Sari direct la conținut

Elevii claselor I si a II-a vor studia dupa manualele vechi, pana la finalizarea licitatiei privind manualele digitale. Inspectoratele scolare judetene au primit ordin sa completeze in regim de urgenta stocurile de manuale pentru clasa I

HotNews.ro

La solicitarea primului-ministru Victor Ponta, ministrul Educatiei Nationale a decis sa extinda perioada de utilizare a manualelor vechi, anunta ministerul intr-un comunicat remis HotNews.ro. Pana la finalizarea licitatiei privind manualele digitale, „prin ordin al ministrului Educatiei, inspectoratele scolare judetene au obligatia ca, in regim de urgenta, sa completeze stocurile de manuale scolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja in scoli”, anunta Ministerul Educatiei.

Citeste comunicatul integral remis HotNews.ro de catre Ministerul Educatiei

Elevii din clasele I a si II-a vor avea manuale! La solicitarea primului-ministru Victor Ponta, ministrul Educatiei Nationale a decis sa extinda perioada de utilizare a manualelor vechi.

La solicitarea primului-ministru Victor Ponta ca elevii claselor I si a II-a sa aiba cat mai repede manuale la dispozitie, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a decis astazi sa extinda perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I, pana la finalizarea licitatiei privind manualele digitale.

Prin ordin al ministrului Educatiei, inspectoratele scolare judetene au obligatia ca, in regim de urgenta, sa completeze stocurile de manuale scolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja in scoli.

Ministrul Educatiei Nationale este hotarat sa duca pana la capat procesul de modernizare a programelor scolare si a manualelor, in pofida blocajelor generate de editori. Din nefericire, piedicile permanente pe care acestia le-au pus procesului de introducere a noilor manuale se rasfrang asupra elevilor, privandu-i de un act educational modern, eficient, adaptat realitatilor si nevoilor societatii contemporane.

Pentru ca scoala romaneasca sa poata oferi elevilor acele cunostinte, abilitati si competente necesare unei integrari rapide si eficiente in viata economica, sociala si culturala, este esential ca procesul de innoire si adaptare la exigentele europene a manualelor si a programelor scolare sa continue cu celeritate.”

Victor Ponta, catre Remus Pricopie: Intr-o saptamana anuntati solutia in cazul claselor I si a II-a, chiar daca inseamna ca si anul acesta copiii sa invete dupa manualele vechi

Anuntul Ministerului Educatiei vine la o zi dupa ce premierul Victor Ponta i-a transmis public ministrului Educatiei, Remus Pricopie, la inceputul sedintei de guvern, ca trebuie sa gaseasca pana la inceputul saptamanii viitoare o solutie in ceea ce priveste manualele pentru clasele I si a II-a.

Daca toate procedurile si daca toate contestatiile nu se rezolva, pana saptamana viitoare trebuie sa gasiti solutia, chiar si temporara. Inseamna ca si anul acesta copiii o sa invete dupa manualele vechi cum au facut-o si pana acum. Intr-o saptamana vreau sa informati guvernul: ori se termina, reusim sa terminam contestatiile, ori, daca nu, asta e pentru cei care au contestat si pentru cei din politica care ii sustin, probabil ca vom mai pierde inca cateva luni si mergem pe manualele vechi. Dar ideea ca peste doua saptamani n-au copiii manuale mi se pare inacceptabila si vreau saptamana viitoare sa ne spuneti exact care a fost solutia pe care ati gasit-o„, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Agerpres.

Decizia ministrului Educatiei contrazice anuntul pe care l-a facut cu doar o zi inainte de inceperea scolii. Pe 14 septembrie, ministrul Remus Pricopie declara la TVR ca elevii de clasa I vor invata dupa fise. Citeste si: Criza manualelor: Cine plateste pentru fisele dupa care vor invata elevii de clasa I? Invatatoare: Va ganditi cati bani trebuie sa dau eu ca sa printez pentru fiecare copil o fisa, zilnic

Cum Ministerul Educatiei nu a mai dat comanda de manuale vechi pentru clasele I si a II-a, bazandu-se pe faptul ca licitatia de manuale scolare se va incheia pana la 15 septembrie, anul scolar 2014-2015 a marcat o premiera in invatamantul romanesc: elevii de clasele I si a II-a au curriculum nou, dar nici un manual pe banci.

Informatii de background

Ministerul Educatiei a lansat in luna aprilie 2014 licitatia pentru manuale scolare tiparite si digitale pentru elevii de clasele I si a II-a. Pe 4 august, Ministerul a anuntat ca la licitatie au participat 21 de firme si ca singurii castigatori sunt CD Press SRL (pentru manualele de Comunicare in limba romana clasa I, Comunicare in limba romana clasa a II-a, Matematica si explorarea mediului clasa I, Matematica si explorarea mediului clasa a II-a), Siveco+Litera (Manualul de Comunicare in limba romana clasa I, Matematica si explorarea mediului clasa I), Editura Corvin Deva (Comunicare in limba materna maghiara clasa I) si SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL (Limba moderna clasa I – limba engleza).

Noua companii si asocieri au contestat la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in termenul prevazut de lege, desemnarea castigatorilor de catre Ministerul Educatiei. Pe 10 septembrie, CNSC a decis obligarea Ministerului Educatiei sa reevalueze ofertele in termen de 10 zile. „Trebuie sa li se reevalueze ofertele, pentru ca s-au gasit anumite nereguli. (…) Asta poate duce la schimbarea castigatorilor sau se poate ca ei sa ramana aceiasi”, a explicat pentru HotNews.ro presedintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand.

In prezent, expertii Ministerului Educatiei sunt in proces de reevaluare a ofertelor.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro