EMA: Varianta Miu a coronavirusului este ”potențial îngrijorătoare” / Ar putea fi rezistentă la vaccinuri
Varianta Miu, identificată pentru prima dată în Columbia în ianuarie, este „ potențial îngrijorătoare”, dar nu există încă date care să sugereze că ar putea depăși varianta Delta ca tulpină dominantă, a declarat joi autoritatea europeană de reglementare, relatează AFP.
Varianta – B.1.621 conform nomenclaturii științifice – a fost clasificată ca „variantă de urmărit” de OMS la începutul lunii septembrie.
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) se concentrează în principal pe varianta Delta, dar „monitorizează și alte variante care s-ar putea răspândi, precum Lambda (identificată în Peru) și mai recent Miu”, a declarat Marco Cavaleri, manager al strategiei de vaccinare.
Varianta „Miu ar putea fi potențial mai îngrijorătoare, deoarece ar putea prezenta un potențial risc de rezistență la vaccinuri”, a precizat el într-o conferință de presă.
EMA va discuta cu dezvoltatorii de vaccinuri eficacitatea serurilor împotriva variantei Miu.
„Dar nu avem date care să arate că varianta Miu se răspândește atât de mult sau că există riscul ca aceasta să depășească varianta Delta ca tulpină dominantă”, a spus el.
Toți virușii, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru Covid-19, suferă mutații în timp. Majoritatea mutațiilor au un efect redus sau deloc asupra proprietăților virusului.
Cu toate acestea, anumite mutații pot afecta proprietățile virusului și pot influența, de exemplu, cât de ușor se răspândește, gravitatea bolii pe care o cauzează sau eficacitatea vaccinurilor, medicamentelor, instrumentelor de diagnostic sau a altor măsuri sociale și de sănătate publică.
Apariția, la sfârșitul anului 2020, a variantelor care prezentau un risc crescut pentru sănătatea publică globală a determinat Organizația Mondială a Sănătății să caracterizeze variantele în variante care trebuie monitorizate și variante de îngrijorare, pentru a prioritiza activitățile de supraveghere și cercetare la nivel global.
În prezent, OMS consideră că patru variante sunt îngrijorătoare, inclusiv variantele Alpha, prezentă în 193 de țări, și Delta, prezentă în 170 de țări, în timp ce alte cinci variante urmează să fie monitorizate (inclusiv Mu).
Detectată pentru prima dată în Columbia în ianuarie, varianta Miu a fost raportată de atunci în alte țări din America de Sud și din Europa.
Prevalența globală a variantei Miu printre cazurile secvențiate a fost mai mică de 0,1% la începutul lunii septembrie, dar prevalența sa în Columbia (39%) și Ecuador (13%) a crescut constant”, potrivit OMS.
Citește și:
Ce se știe în acest stadiu despre varianta Miu, supravegheată de OMS