Sari direct la conținut

Efectele OUG 114: Importuri triple de gaze/ Prețuri mai mari la gazele din producția internă

HotNews.ro
Piata gazelor naturale, Foto: Freepik.com
Piata gazelor naturale, Foto: Freepik.com

Importurile de gaze au fost în august de 3,5 ori mai mari decât cele din aceeași lună a anului trecut. Importurile sunt mai mari și pe fondul scumpirii gazelor din producția internă. Spre deosebire de alți ani, gazele naturale românești au ajuns să fie mult mai scumpe decât cele din import.

În luna august 2019, s-au importat 2.229.828 MWh de gaze, de 3,5 ori mai mult decât în aceeaşi lună a anului trecut, arată datele Autorității Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), potrivit Agerpres.

Gazele din import au avut un preț mediu de 81,79 lei/MWh. În același timp, prețul gazelor din producția internă a fost de 110 lei/MWh.

Sectorul energetic din România a suferit schimbări dramatice în 2019, arată și ultimele date ale Institutului Național de Statistică. Practic, România a devenit importator net de energie, în primele 8 luni ale anului, în condițiile în care până anul trecut era exportator. Aceleași date mai arată că producția de gaze și energie electrică a scăzut foarte mult în aceeași perioadă.

Importurile de energie electrică au crescut cu 72,8% în primele opt luni ale anului comparativ cu aceeași perioadă din 2018. La gaze, importurile au cerscut cu 85,7%. În același timp, exporturile de energie electrică au suferit o scădere semnificativă, cu 37,5%.

Producția de gaze a scăzut 2,4%. La energie electrică, producția a scăzut cu 3,4%. Cele mai mari scăderi de producție s-au înregistrat la energia hidro (-10,9%), la cea termo ((-9,4%) și cea nucleară ((-0,8%). În schimb, au existat ușoare creșteri de producție la energia eoliană și solară.

Aceste schimbări negative în sectorul energetic sunt efecte ale controversatei OUG 114/2018. Pe partea de gaze, OUG 114 prevede plafonarea la 68 lei/MWh a prețului pentru gazele livrate de producători în regim reglementat, până în februarie 2022. Plafonarea pentru consumatorii aflați în regim reglementat duce la creșterea prețurilor pe piața liberă. Astfel, consumatorii industriali au ajun să plătească facturi la gaze mai mari. Mai mult, în condițiile în care prețurile de pe piețele internaționale sunt mai mici, cresc și importurile. Așa a ajuns România să importe foarte mult chiar pe timp de vară, când, în mod obișnuit, acestea tindeau spre zero.

Aceeași OUG 114 prevede și pe partea de energie electrică reglementarea prețurilor la consumatorii casnici. Efectele sunt asemănătoare celor de pe piața gazelor. Prețul energiei furnizate consumatorilor casnici vor rămâne la același nivel, însă s-au scumpit cele livrate industriei, fiind cele mai mari din regiune. Recent, pe piata spot, prețul energiei a ajuns la un record istoric de 750 lei/MWh. Mai departe, la fel ca în cazul gazelor, vor fi efecte în lanț, până la scumpirea oricărui produs sau serviciu, în întreaga economie. De asemenea, fapt fără precedent, România a devenit importator net de energie. În ultimele trei luni, au fost doar câteva zile în care România a fost exportator net.

În ciuda efectelor negative, OUG 114/2018 și OUG 19/2019, care completează OUG 114, au rămas nemodificate. Le începutul lunii septembrie, comisia pentru industriia votat pentru eliminarea articolelor referitoare la energie din OUG 114. După ce deputații din comisia pentru industrii au votat pentru abrogarea articolelor referitoare la energie, nu s-a mai întâmplat nimic, deoarece discuțiile nu au ajuns la nivelul următor, adică în plenul Camerei Deputațiilor.

Pentru mai multe amănunte, citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro