Sari direct la conținut

Egiptenii încercau să trateze cancerul încă de acum cel puțin 4.000 de ani (studiu)

HotNews.ro
Mumie egipteană, Foto: WMP/Aleksander Leydo/Cover Image / INSTAR Images / Profimedia
Mumie egipteană, Foto: WMP/Aleksander Leydo/Cover Image / INSTAR Images / Profimedia

Două cranii datând din perioada Egiptului antic, aflate în prezent în colecția Universității Cambridge, prezintă dovada certă că medicii din acele vremuri încercaseră să trateze una dintre maladiile asociate, mai degrabă, cu lumea modernă.

Afirmația aparține unui grup de cercetători din Germania, Marea Britanie și Spania, într-un studiu pe care aceștia l-au publicat în revista Frontiers in Medicine.

Craniile, aparținând unui bărbat cu vârsta de 30-35 de ani și unei femei a cărei vârstă depășea 50 de ani, au fost datate la circa 4.345 – 4.687 de ani, respectiv 2.343 – 2.663 de ani. Ele prezintă nu doar leziuni canceroase, afirmă specialiștii, ci și incizii care indică intervenția medicilor din perioadele respective, în încercarea lor de a trata și de a înțelege cancerul.

De altfel, cele două cranii reprezintă cele mai vechi dovezi directe ale unor tentative de a trata leziunile canceroase. Este cert însă că medicii egipteni cunoșteau și identificaseră această afecțiune cu mult înaintea celor două cazuri prezentate în studiul amintit.

Cancerul a fost descris în premieră, cel mai probabil, de Imhotep

Papirusul Edwin Smith, cel mai vechi tratat de chirurgie descoperit vreodată, descrie 48 de afecțiuni și posibilele lor tratamente. Printre acestea, cazuri de cancer mamar, metodele de depistare, precum și un tratament rudimentar care prevedea cauterizarea tumorilor. Chiar și astfel, autorul tratatului afirmă că astfel de cazuri erau, în general, incurabile.

Papirusul datează de acum circa 3.600 de ani, însă specialiștii sunt de acord că el reprezintă o copie a unui manuscris mult mai vechi, unul de acum cel puțin 4.700 de ani, al cărui autor este posibil să fi fost faimosul polimat egiptean, Imhotep.

Cancerul era o maladie comună în trecut, la fel ca și azi

Revenind la cele două cranii din colecția Universității Cambridge, doar unul dintre ele, cel mai vechi (denumit și craniul E236) mai fusese analizat anterior. El a fost descris de către un paleopatolog britanic, Calvin Wells, în 1963, însă acesta a indicat doar urmele unor tumori maligne, fără a identifica și urmele de intervenție chirugicală. Acestea a ieșit însă la lumină cu ocazia reanalizării lor de către autorii studiului recent publicat.

În cazul celui de al doilea craniu, E270, acesta prezintă nu doar leziuni canceroase, ci și urme vindecate ale unor traumatisme. Specialiștii afirmă că femeia a suferit răni asociate mai degrabă cu victimele conflictelor armate, însă tratamentul primit la vremea respectivă s-a dovedit eficient. Fatală s-a dovedit o tumoră malignă uriașă care a dus, în ciuda intervenției medicilor, la distrugerea bolții craniene.

Deși sunt rezervați cu privire la incidența cazurilor de cancer din antichitate, având în vedere că resturile osteologice sunt rare și că nu există un istoric medical cunoscut, autorii studiului sunt de părere că, foarte probabil, o astfel de maladie era comună în trecut. Una pe care medicii egipteni, și nu numai ei, nu o puteau trata. Însă, cel puțin, încercaseră.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro