Elon Musk, acuzat de corupție „de manual” din cauza afacerii sale Starlink, într-o scrisoare a senatorilor americani

Starlink, constelația de sateliți pentru internet a lui Elon Musk, operată prin compania sa spațială SpaceX, a atras atenția legiuitorilor americani. Senatori democrați au cerut o investigație pentru a determina dacă administrația Trump folosește negocierile comerciale pentru a-l favoriza pe Musk, relatează Gizmodo.
Într-o scrisoare adresată oficialilor federali, inclusiv Procurorului General Pam Bondi și directorului interimar al Biroului pentru Etică Guvernamentală din SUA, Jamieson Greer, un grup de senatori democrați a scris:
„Este posibil ca Musk să-și folosească rolul oficial și apropierea de președinte ca mijloc de influență în interes personal și financiar – chiar dacă acest lucru vine în detrimentul consumatorilor americani și al intereselor de politică externă ale națiunii”.
Scrisoarea vine la scurt timp după ce Musk l-a însoțit pe Trump în Arabia Saudită, în prima vizită externă a președintelui din al doilea său mandat, și a anunțat aprobarea serviciului Starlink în țara din zona Golfului Persic, în timp ce Casa Albă anunța cele mai noi acorduri de apărare și comerț.
Afacerile Starlink au înflorit după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă
Scrisoarea semnată de senatori democrați importanți, printre care Elizabeth Warren, Mark Warner și Jeanne Shaheen, a amintit că Starlink are un „obiectiv ambițios” de a câștiga un milion de noi clienți în fiecare an. Totuși, Starlink a „avut dificultăți în a obține acorduri pentru a opera în anumite piețe emergente”, iar creșterea sa părea lentă anul trecut. Însă lucrurile s-au schimbat între timp.
„De când președintele Trump a preluat mandatul, iar Musk a devenit unul dintre principalii săi consilieri, Starlink a înregistrat o avalanșă de noi țări care au permis companiei să intre pe piețele lor”, au scris senatorii.
De exemplu, Lesotho i-a acordat lui Musk prima sa licență pentru servicii de internet prin satelit la scurt timp după ce Trump a impus țării africane taxe vamale extrem de ridicate. Senatorii au subliniat și acorduri recente cu alte țări „care căutau să fie scutite de amenințarea taxelor vamale impredictibile impuse de administrația Trump”, printre care India, Vietnam și Bangladesh.
Scrisoarea face referire în mod specific la două articole din The Washington Post. Primul este un editorial în care se detaliază că un oficial din Bangladesh s-a întâlnit cu Musk la Casa Albă în februarie, imediat după o reuniune pentru discuții comerciale.
Musk a sugerat atunci că țara „nu ar putea obține condiții comerciale favorabile” dacă nu permite accesul Starlink în Bangladesh.
Senatorii americani
Al doilea articol descrie cum documente interne obținute de The Washington Post arată că oficialii „au făcut presiuni asupra unor națiuni pentru a elimina obstacolele din calea companiilor americane de sateliți, menționând deseori Starlink în mod explicit”.
Deși nu există dovezi că administrația Trump „a cerut în mod explicit favoruri pentru Starlink în schimbul reducerii taxelor vamale”, jurnaliștii de la The Post au relatat că Departamentul de Stat le-a cerut oficialilor să facă presiuni pentru aprobări legate de reglementare.
„A sugera unui guvern străin să adopte Starlink în schimbul unei relaxări a taxelor vamale pare un caz de manual de corupție,” au scris senatorii, solicitând o investigație pentru a stabili dacă oficialii administrației Trump „au urmărit un schimb de tip quid-pro-quo între accesul Starlink și favoruri comerciale, cu încălcarea legilor federale privind etica”.
În plus, senatorii au scris că implicarea Departamentului de Stat ridică îngrijorări suplimentare, inclusiv dacă „acești oficiali subminează interesul public în favoarea intereselor financiare personale ale lui Musk în timpul negocierilor pentru noi acorduri comerciale – și dacă au fost îndrumați de [Musk] sau [Trump] să facă acest lucru”.
Senatorii au cerut Inspectorului General al Departamentului de Stat să investigheze această chestiune.