Emisiile de gaze cu efect de seră au cunoscut cea mai importantă scădere în UE din ultimele decenii
Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 8% în Uniunea Europeană în 2023, după doi ani de progrese modeste cauzate de relansarea activităţilor economice după faza acută a pandemiei de coronavirus, a anunţat joi Agenţia Europeană de Mediu (AEM), citată de AFP și Agerpres.
În urma acestei scăderi, „cea mai importantă din ultimele decenii”, emisiile de gaze cu efect de seră au înregistrat o reducere de 37% în raport cu nivelul lor din 1990.
„Această scădere considerabilă se datorează unei reduceri semnificative a utilizării cărbunelui şi creşterii surselor de energie regenerabilă, precum şi unei reduceri a consumului de energie în întreaga Europă”, a explicat agenţia europeană cu sediul la Copenhaga într-un comunicat de presă.
În cadrul consumului de energie, ponderea energiilor regenerabile a crescut de la 10,2% în 2005 la 24% în 2023.
În baza măsurilor aflate în prezent în vigoare în UE, se preconizează o reducere cu 43% a emisiilor nete până în 2030 faţă de nivelurile din 1990, a precizat AEM, ceea ce ar fi sub reducerea de 55% prevăzută în legislaţia europeană.
„22 de state membre au prezentat proiecţii suplimentare care includ măsuri planificate, dar care nu au fost puse încă în aplicare”, precizează comunicatul publicat de AEM.
„Împreună, aceste măsuri ar permite reducerea emisiilor nete ale UE cu 49%”, apropiindu-se astfel de obiectivul prevăzut în reglementările europene.