Economia americană se contractă din nou, alimentând temerile de recesiune
Produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite s-a contractat din nou în al doilea trimestru, crescând riscul ca cea mai mare economie a lumii să intre în recesiune, cu doar câteva luni înainte de alegerile cheie pentru Joe Biden, potrivit AFP.
Contracția PIB-ului a fost de 0,9% anualizat, măsura preferată de SUA, care o compară cu trimestrul precedent și apoi proiectează variația pe întregul an, potrivit cifrelor publicate joi de Departamentul Comerțului.
Se aștepta o creștere slabă, după o scădere de 1,6% în primul trimestru.
Definiția general acceptată a unei recesiuni este reprezentată de două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului. Dar situația actuală „nu mi se pare că este o recesiune”, a reacționat Joe Biden.
Ministrul său de finanțe, Janet Yellen, a insistat, de asemenea, că economia americană rămâne „rezistentă”, chiar dacă „încetinește”.
Inflația a atins un nou nivel record în iunie, de 9,1% în ritm anual. Iar încetinirea ei necesită o răcire a activității economice.
Cu toate acestea, este „posibil să se încetinească inflația și să se mențină o piață a muncii puternică”, potrivit ministrului.
„Majoritatea economiștilor și majoritatea americanilor au o definiție similară a recesiunii: pierderi mari de locuri de muncă și disponibilizări masive”, a declarat secretarul Trezoreriei în cadrul unei conferințe de presă.
„Nu este ceea ce vedem acum”, a spus ea, subliniind cele peste un milion de locuri de muncă create în ultimele trei luni și preferând să vorbească despre „o economie în tranziție către o creștere mai stabilă și mai durabilă”.
Opoziția, însă, critică „recesiunea lui Joe Biden. Economia s-a prăbușit timp de două trimestre la rând”, a comentat Partidul Republican pe Twitter.
„Guvernul tocmai a anunțat ceea ce fiecare american simte de aproape un an – suntem în recesiune”, a deplâns Kevin McCarthy, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților.
De asemenea, el i-a acuzat pe democrați că „(preferă) să redefinească recesiunea decât să restabilească o economie sănătoasă”.