Sari direct la conținut

Ecologiștii acuză Suedia că a permis „un măcel pur” după ce autoritățile au permis împușcarea a 20% din populația de urs brun

HotNews.ro
Ecologiștii acuză Suedia că a permis „un măcel pur” după ce autoritățile au permis împușcarea a 20% din populația de urs brun
Urs brun Foto: Arterra Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia

Peste 150 de urși bruni au fost uciși în primele zile ale vânătorii anuale din Suedia, relatează The Guardian. Pentru vânătoarea din acest an, guvernul suedez a eliberat 486 de licențe pentru împușcare, mai puțin decât nivelul record de 722 de anul trecut.

Până joi după-amiază, a doua zi de vânătoare, au fost deja împușcați 152 de urși, potrivit Agenției pentru protecția mediului din Suedia.

Vânătoarea a devenit centrul unei controverse tot mai mari, iar anul acesta poliția a însoțit vânătorii pentru prima dată, anticipând proteste locale.

„Metodele moderne de vânătoare fac extrem de ușoară uciderea unui urs – am putea să o asemănăm cu un măcel pur”, a declarat Magnus Orrebrant, președintele Asociației suedeze a carnivorelor.

Ofițerii de poliție au patrulat prin păduri, iar drone au fost ridicate pentru a asigura „desfășurarea pașnică a vânătorilor”, pe fondul îngrijorărilor că majorarea licențelor ar putea provoca proteste.

„Am considerat necesar să ne asigurăm că nu există nicio interferență cu vânătorii care își fac treaba în timpul vânătorii de urși din acest an”, a declarat Joacim Lundqvist, ofițer de poliție și coordonator al faunei sălbatice pentru nordul Suediei. „Acest lucru se datorează faptului că a existat o creștere a numărului de protestatari la vânătoarea de râși și lupi care a avut loc la începutul acestui an.”

„În anii anteriori a existat un sentiment de amenințare din partea protestatarilor. În acest an, nu există același sentiment de teamă”, a declarat Magnus Jensen, consultant la Asociația Suedeză de Vânătoare din Falun.

Urșii au fost vânați aproape până la dispariție în Suedia în urmă cu un secol, dar numărul lor și-a revenit până la un vârf de 3.300 în 2008. În anii care au urmat, sacrificările au redus numărul urșilor cu 40%, ajungând la aproximativ 2.400. Dacă acestea continuă într-un ritm similar, sacrificarea de anul viitor va aduce numărul de urși aproape de minimul de 1.400 de urși considerat necesar de guvernul suedez pentru a menține o populație viabilă.

Ecologiștii sunt îngrijorați că, dacă vor continua, vânătorile ar putea avea repercusiuni în întreaga regiune. La începutul acestei luni, grupurile ecologiste norvegiene au făcut apel la autoritățile suedeze din unele regiuni de frontieră să refuze licențele de ucidere a urșilor, argumentând că acestea amenință populația de urși bruni din ambele țări. Apelul lor a fost respins.

Truls Gulowsen, șeful Organizației norvegiene pentru conservarea naturii, a declarat că este „foarte îngrijorat de acest sacrificiu”.

„Este o reducere semnificativă și destul de dramatică a populației de urși bruni din Scandinavia. Acum că Suedia își reduce serios stocul, acest lucru va avea un impact asupra capacității de supraviețuire a întregii populații scandinave”, a declarat el.

„Dacă doriți ca populația să rămână stabilă la aproximativ 2.400 de animale, așa cum estimăm astăzi, nu puteți împușca decât aproximativ 250 de urși anual”, a precizat și Jonas Kindberg, de la Universitatea Suedeză de Științe Agricole, și cercetătorul principal al Proiectului privind ursul scandinav.

Urșii bruni sunt o „specie strict protejată” în Europa, iar conservaționiștii susțin că cotele ridicate de vânătoare ar putea încălca directiva UE privind habitatul, care interzice „vânătoarea sau uciderea deliberată a speciilor strict protejate”. În conformitate cu normele UE, această interdicție poate fi ridicată doar ca „ultimă soluție” pentru a proteja siguranța publică, culturile sau flora și fauna naturale.

INTERVIURILE HotNews.ro