Sari direct la conținut

„Elitele rusești se așteptau ca incursiunea Ucrainei să se încheie în câteva zile. Acum încep să intre în panică” – mărturii din Primăria Moscovei

HotNews.ro
„Elitele rusești se așteptau ca incursiunea Ucrainei să se încheie în câteva zile. Acum încep să intre în panică” – mărturii din Primăria Moscovei
Ședința convocată luni de Putin privind situația din Kursk Foto: Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Oficialii ruși sunt alarmați de incursiunea transfrontalieră a Ucrainei. O sursă din Primăria Moscovei le-a declarat jurnaliștilor de la site-ul rusesc independent Verstka, citat de Meduza, că panica crește în rândul elitei politice. Aceasta a comparat situația cu începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina. „Și asta părea că nu va dura mult – dar s-a dovedit a fi o chestie pe termen lung”, a spus sursa citată. Inițial, oficialii de la Moscova au crezut că forțele ruse vor putea pune capăt ofensivei Ucrainei în „două sau trei zile sau cel mult o săptămână”, dar acest lucru s-a dovedit fals. Incursiunea este acum în a doua săptămână.

Potrivit comandantului armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, Ucraina controlează aproximativ 1.000 de kilometri pătrați din regiunea rusă Kursk, aproape la fel de mult cât teritoriul cucerit de armata rusă de la începutul anului.

O dispoziție „foarte anxioasă”

În primele zile ale ofensivei, a spus sursa din Primăria Moscova, viețile elitei politice a orașului nu s-au schimbat mult, iar regiunea Kursk nu era un subiect major de conversație. Însă pe 8 și 9 august, „ne-am speriat”. Atunci au apărut informațiile legate de convoiul militar rus incendiat în apropiere de Rilsk.

În zilele următoare, Ministerul rus al Apărării și bloggerii favorabili războiului au transmis că Ucraina a avansat și mai mult în interiorul teritoriului rus. După aceste anunțuri, membrii elitei politice rusești au început să urmărească îndeaproape știrile de la Kursk, a afirmat un senator apropiat Comisiei de apărare din Consiliul Federației.

„Ministerul Apărării spune un lucru, iar public ne bazăm pe asta, dar în același timp vedem corespondenții de război care-l critică dur pe șeful Statului Major General Valeri Gherasimov și spun că nici măcar nu a fost monitorizată situația din Kursk în primele două zile”, a spus senatorul.

„S-a ajuns într-o situație absurdă: nu știm cine a distrus care convoi. Se pare că ei l-au distrus pe al nostru pe 8 august și noi pe al lor pe 11 august. Dar nu poți să dai cu banul în situații ca astea”, a continuat senatorul.

Potrivit acestuia, autoritățile au o dispoziție „foarte anxioasă”. În același timp, se înregistrează „un optimism moderat” legate de creșterea numărului de înrolări, ceea ce ar arăta că „oamenii vor să apere patria-mamă; înțeleg că dușmanul e pe teritoriul lor”.

„Operațiunea militară specială tocmai a fost extinsă”

O altă sursă cu legături în Parlamentul Rusiei spune că oficialii sunt alarmați pentru că „sunt mai puțin de 500 de kilometri de la Kursk la Moscova (n. red. – în realitate, distanța este de 526 kilometri). „Luptele sunt foarte aproape, oamenii suferă și se evacuează la numai câteva ore de mers cu mașina de Moscova”, a declarat respectiva sursă adăugând că situația „este mai îngrijorătoare decât cea din regiunea Belgorod”.

Un oficial guvernamental care a participat la programul de instruire „Școala guvernatorilor”, organizat de Kremlin, spune că o abordare a guvernului este să pregătească „guvernatori mai rezistenți la situații de stress”. Guvernatorul de Kursk, Aleksei Smirnov, „se descurcă bine”, dar a devenit agitat în cadrul întâlnirii cu Putin de luni, difuzată de televiziuni, când președintele l-a întrerupt atunci când guvernatorul vorbea despre amploarea invaziei ucrainene.

Ofensiva Kievului s-ar putea solda și cu dosare penale deschise împotriva unor oficiali civili și militari care s-ar face vinovați de breșa creată de ucraineni, au spus două surse pentru Verstka. Pe 13 august, șeful administrației regionale din Kursk, Aleksandr Șmatkov, a demisionat.

Un alt efect este amânarea pe termen nedefinit a discuțiilor pentru o eventuală pace. „Dacă orice era posibil până acum, nu mai este. Uitați de asta, „operațiunea militară specială” tocmai a fost extinsă din nou”, a declarat o sursă parlamentară. O alta a afirmat că „speră să vadă Kievul ras de pe fața pământului”.

Luptele în regiunea Kursk continuă

Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk, a ordonat joi dimineață evacuarea obligatorie a orașului Glushkovo, pe fondul incursiunii continue a forțelor ucrainene în zonă. Între timp, ministerul rus pentru Situații de Urgență a declarat urgență la nivel federal și în regiunea Belgorod, care se învecinează cu Kursk.

După succesul inițial al incursiunii, care a obținut o surpriză operațională deplină, Statul Major de la Kiev a decis să trimită în Kursk elemente ale altor două brigăzi aeropurtate – nr. 82 și 95.

Analistul militar David Axe de la Forbes estimează că, după aceste întăriri cu trupe de elită, corpul expediționar ucrainean din Kursk include în jur de 6 brigăzi de prima linie, la care se adaugă două batalioane independente și unități de artilerie, recunoaștere, forțe speciale și aeronave fără pilot – în rol de susținere.

Unele din aceste unități au fost transferate în Kursk după ce au fost retrase din zone de luptă din estul Ucrainei, un semn că Statul Major ucrainean speră să capitalizeze cât mai mult de pe succesul inițial al incursiunii.

„Având în vedere că Ucraina a retras unități de pe fronturile din Pokrovsk, Torețk, și Ceasiv Yar – cele mai dificile părți ale primei linii – este destul de clar că Ucraina nu urmărește obiective limitate în operațiunea sa din Kursk”, consideră analistul militar Rob Lee.

Care sunt însă aceste obiective militare nu este întru totul clar. Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe a declarat mai devreme în cursul acestei săptămâni că ofensiva va înceta, dacă Rusia acceptă o „pace justă”.

„Cu cât Rusia va accepta mai repede să restabilească o pace justă (…), cu atât mai repede vor înceta incursiunile forțelor de apărare ucrainene pe teritoriul rus”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Heorhii Tykhyi, calificând operațiunile din Kursk ca fiind „absolut legitime”.

CITEȘTE ȘI:

INTERVIURILE HotNews.ro