Emil Boc: S-ar face economii de ordinul sutelor de milioane de euro pe an prin trecerea la parlamentul unicameral
Statul roman ar face economii „de ordinul sutelor de milioane de euro pe an” prin trecerea de la parlamentul bicameral la cel unicameral, a declarat, joi seara, laTVR, primul-ministru Emil Boc, informeaza Agerpres. Ulterior, premierul a revenit asupra afirmatiei si a precizat ca este vorba despre economii de milioane de euro anual, „ca sa fiu acoperit”.
„Am calculat economiile, dar nu le am la mine, nu sunt cele mai importante. Oricum, este vorba de ordinul sutelor de milioane de euro, care se economisesc pe an. Prin disparitia unei Camere a Parlamentului se economisesc sute de milioane de euro pe termen mediu, milioane de euro ca sa fiu acoperit, intr-un an. Nu va pot spune numarul, pentru ca nu am la mine date„, a declarat Emil Boc.
Emil Boc a declarat ca, la fel ca si in celelalte institutii ale statului, reduceri de cheltuieli trebuie facute si in Parlament. „Daca este sa strangem cureaua, haideti sa ne uitam si la cei care sunt in varful piramidei. Deocamdata, Parlamentul nu a fost atins cu nimic de partea aceasta, care tine de restrangerea cheltuielilor. (…) Este vorba de sanatatea sistemului romanesc, iar acei bani vor merge la infrastructura, autostrazi, la drumuri„, a argumentat Emil Boc.
Premierul a declarat ca ca argumentul economiilor nu este cel mai important, dar ca el „nu trebuie omis”, iar prin trecerea la Parlamentul unicameral se va accelera procesul de legiferare.
Primul-ministru va putea sa nu tina cont de avizul presedintelui la numirea sau revocarea unui ministru
Premierul Emil Boc a declarat ca noul proiect de modificare a Constitutiei initiat de Guvern va permite primului ministru sa nu tina cont de avizul presedintelui inc azul numirii unui ministru. Premierul a explicat ca asa vor fi evitate conflicte intre presedinte si primul ministru.
„Fratilor, distinsi colegi, faceti diferenta intre a consulta si a aproba! A consulta inseamna ca ii ceri parerea. Poti sa tii cont de parere sau poti sa nu tii cont de parere. (…) Nu vom mai avea conflicte, in viitor, de genul conflictului Norica Nicolai. Premierul ii trimite o scrisoare presedintelui si premierul poate sa tina cont sau sa nu tina cont de parerea presedintelui, dar l-a consultat. (…) Acum, presedintele poate respinge o data propunerea primului-ministru, dar nu si a doua oara. Pentru a evita ping-pong-ul acesta a spus ‘”ok , il consulta pe presedinte, stie care e pozitia presedintelui, dar premierul, in privinta remanierii guvernamentale, cand nu e vorba de schimbarea compozitiei politice a Guvernului, ramane sa aiba ultimul cuvant”, a declarat Boc.