Sari direct la conținut

Efectul jafului din Olanda: Muzeul din Buzău analizează dacă să mai împrumute diadema de la Gherăseni pentru expoziția ”Attila the Hun” din Ungaria

HotNews.ro
Efectul jafului din Olanda: Muzeul din Buzău analizează dacă să mai împrumute diadema de la Gherăseni pentru expoziția ”Attila the Hun” din Ungaria
Muzeul Județean Buzău / Foto: Facebook / Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău analizează dacă va mai împrumuta diadema de la Gherăseni, descoperită în mormântul ”Prințesei” cu craniul alungit, pentru expoziția ”Attila the Hun”, care urmează să se desfășoare la sfârșitul anului în Ungaria.

Anunțul vine după ce sâmbătă a avut loc un jaf la un muzeu din Assen în care au fost furate coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice din tezaurul românesc ce erau expuse în Olanda. În expoziția de la Assen a fost și un artefact împrumutat de Muzeul Buzău, un pandantiv semilunar din aur, datat în secolul I a.Chr., descoperit la Cârlomăneşti, care nu a fost vizat de hoți.

Diadema descoperită la Gherăseni, piesă aflată într-un mormânt ce ar fi aparținut unei prințese care o purta pe cap, se regăsește în patrimoniul Muzeului Județean Buzău și este obiect aflat în categoria tezaur național.

Diadema de la Gherăseni / Foto: Muzeul Județean Buzău / Facebook

A fost subiectul multor studii și expoziții pe plan intern și internațional și ar urma să se regăsească în expoziția ”Attila the Hun”.

”În Ungaria a fost o solicitare pentru o expoziție foarte interesantă ca tematică, ‘Attila the Hun’, expoziție care reunea obiecte de interes arheologic, artefacte descoperite și pe teritoriul României, în legătură cu prezența hunilor aici, dar și obiecte de artă, tablouri care zugrăveau aspecte din perioadă sau portrete realizate. Muzeul Județean Buzău are foarte multe piese care să înfățișeze perioada secolelor IV-V, piese care au fost descoperite pe teritoriul județului nostru la Gherăseni, la Grindu”, a declarat pentru Agerpres directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

„Vom reconsidera prezența, suntem încă sub imperiul emoțiilor”

Conducerea instituției de cultură va reconsidera împrumutul piesei la expoziție și va urma să poarte discuții cu organizatorii referitor la măsurile de securitate, până la o decizie finală.

”Este vorba de celebra și arhicunoscuta diademă de la Gherăseni, precum și alte câteva piese unice însemnând catarame, bijuterii, cercei, elemente de podoabă în general. În actualul context, este vorba de o expoziție de grup. Vom reconsidera. Expoziția ar trebui să fie organizată la finele anului 2025. Vom anunța și partea ungară. Vom repune atât cât se poate, cel puțin la nivel instituțional, în discuție anumite proceduri, măsuri, tot ce ține de zona de securitate a patrimoniului cultural național, pentru că noi am făcut până acum tot ce este posibil să fim o instituție sigură. Există situații pentru care nimeni nu te poate pregăti niciodată. Aruncarea în aer a unui perete, de aici contextualizăm, este un lucru la care nu te poți aștepta oricând, oricum, să fie ceva la ordinea zilei. Vom reconsidera prezența, suntem încă sub imperiul emoțiilor a ceea ce s-a întâmplat și o decizie categorică în acest moment privind o astfel de colaborare cred că nu este oportună”, a mai precizat Daniel Costache.

Diadema de la Gherăseni este confecționată din bronz acoperit cu foiță de aur, are o dimensiune de 19,5 x 4,5 cm și este decorată cu 143 de almandine având forme diferite.

INTERVIURILE HotNews.ro