Sari direct la conținut

Editurile, in Comisia de invatamant, pe tema proiectului de lege a manualului scolar: "Nu este adresat unei societati moderne, stopeaza progresul", "Sa se rediscute", "Este afectata o treime din piata cartilor"

HotNews.ro

Comisia de invatamant din Senat a avut marti primele discutii pe tema proiectului de lege a manualului scolar, urmand ca pana saptamana viitoare sa ia o decizie privind avizul. La discutii, care au durat mai bine de doua ore, au fost prezenti reprezentanti ai editurilor, care si-au exprimat nemultumirea fata de proiect, spunand ca acesta ar trebui rediscutat si imbunatatit fiindca impiedica desfasurarea normala a concurentei si afecteaza cea mai mare parte din piata cartilor. Ei au spus ca, desi au fost, intr-adevar, intarzieri in distribuirea manualelor, vina nu le apartine lor, ci faptului ca programa scolara a fost scrisa cu intarziere, relateaza News.ro.

„Proiectul este neavenit, nu este adresat unei societati moderne. Prin aceasta decizie unilaterala se stopeaza concurenta si calitatea, progresul. Dupa 25 de ani de manuale, cand manualele s-au livrat in timp util, nu inteleg de ce s-a ajuns la decizia aceasta, pentru o singura editura”, a declarat in cadrul comisiei Cristian Greseanu, presedintele Uniunii Editurilor din Romania.

El spune ca intarzierile din ultima vreme privind ditribuirea manualelor au fost cauzate de intarzierea cu care a fost scrisa programa scolara, dar si din cauza ca s-a impus editurilor scoaterea variantei digitale pentru fiecare manual.

„Consuma multe resurse si ne dubleaza timpul de producere. (…) Am facut varianta digitala la pretul de 1 leu, am jucat dupa regulile ministerului. Noi nu am fi meritat sa fim alungati din acest mediu, ci felicitati. Da, au fost intarzieri, dar astea sunt motivele. Cu ce am gresit ca sa fim pedepsiti cu scoaterea de pe piata?”, a mai spus Greseanu.

Directorul general al Grupului Editorial Art, Dan Iacob, a propus ca proiectul legii manualului sa fie rediscutat si imbunatatit.

„Sa se rediscute legea manualului, sa se retraga si sa se faca unul mai bun. (…) Se intampla ca cel mai bun manual de limba romana sa fie de la Editura Didactica si Pedagocica, dar cel mai bun manual de matematica poate sa fie de la alta editura. Intelegem ca au existat la un moment dat presiuni din media, din guvern, de la alte persoane din partidele politice pentru a se ajunge la astfel de solutie, dar membrii comisiei sunt profesori si pot intelege lucrurile din aceasta perspectiva. Vin aici in calitate de om care a dedicat educatiei 17 ani din viata, la fel ca si colegii mei. Toti am facut manuale dupa regulile impuse din minister. Cat am putut de bine, cu sacrificii. Manualele, acum, costa intre 1 euro si 2 euro si ceva. Media este de 1,3 euro, in care intra manualul, varianta digitala si acel DVD, care contine o replica a variantei digitale. Achizitia unui astfel de pachet in alte tari ajunge la pretul de 5 euro”, a explicat Iacob.

Eidtorii de manuale atrag, de asemenea, atentia ca proiectul de lege privind manualul scolar ar putea afecta o treime din piata cartilor.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a sustinut ca proiectul reprezinta de fapt o nationalizare a manualului, pentru ca este un singur tip de manual impus de minister si a subliniat ca in acest fel manualul scolar ar putea chiar sa devina un instrument de propaganda.

¬Este o nationalizare a manualui, un pas inapoi. Manualele alternative au fost salutate cand au aparut de toata comunitatea educationala. Acum, produsul va fi un singur manual impus de minister tuturor scolilor. E nevoie de creativitate si har pentru a prezenta materia atractiv si modern la real. La uman, romana, istorie, literatura universala, civila, filosofie, ideea insasi de manual unic nu o putem accepta, pentru ca s-ar intampla ca inainte de 1989. Ele ar putea deveni un instrument de propaganda¬, a spus Vlad Alexandrescu.

La randul sau, senatorul Ecaterina Andronescu a reprosat cateva lucruri editurilor, incepand cu alegerea autorilor de manuale, care, in opinia ei, trebuie sa fie profesori cu ¬har didactic¬.

¬Am vazut manuale de fizica sau biologie dificil de inteles. Trebui sa gasim o formula ca astfel de manuale sa nu ajunga pe bancile elevilor. O alta situatie este cu evaluatorii manualelor, care ii cunosteau pe autorii manualelor, iar ele evident ca treceau toate. Si trebuie ca evaluatorii sa fie profesori cu experienta la clasa¬, a spus Ecaterina Andronescu.

Ea a atras atentia ca imaginea negativa provocata de intarzierile distribuirii manualelor scolare nu a fost ¬incasata¬ de edituri, asa cum sustin reprezentantii lor, ci intotdeauna de Ministerul Educatiei.

Presedintele Comisiei de invatamant din Senat, Liviu Pop, a spus ca nicio editura nu va fi afectata.

¬Pentru tot ceea ce inseamna programe scolare in trunchiul comun pe care il parcurg toti elevii, sa avem un manual scolar de baza. Pentru celelalte, putem discuta de manuale alternative. Editurile nu dispar, piata concurentiala e deschisa. Noi, ca si coalitie de guvernare, nu facem decat sa asiguram dreptul la educatie pentru toata lumea¬, a declarat Liviu Pop.

Comisia pentru invatamant va da raport pe proiect, urmand ca acesta sa intre in plenul Senatului saptamana viitoare. Camera Deputatilor este for decizional.

In15 septembrie, Ministerul Educatiei Nationale a pus in transparenta decizionala un proiect de Hotarare de Guvern prin care Regia Autonoma Editura Didactica si Pedagogica (EDP) ar deveni societate pe actiuni cu un unic proprietar, statul, avand dreptul de a publica in mod exclusiv manualele scolare.

Profesorii universitari si preuniversitari, cercetatori si oameni de cultura au reactionat public, semnand apelul ¬Dreptul la educatie¬. La acesta au aderat peste 230 de persoane, iar alte 4.200 de persoane au semnat petitia online in doar doua saptamani. Semnatarii au atras atentia ¬asupra riscului de monopolizare a pietei de carte scolara, in contextul discutiilor privind reorganizarea EDP si transformarea acesteia in singura editura cu drept de publicare a manualelor scolare¬.

Printre autorii si semnatarii Apelului ¬Dreptul la Educatie¬ se afla personalitati importante precum academicianul Nicolae Manolescu, profesorii universitari Rodica Zafiu, Liviu Papadima, Mircea Vasilescu, Ioana Parvulescu, Mircea Cartarescu, catedre intregi ale universitatilor din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, scriitori, artisti, profesori ai colegiilor, liceelor si scolilor din Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov, Iasi, Timisoara, Galati, Ploiesti, Breaza.

Dupa numai cinci zile de consultari publice, MEN a inlocuit pe site-ul propriu propunerea HG cu un proiect de Ordonanta de Urgenta, in ciuda semnalelor de opozitie primite de la mediul academic, cadrele didactice, mediul de afaceri. In plus, in data de 28 septembrie, pe site-ul edu.ro, a fost pus in dezbatere publica un proiect de Lege a manualului scolar. In aceeasi zi, ministrul Educatiei isi exprima public, fara echivoc, intentia de a merge mai departe cu HG privind reorganizarea EDP si transformarea in unica editura cu drept de publicare a manualelor scolare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro