Sari direct la conținut

Economia Romaniei ramane competitiva

HotNews.ro

Cresterea deficitului de cont curent a Romaniei reflecta puternica dezvoltare a cererii interne si nu o criza a competitivitatii economice, se arata in raportul denumit „Bulgaria, Croatia, Romania: Cat de sustenabile sunt dezechilibrele externe?” al agentiei de evaluare financiara Fitch.

„In ciuda deficitelor de cont curent mari, Bulgaria, Croatia si Romania inregistreaza cresteri puternice ale exporturilor, ceea ce sugereaza ca economiile acestor tari raman competitive”, a declarat Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch.

Cele trei tari fac fata unui deficit de cont curent mare (8,1% din PIB pentru Croatia, 10,3% in cazul Romaniei si 16,3% pentru Bulgaria), insa crestrea exportului a fost mare, de 12% pe an in perioada 2000 – 2006 in cazul Croatiei si de aproximativ 21% pe an in cazul Romaniei si Bulgariei.

Cu toate acestea, deficitul comercial s-a adancit ca urmare a avansului mai rapid al importurilor, iar relaxarea fiscala din Croatia si Romania a amplificat presiunile exercitate de cererea foarte ridicata.

Potrivit raportului Fitch, deficitul de cont curent a fost finantat in perioada 2000-2006 de investitiile straine directe in proportie de 128% in cazul Bulgariei, fata de 75% in cazul Romaniei si de 78% in cel al Croatiei.

In pofida nivelului ridicat al investitiilor straine directe, datoria externa bruta a celor trei tari creste in raport cu PIB, alimentata in special de creditele externe contractate in sistemul bancar.

Fitch noteaza ca majoritatea bancilor din cele trei tari au actionariat strain, ceea ce reduce riscurile asociate avansului creditelor externe contractate de institutiile financiare.

Zvonul de la sfarsitul saptamanii

La sfarsitul saptamanii trecute, Danske Bank arata intr-un raport ca marile agentii de rating ar putea revizui in sens negativ calificativele acordate Romaniei datorita deficitului de cont curent mare, cresterii rapide a creditarii si inrautatirii semnificative a situatiei politice.

In raport, analistii bancii daneze preconizau ca agentia Fitch va reduce calificativul Romaniei de la “BBB-”, la “BBB”, iar Moody’s va schimba perspectiva ratingului „Baa3”, de la „stabila” la „negativa”.

Analistii agentiei de rating Moody’s au declarat saptamana trecuta, citati de NewsIn, ca pastreaza aprecierile asupra ratingului actual al Romaniei, dupa cum este mentionat in rapoartele lor de la finele anului trecut, care anuntau marirea calificativului de tara.

„Consideram estimarea ca fiind incorecta, deoarece de-abia am marit ratingul Romaniei. Problemele ar trebui sa devina foarte serioase pentru a determina o micsorare a ratingului”, a spus Kenneth Orchard, analist Moody’s pentru Romania.

In data de 31 august 2006, Fitch a imbunatatit ratingurile Romaniei pentru creditele pe termen lung in valuta, de la „BBB minus” la „BBB”, pe baza performantelor economice bune si a situatiei favorabile a finantelor publice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro