Sari direct la conținut

Emil Boc despre verificarea marilor averi: Ne ducem catre un grup tinta. ANAF-ul va deveni extrem de temut

HotNews.ro
Emil Boc, Foto: Hotnews
Emil Boc, Foto: Hotnews

Premierul Emil Boc a confirmat, miercuri seara, la B1 TV, infiintarea unui departament la ANAF care se va ocupa de verificarea persoanele fizice cu averi mari. „E vorba de acele averi unde diferentele dintre veniturile obtinute si cele afisate sunt de aproximativ 500 de milioane de lei vechi”, a spus Emi Boc, subliniind ca veniturile care le depasesc pe cele declarate la Fisc vor fi impozitate cu 16%, iar apoi, „in functie de concluziile anchetei, poate interveni DNA-ul sau Parchetul”. Premierul a dat asigurari ca guvernul va avea pana la sfarsitul saptamanii un ministru al Muncii.

Declaratiile lui Emil Boc

  • Intrebat daca isi asuma vina pentru cele intamplate la MAI (legat de arestarea fostului secretar general Laurentiu Mironescu-n.r.): La data semnarii numirii, nu am avut nici cea mai mica informatie cu privire la un potential trecut infractional al domnului Mironescu. Eu am mers pe principiul bunei credinte.
  • Eu am mers pe mana ministrului care mi-a facut propunerea. Probabil ca la acel moment se desfasurau anchete judiciare, care pana la urma sunt confidentiale.
  • Daca as fi avut infromatia ca Igas stia, l-as fi demis imediat. Pornesc insa de la ideea ca nu stia. Ministrul este cel care raspunde de colaboratorii sai.
  • Referitor la  Mircea Banias, noi am hotarat sa opereze prezumtia de nevinovatie. In cazul Pasat, la fel au functionat lucrurile.
  • Noul ministru al Muncii: Am lista scurta de 4-5 nume de persoane propuse pentru postul de ministru al Muncii. Trebuie sa ma pun de acord cu partidul, sa obtin suportul pentru persoana nominalizata, iar propunerea trebuie sa acceptata de catre presedinte
  • Legat de comercializarea etnobotanicelor: E foarte greu de definit ce sunt produsele etnobotanice. Noi am definit lista subtantelor psihoactive, aproximativ 50. Astazi am interzis 52 de subtante.
  • Ne-am dat seama ca nu putem lupta impotriva combinarii anumitor substante si atunci am luat modelul legii poloneze: practic, ea defineste ca substitut orice da aceste efecte. Inclusiv, am interzis pe internet publicitatea si vanzarea acestor substante. Introducem si obligativitatea pentru magazinele care au un astfel de profil sa obtina din nou autorizatie.
  • Proiectul de lege va ajunge maine la Parlament.
  • Legat de clasificarea unitatilor sanitare: Spitalele din primele trei categorii primesc cei mai multi bani. Asta ne costa 120 de milioane de euro, cel putin. Banii vor fi dati in plus pentru aceste spitale. Dailogul va continua cu medicii de familie.
  • ANAF va verifica marile averi. In primul rand, e vorba de acele averi unde diferentele dintre veniturile obtinute si cele afisate sunt de aproximativ 500 de milioane de lei vechi. Ne ducem catre un grup tinta. Fiscul merge si analizeaza: cat ai declarat la Fisc ca ai facut in 2011 si cat ai tu avere in curte. Daca e peste, se impoziteaza imediat cu 16%.
  • Prima data e o ancheta fiscala. Pe mina ma intereseaza daca ai platit impozitele la stat.  Apoi, in functie de concluzii, poate interveni DNA-ul, Parchetul, etc. ANAF-UL va deveni extrem de temut. Se face o analiza de risc si apoi se intervine.
  • Numarul politistilor va fi redus. Scopul este sa avem mai multi politisti in strada. Vrem sa avem in Romania atatia politisti pe cap de locuitor cat are UE. Esenta reformei este sa-i ducem pe cei din birou in strada. Cei care sunt in surplus vor fi reorientati profesional. Ministrul a reusit sa promoveze un amendament care ii permite restructurarea aparatului MAI, pe anumite componente. Igas raspunde politic de acesta reforma.
  • Taxa auto: Ministrul de mediu ofera explicatii si ipoteze de lucru. Apoi ministerul Justitiei vine si spune care e decizia curtii europene. Asteptam analiza. Trebuie gasita o formula de lucru pentru cei care au fost discriminati si care, cel mai probabil, vor castiga in instanta. 
  • In 2012, se vor recupera toate pierderile salariale din 2010.
  • Nu am nicio problema de a dezbate pe teme economice cu Victor Ponta. Sa-si transeze USL-ul problema cu Videanu si apoi discutam orice problema.
  • Revizuirea Constitutiei: Sper ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei sa aiba loc odata cu alegerile locale. 
  • Nu va fi o problema cu adoptatrea statului minoritatilor nationale pana la 1 iulie. Nu cred ca este o arma de santaj.
  • Acum e momentul sa se culeaga si roadele muncii grele. Nu conteaza cine va face asta. Astazi sunt eu.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro