Efectele pozitive ale crizei mondiale: defrisarile din Amazonia au scazut masiv
Defrisarile din Amazonia braziliana au scazut cu 82% in cursul utlimelor cinci luni ale anului trecut, comparativ cu perioada similara din 2007, potrivit unui studiu difuzat vineri de un ONG, care atribuie aceasta reducere semnificativa crizei economice mondiale, relateaza AFP.
In perioada august – decembrie 2008, 635 de kilometri patrati de padure au fost distrusi, fata de 3.433 km2 in 2007, potrivit cifrelor furnizate de organizatia non-guvernamentala Imazon, care supravegheaza „plamanul planetei” prin satelit.
„Odata cu criza, vedem deja semne privind reduceri ale productiei de mangal, a cresterii bovinelor si a productiei de anumite materii prime agricole cu preturi in scadere”, a declarat cercetatorul Adalberto Verissimo.
Potrivit acestuia, in 2009, defrisarile din Amazonia vor continua sa se reduca, chiar daca datele actuale ar putea sa nu fie foarte corecte, din cauza paturii de nori care se afla deasupra regiunii si care blocheaza preluarea imaginilor prin satelit.
Un alt factor care a contribuit la reducerea taierilor de copaci este legat de politicile publice aplicate de guvern in zona.
In decembrie, guvernul brazilian a anuntat un nou plan de lupta impotriva schimbarilor climatice, prin care isi fixeaza ca obiectiv, pentru prima oara, reducerea cu 70% a defrisarilor pana in 2018.
Brazilia este considerata al patrulea principal generator de gaze cu efect de sera pe plan mondial. Defrisarile genereaza 75% din aceste emisii.
Din 2004 si pana in 2007, Brazilia a redus cu 59% defrisarile, dupa un varf istoric atins in 2004, cand au fost distrusi 27.000 de kilometri patrati de padure.