sensibilă la noi.
Decizia nu a fost însă explicată clar în spațiul public, ceea ce a lăsat loc vocilor radicale pentru a-și pune în scenă deturnările. Așa și cu AUR, care a cerut, pe 29 mai, Guvernului României să conteste decizia CEDO. O zi mai târziu, George Simion a plusat și a anunțat că AUR a depus în camerele parlamentului o declarație politică pentru susținerea „familiei naturale”.
Am stat de vorbă cu Iustina Ionescu, avocata asociației ACCEPT, unul dintre ONG-urile care luptă pentru drepturile minorităților sexuale în România, organizație care s-a și ocupat de reprezentarea celor 21 de cupluri care au reclamat România la CEDO.
Am vrut să aflăm răspunsul la câteva întrebări esențiale: este România obligată să respecte această decizie? Înseamnă asta că vom legaliza căsătoriile de același sex? Care sunt pașii următori și ce se întâmplă dacă nu facem nimic?