VIDEO Franța anunță un sprijin militar suplimentar de 2 miliarde de euro pentru Ucraina. Macron cere Moscovei să accepte armistițiul, fără să mai pună condiții

Franța va oferi aproximativ 2 miliarde de euro (2,15 miliarde de dolari) ajutor militar suplimentar Kievului, a anunțat miercuri președintele Emmanuel Macron, acuzând Rusia de reinterpretarea și rescrierea recentelor acorduri de încetare limitată a focului în Ucraina, informează Reuters, AFP și Sky News.
„Pot anunța astăzi 2 miliarde de euro de sprijin militar suplimentar pentru Ucraina”, a declarat Macron, într-o conferință de presă, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Paris.
Macron a adăugat că rachetele antitanc, rachetele sol-aer și dronele fac parte din noul ajutor în materie de echipamente militare care urmează să fie furnizat Kievului.
„Noi am pregătit un ajutor suplimentar constând în rachete de apărare sol-aer (de tip) Mistral, tancuri (de tip) AMX-10 RC şi muniţie”, a spus preşedintele francez.
„Este vorba despre Ucraina”, a precizat el.
Cei doi lideri au vorbit înaintea unui summit ce reunește aproximativ 30 de lideri, care va avea loc joi și care vizează consolidarea ajutorului pentru Ucraina, aceștia urmând să discute despre încetarea limitată a focului și despre un viitor rol european care să descurajeze Rusia să efectueze noi atacuri odată ce va exista un acord negociat.
„Ucraina și-a dat acordul pentru o încetare a focului fără condiții. Ne așteptăm la același angajament din partea Rusiei”, a mai declarat Macron, adăugând că este prea devreme pentru a ridica sancțiunile europene împotriva Rusiei.
Macron: Rusia trebuie să accepte un armistițiu de 30 de zile în Ucraina fără „condiții prealabile”
Președintele francez a mai afirmat miercuri că Rusia trebuie să accepte o încetare a focului de 30 de zile, oferită de Ucraina, „fără condiții prealabile”, acuzând Moscova că arată în continuare o „dorință de război”.
Vorbind alături de Zelenski, Macron a precizat că aceasta este acum o „fază decisivă pentru a pune capăt războiului de agresiune” purtat de Rusia împotriva Ucrainei și a salutat Kievul pentru că și-a „asumat riscul păcii”.
Rusia „reinterpretează discuțiile privind încetarea focului”
Emmanuel Macron a insistat că Rusia reinterpretează ceea ce a fost convenit în cadrul discuțiilor privind încetarea focului.
„Observ astăzi că Rusia este întotdeauna tentată să reinterpreteze ceea ce discutăm și convenim, prin enumerarea de noi condiții”, a spus liderul de la Palatul Élysée.
„Departe de a dovedi că dorește pacea, Rusia continuă în fiecare zi să lovească intens teritoriul Ucrainei, inclusiv ținte civile. Condamnăm aceste bombardamente”, a punctat el.
Dupa ce a anunțat că Franța va oferi sprijinul militar suplimentar de 2 miliarde de dolari pentru țara devastată de război, el a reiterat că Moscova nu poate dicta condițiile pentru o pace durabilă în Ucraina.
EN DIRECT | Conférence de presse du Président @EmmanuelMacron et du Président de l’Ukraine Volodymyr Zelensky. https://t.co/aAPHAAp4hq
— Élysée (@Elysee) March 26, 2025
Macron a pledat în favoarea înfiinţării unor forţe europene care să fie capabile să descurajeze orice nouă agresiune rusă.
„Obiectivul este menţinerea Ucrainei pe teritoriul său. Franţa îşi va continua angajamentul, împreună cu partnerii săi europeni şi aliaţii”, a declarat el.
„Există un singur agresor, Rusia, şi un singur luptător în rezistenţă, voi”, a încheiat el şi i-a dat cuvântul lui Volodimir Zelenski.
Zelenski: „Credem că SUA îl vor determina pe Putin să accepte încetarea focului”
La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a declarat că se așteaptă ca SUA să fie în măsură să îl determine pe liderul rus Vladimir Putin să accepte o încetare a focului.
„Credem că America va fi suficient de puternică pentru a-l determina pe Putin să accepte o încetare necondiționată a focului”, a spus el.
Declarația lui a venit după ce Moscova a înaintat mai multe condiții pentru încetarea atacurilor în Marea Neagră, negociată de Washington.
Comunitatea internațională ar trebui să continue să pună presiune pe Rusia, a mai afirmat Zelenski, în conferința susținută alături de Macron.
Pledoarie pentru dezvoltarea industriei europene a apărării
Preşedintele ucrainean a salutat susţinerea „neclintită” pe care Parisul a arătat-o Ucrainei.
De altfel, Zelenski l-a catalogat pe Emmanuel Macron drept un „prieten”, în cadrul conferinţei.
„Cooperarea noastră devine tot mai concretă. Vreau să subliniez eforturile Franţei pentru ca să ne putem apăra de atacurile ruseşti. Am văzut avioanele Mirage în acţiune şi ele au devenit o parte a scutului nostru aerian împotriva dronelor”, a spus el.
„Trebuie ca Rusiei să i se dea un răspuns”, a continuat liderul ucrainean.
„Sunt recunoscător Europei, care ne susţine apărarea. Este important ca fiecare ţară să-şi poată dezvolta industria apărării. Cu cât există mai multă producţie în sectorul apărării, cu atât mai multe vieţi (ucrainene) vor fi salvate”, a mai subliniat Zelenski.
Liderul ucrainean a sosit miercuri la Paris, unde a fost primit de Emmanuel Macron în această seară, înainte de summitul de mâine al „coaliției bunăvoinței”, adică a țărilor dispuse să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina.
Zelensky has arrived at the Élysée Palace, where he was welcomed by Macron. pic.twitter.com/FfEkhaNcBn
— KyivPost (@KyivPost) March 26, 2025
Volodymyr Zelensky reçu par Emmanuel Macron. Le langage corporel en dit souvent plus que les mots. Interview en direct de #Zelensky ce soir sur France 2 … Pour rien au monde, je ne veux savoir ce que #Macron lui a susurré à l'oreille ! pic.twitter.com/JnqnwvPnvs
— Dolto (@Fils2Psy) March 26, 2025
Ucraina vrea soldați europeni „pregătiți de luptă”, nu o simplă forță de menținere a păcii
Ucraina are nevoie de soldați europeni „pregătiți de luptă” pe teritoriul său după războiul cu Rusia, nu de o simplă forță de menținere a păcii, a declarat miercuri, pentru AFP, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce acesta din urmă a sosit la Paris pentru a participa joi la un summit al liderilor țărilor aliate Ucrainei și care ar putea forma o „coaliție a voluntarilor” dispuși să trimită trupe de menținere a păcii în această țară pentru a-i oferi o formă de garanție de securitate, în pofida opoziției Rusiei.
„Nu cantitatea este cea care contează (…) Este vorba despre disponibilitatea lor de a lupta, de a se apăra, de a fi echipați și de a înțelege că Ucraina este o parte de neocolit a securității europene. Nu avem nevoie de misiuni de menținere a păcii”, a indicat Igor Iovkva, consilier al președintelui Zelenski implicat în tratativele intermediate de SUA pentru un armistițiu în Ucraina.
„Fiecare soldat trebuie să fie pregătit pentru a fi implicat în luptă reală. Este ceea ce ucrainenii fac de mai mult de trei ani. Dacă ești soldat, atunci trebuie să fii pregătit să participi la luptă”, a subliniat responsabilul ucrainean, potrivit Agerpres.
Președintele Zelenski insistă ca Ucraina să adere la NATO, idee exclusă însă de președintele american Donald Trump. În aceste condiții, cu sprijinul în special al premierului britanic Keir Starmer și al președintelui francez Emmanuel Macron, Zelenski încearcă să obțină ca garanție de securitate desfășurarea unui contingent de trupe străine în Ucraina, în cazul în care ar ajunge la un acord de pace cu președintele rus Vladimir Putin.
Dar Rusia a transmis deja de mai multe ori că se opune desfășurării pe teritoriul ucrainean a unor trupe din țări NATO sau UE aliate ale Ucrainei și care ar dori astfel să ofere acesteia o formă de garanție de securitate.
În timp ce Franța și Regatul Unit avansează în această inițiativă și au format deja o coaliție a țărilor „voluntare” să participe la o asemenea forță cu trupe sau cu alt tip de contribuții, Moscova descrie această acțiune drept „total inacceptabilă” și a avertizat că va considera țările participante la această forță ca fiind implicate într-un „conflict armat direct” cu Rusia.
Summitul de joi
Aceste țări dispuse să ofere Ucrainei garanții de securitate participă joi la Paris la un nou summit, la care vor lua parte circa 30 de țări membre ale UE și NATO.
Temele pe agenda întâlnirii sunt finalizarea activităților privind sprijinul militar pentru Ucraina „pe termen scurt”, precum și garanțiile de securitate europene, inclusiv eventuale desfășurări de trupe, a declarat președintele Macron, înainte de întâlnirea de miercuri seară cu Zelenski.
Totuși, eforturile europene de a elabora aranjamente de securitate pentru Ucraina încep să se deplaseze de la trimiterea de trupe către alte alternative, din cauza constrângerilor politice și logistice și perspectivei ca Rusia și SUA să se opună acestui plan, afirmă diplomați citați de Reuters.
Deși Londra și Parisul lucrează de mai multe săptămâni la un plan de trimitere a mii de soldați în Ucraina pentru a garanta o încetare a focului în cazul unui acord de pace cu Rusia, potrivit respectivilor diplomați în acest moment câștigă teren ideea că trimiterea unei astfel de forțe nu este rezultatul cel mai probabil.
„Ei fac un pas înapoi de la trupele terestre și încearcă să redimensioneze demersul către ceva ce ar putea fi mai rațional”, a afirmat un diplomat european despre summitul de la Paris.
„Când Ucraina se afla într-o poziție mai bună, ideea de a trimite trupe părea atractivă. Dar în prezent, cu situația de pe front și cu noua administrație americană, nu prea mai este”, a remarcat un alt diplomat.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro