El Pais: Tiganii expulzati din Franta se pregatesc sa se intoarca, in lipsa perspectivelor economice de acasa
Tiganii expulzati de autoritatile franceze in Romania intentioneaza sa se intoarca, in lipsa perspectivelor economice din tara lor, comenteaza, marti, cotidianul El Pais. Cei 700 de tigani repatriati din Franta in aceasta vara s-au intors la casele si rudele lor, majoritatea in zone rurale. Ei vor insa sa treaca neobservati si sa se intoarca in Franta dupa ce se mai linistesc apele, spun reprezentantii ONG-urilor locale care se ocupa de minoritatea tiganeasca, cea mai marginalizata si mai putin dorita din Romania, scrie cotidianul spaniol.
Pentru tigani, viata in Franta, Spania sau Italia este grea, dar chiar si asa, e mai buna decat in Romania, unde aversiunea fata de ei a devenit obisnuinta, noteaza ziaristii spanioli. Ei sunt ultimii intr-o tara cufundata intr-o criza economica grava, care a avut nevoie de masuri dure de austeritate.
Zilele trecute, protestul impotriva „expulzarilor colective” care a avut loc in fata Ambasadei Frantei la Bucuresti a adunat putin peste 100 de manifestanti, majoritatea barbati, iar cativa dintre ei purtau tricouri pe care scria „Tigani de incredere”. Unul dintre ei, Livin Calderari, in varsta de 26 de ani, povesteste ca a lucrat la Lyon, unde a fost chelner. El intentioneaza sa se intoarca in curand in Franta.
- Peste o treime dintre romani considera intoarcerea acasa a tiganilor un pericol
Sondajele arata ca peste o treime dintre romani (38%) considera ca revenirea in tara a tiganilor constitutie un pericol pentru ei si familiile lor, in timp ce 29% nu vad in acest lucru niciun risc. Cu toate acestea, aproape jumatate dintre romani condamna expulzarile colective.
Sondajul realizat saptamana trecuta de Institutul roman pentru evaluare si strategie, citat de El Pais, mai arata ca peste jumatate dintre romani (53%) considera ca tiganii (al caror numar este estimat la 2 milioane, in jur de 10% din populatia Romaniei) sunt vinovati pentru faptul ca sunt marginalizati, acestia neintegrandu-se in societate din cauza ca nu isi doresc acest lucru.
„Credeti ca daca ar gasi de lucru acasa ar mai pleca?” intreaba Ion Cutitaru, primarul localitatii Barbulesti, ai carei locuitori sunt in proportie de 99,5% tigani. Intrebat cati dintre cei 7.000 de locuitori de etnie tiganeasca din Barbulesti lucreaza legal, primarul raspunde: „20.” Restul lucreaza ca zilieri sau se descurca din ajutorul social, in jur de 80 de euro pe familie, incheie El Pais.