Sari direct la conținut

Efect „anti-îmbătrânire” pentru femeile la menopauză. Ce terapie „încetinește” anii și când e momentul optim să fie administrată

HotNews.ro
Menopauza afectează femeile până la os. Pierderea densității osoase la menopauză contribuie semnificativ la rate mai mari de osteoporoză și fracturi, semnalează OMS. FOTO. Shutterstock
Menopauza afectează femeile până la os. Pierderea densității osoase la menopauză contribuie semnificativ la rate mai mari de osteoporoză și fracturi, semnalează OMS. FOTO. Shutterstock

Majoritatea femeilor experimentează menopauza între 45 și 55 de ani, un proces fiziologic al vieții considerat parte naturală a îmbătrânirii biologice. Însă cercetări recente au demonstrat că terapia hormonală în perimenopauză poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii, fără a crește riscurile de mortalitate.

Menopauza este cauzată de pierderea funcției foliculare ovariene și de scăderea nivelului circulant de estrogen din sânge, astfel că pentru femei această etapă a vieții se traduce prin sfârșitul capacității de a face copii. Tranziția la menopauză poate fi treptată, începând de obicei cu modificări ale ciclului menstrual, dar și cu alte simptome. „Perimenopauza” este perioada în care aceste semne sunt observate pentru prima dată și se termină la un an după ultima perioadă menstruală.

Perimenopauza poate dura câțiva ani și poate afecta bunăstarea fizică, emoțională, mentală și socială. Dar, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o varietate de intervenții non-hormonale și hormonale pot ajuta la atenuarea simptomelor de perimenopauză.

Terapia hormonală ajută ca tranziția la menopauză să fie mai ușoară

Femeile din întreaga lume cu vârste între 45 și 55 de ani intră la menopauza naturală. Există însă și femei care experimentează menopauza mai devreme (înainte de 40 de ani), „menopauză precoce”, așa cum este denumită de medici și care poate fi cauzată de anomalii cromozomiale, tulburări autoimune sau alte cauze necunoscute.

Vestea bună este că terapia de substituție hormonală are efect anti-îmbătrânire, dacă este administrată în anii de perimenopauză.

Multe femei nu urmează terapia de substituție hormonală la menopauză de frica riscurilor crescute de accident vascular cerebral, cancer și demență, dar un nou studiu a arătat că femeile aflate în postmenopauză care au primit terapie hormonală în perioada perimenopauzei au îmbătrânit mult mai lent decât femeile care nu au primit terapia, fără riscuri asociate.

Autorii studiului au analizat datele a 117.763 de femei în postmenopauză, înregistrate în Biobanca din Marea Britanie. Dintre acestea, 47.461 de femei (40,3%) au folosit terapia hormonală (HT) la un moment dat în viața lor. Datele au arătat că acestea au prezentat mai puține semne de îmbătrânire decât femeile care nu au folosit-o niciodată. Cel mai puternic efect „anti-îmbătrânire” a fost găsit la femeile care au folosit HT începând cu vârsta de 48,4 ani și care au urmat-o timp de patru până la opt ani.

Cercetătorii susțin că terapia hormonală e cea mai eficientă când e administrată în perioada perimenopauzei. Yufan Liu, unul dintre autorii implicați în studiu, este de părere că și „femeile în vârstă de 40 de ani sau mai mici pot primi terapie hormonală, dacă suferă de menopauză prematură, prezintă simptome de menopauză prematură sau sunt supuse ooforectomiei bilaterale”.

Dr. G. Thomas Ruiz, medic obstetrician-ginecolog la Centrul Medical Memorial Care Orange Coast din Fountain Valley, CA, chiar dacă nu a fost implicat în studiul lui Liu, este de acord cu terapia hormonală în timpul perimenopauzei.

„O femeie de 48 de ani până la 51 de ani este de obicei într-o stare de perimenopauză, ceea ce înseamnă că este posibil să nu aibă menstruație în fiecare lună. De la o lună la alta, producția de estrogen din ovare este foarte variabilă. Într-o lună cu producție scăzută de estrogen, poate avea uscăciune vaginală, simptome vasomotorii, cum ar fi bufeurile. Este posibil să nu aibă menstruație timp de trei luni, iar apoi sângerarea poate dura două până la trei săptămâni. Deci, este într-adevăr o situație a ovarelor care ajung într-o situație în care pur și simplu nu mai funcționează. Terapia hormonală, în cazul femeilor aflate în perimenopauză, este de a ajuta la ușurarea tranziției lor la menopauză”, a expicat dr. G. Thomas Ruiz.

Menopauza afectează sănătatea oaselor

Menopauza afectează femeile până la os. Pierderea densității osoase la menopauză contribuie semnificativ la rate mai mari de osteoporoză și fracturi, semnalează OMS.

„În termen de șase luni de când ovarele nu produc estrogen, o femeie începe să piardă calciu din oase într-un ritm mai rapid decât absoarbe calciu. Acest lucru duce în cele din urmă la osteopenie și osteoporoză”, a explicat medicul G. Thomas Ruiz.

Medicii faimoasei Clinici Mayo atrag și ei atenția asupra semnelor la care trebuie să se uite o femeie care se apropie de perimenopauză și care pot sugera probleme ale oaselor. Potrivit medicului May Al-Araji, expert în sănătatea femeii și medicina de familie la Mayo Clinic Healthcare din Londra, aceste semne sunt: dureri ca o arsură în oase, fracturi de fragilitate, tratamente cu imunosupresoare, corticosteroizi. Femeile care au antecedente familiale de osteoporoză, suferă de artrită reumatoidă, au osteopenie, trebuie să fie atente la sănătatea oaselor.

„Menopauza are un efect multisistem. Te poate afecta literalmente de sus în jos, inclusiv pielea, părul, creierul, sistemul nervos central, inima, organele și sistemul osos. Terapia de substituție hormonală și alte medicamente pot fi luate în considerare atunci când osteoporoza este diagnosticată la femeile care se confruntă cu perimenopauză sau menopauză”, este de părere dr. Al-Araji.

Probleme cardiace la menopauză

Boala cardiovasculară (BCV) este cel mai mare ucigaș al femeilor, în condițiile în care 40% din toate decesele la femei sunt cauzate de BCV. În timp ce femeile dezvoltă boli cardiovasculare (BCV) cu aproximativ zece ani mai târziu decât bărbații, riscul de BCV la femei crește după menopauză.

Terapia hormonală după menopauză, denumită terapie de substituție hormonală, ar trebui să fie însoțită de testarea lipidelor pentru probleme cardiace, care sunt mai probabile, și de mamografii pentru riscul crescut de cancer de sân. Sunt indicate și doze mai mici de hormoni, avertizează dr. Ruiz.

De altfel, și Societatea Europeană de Cardiologie susține că menopauza este potențial legată de sănătatea cardiovasculară negativă prin modificări ale profilului de grăsime din sânge. O nouă cercetare prezentată la Congresul European de Cardiologie ( Londra 30 august-2 septembrie 2024) arată că femeile aflate în perioada de tranziție la menopauză prezintă modificări ale profilului colesterolului din sânge, care ar putea avea un impact negativ asupra sănătății lor cardiovasculare.

„Există o creștere a particulelor de lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL) „rele” și o scădere a particulelor de lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL) „bune” care are loc în timpul și după tranziția la menopauză. Luate împreună, aceste schimbări sugerează că menopauza este asociată cu o tranziție la un profil de lipoproteine ​​cu risc mai mare care ar putea avea mai multe șanse de a provoca boli cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană”, a subliniat dr. Stephanie Moreno, de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center.

Beneficii versus efecte adverse ale terapiei hormonale

Oamenii de știință sunt de părere că momentul începerii terapiei hormonale (HT) contează foarte mult și au ajuns la această concluzie după ce au reanalizat datele din studiul efectuat la începutul anilor 1990, studiul Women’s Health Initiative, sursa de încredere a efectelor HT la femeile aflate în postmenopauză.

Inițial, studiul a sugerat cu tărie că a crescut semnificativ riscul de demență și accident vascular cerebral și nu a redus riscul cardiovascular. Au existat însă și cercetări contradictorii, cum ar fi Nurses Health Study care descoperise că terapia reduce riscul de demență. Acum experții au găsit un factor cheie care separă beneficiile HT de efectele sale adverse: momentul. Majoritatea participanților la studiul Women’s Health Initiative aveau peste 62 de ani, de exemplu, moment în care nu mai aveau receptori de estrogeni și dezvoltaseră deja ateroscleroză.

Cu alte cuvinte, cercetătorii cred că HT este de ajutor în timpul perimenopauzei și poate fi de ajutor mai târziu, dar cu riscuri clare.

Yufan Liu, de la Laboratorul de toxicologie a mediului din Beijing de la Universitatea Capital Medical, autor al studiului care arată că terapia hormonală în perimenopauză poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii, susține că „utilizarea istorică a terapiei hormonale și o scădere a discrepanței în vârstă au fost asociate mai puternic la femeile cu un statut socioeconomic dezavantajat (SES) și acest lucru indică faptul că terapia hormonală le poate ajuta să compenseze mortalitatea de orice cauză și cauza specifică asociată cu îmbătrânirea fenotipică”.

Surse:

https://medicalxpress.com/news/2024-08-menopause-potentially-linked-adverse-cardiovascular.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/starting-hormone-therapy-perimenopause-may-slow-down-biological-aging#About-the-HT-controversy:-Timing-matters

https://medicalxpress.com/news/2024-09-perimenopause-menopause-weightlifting-expert-bone.html

INTERVIURILE HotNews.ro