Sari direct la conținut

Emil Boc: Doua treimi din costul facturii la energia termica va depinde de autoritatile locale

HotNews.ro

„Doua treimi din costul facturii la energia termica va depinde de implicarea sau neimplicarea autoritatilor locale, cu privire la ce pot oferi pentru cei care au venituri mai mici”,a spus Emil Boc, luni seara, la postul de televiziune B1 TV. Premierul a explicat intentia Guvernului de a sprijini, din punct de vedere al suportabilitatii facturilor de incalzire din aceasta iarna, doar patura vulnerabila.

Premierul a explicat ca in cele cinci luni de iarna din 2011, „autoritatile locale au contribuit cu 700 milioane de lei. Guvernul central a contribuit cu 300 de milioane lei care reprezenta subventia pe care o acordam la pretul combustibilului de pana la 45% si care se dadea nediferentiat, la toate autoritatile locale si se aplica pentru toti, indiferent de venit. „Aceasta subventie se acorda prin intermediul ministerului de Interne”. Pe langa aceasta suma, s-au mai dat 120 de milioane de lei ajutoare de incalzire de la ministerul Muncii. (…) Deci, erau trei categorii de sprijin pentru populatie”, a precizat Boc.

Ce dispare in 2012? „Dispare o singura componenta, care de fapt nu dispare in integralitate, ci se transforma, se cumuleaza. Ceea ce dadea ministerul de Interne (subventia de 455 la combustibil -n.r.) se elimina, dar se dau ajutoare de incalzire mai multe de la ministerul Muncii, crescand valoare lor si a numarului de beneficiari. Astfel, daca in 2011 s-au dat ajutoare in valoare de 120 milioane lei, acum se vor da ajutoare in valoare de 345 milioane lei, de la ministerul Muncii”, a explicat Boc.

Emil Boc a mai precizat ca persoanele cu venituri de pana la 786 lei si astfel, a crescut numarul beneficiarilor de la 200.000, cat au fost in 2011, la 330.000, cat vor fi in 2012.

Premierul a mai precizat ca pentru cei care beneficiaza de incalzire pe gaz, lemne sau carbune nu exista modificari.

In ceea ce priveste rolul autoritatilor locale, Boc a explicat ca acestea vor avea doua optiuni la dispozitie: „sa dea cum au dat si anul trecut subventie, asta inseamna ca ii sprijina pe toti, indiferent ca au venituri mari sau mici, in mod egal, si pe cel care un bloc in proprietate si pe cel care are un apartament cu o camera. Daca vrea sa faca ca si Guvernul, sa spuna nu mai sponsorizez pe acela care are firma privata si are venituri foarte mari sau pe unul cu venituri mari, ci ma duc si eu si dau la persoanele cu venituri mici, poate sa faca acest lucru primaria si este la latitudinea lor sa opteze pentru subventie sau pentru ajutoare la incalzire, asa cum da Guvernul”.

„Daca autoritatile locale vor da in sezonul rece viitor doar jumatate din sumele alocate anul trecut pentru subventii, consumatorul vulnerabil va plati aceeasi factura pe care a platit-o anul trecut”, a adaugat premierul.

Emil Boc a atras atentia autoritatilor locale „ca nu au voie sa se joace cu focul si sa foloseasca in chip demagogic, politic sau populist aceasta tema! Ei trebuie sa isi faca o politica in care pe cei care sunt cu adevarat in nevoie sa ii sprijine si sa nu mai dea subventie nediferentiata la toata lumea”, a mai spus premierul.

Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca ajutoarele pentru incalzire se vor acorda in acesta an doar persoanelor considerate vulnerabile, adica familiilor care au venituri de pana la 786 de lei de persoana. Ministrul a anuntat de astfel ca numarul beneficiarilor de subventie la caldura va creste, iar plafonul pentru care acestea se vor acorda va fi majorat si el, autoritatile locale urmand sa decida daca sa acorde in continuare ajutoarele la incalzire in cuantumul stabilit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro