Sari direct la conținut

Eșec la video-summitul UE pe tema crizei coronavirusului: „Fără consens” cu privire la transferurile bugetare către anumite țări / Comisia Europeană va prezenta un plan

HotNews.ro
Uniunea Europeana, Foto: geograph.org.uk
Uniunea Europeana, Foto: geograph.org.uk

Președintele francez Emmanuel Macron a admis joi seară, la finalul unui summit european desfășurat prin videoconferință, că „nu există un consens” între țările UE cu privire la transferuri bugetare către „regiunile și sectoarele” cele mai grav afectate de criza noului coronavirus, relatează AFP.

Șeful statului francez a pledat la acest summit pentru un vast plan de relansare, care să includă „nu numai împrumuturi”, ci și aceste transferuri financiare, estimând că „dacă lăsăm să cadă o parte a Europei, va cădea de fapt toată Europa”.

Liderii UE au cerut joi Comisiei Europene să prezinte până la 6 mai o propunere de buget pentru perioada 2021-2027, care să includă și un fond pentru relansarea economiei după pandemia de coronavirus, potrivit unor surse concordante.

Angela Merkel: Liderii UE au stabilit că trebuie creat un fond de relansare. Comisia Europeană va prezenta un plan

Liderii statelor membre şi ai instituţiilor Uniunii Europene au convenit, la summitul Consiliului European desfăşurat prin videoconferinţă, că este necesar un fond comun de relansare economică în contextul crizei coronavirusului, a anunțat la rândul său cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

„A fost clar pentru toată lumea că avem nevoie de un fond de relansare. Vreau să spun foarte clar că o astfel de soluţie comună este în interesul Germaniei, întrucât lucrurile pot merge bine pentru Germania doar dacă merg bine şi pentru Europa”, a declarat Merkel după summitul UE, conform agenţiei Reuters, citată de Mediafax.

Comisia Europeană va prezenta luna viitoare un proiect privind un nou buget multianual, care va include un plan de finanţare a relansării economice după criza pandemiei, a declarat la summit Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, potrivit unor surse citate de site-ul Politico.eu.

Comisia Europeană a evocat deja ideea unor măsuri financiare în valoare de peste 2.000 de miliarde de euro.

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat, conform cotidianului La Repubblica şi agenţiei de presă Adnkronos, că a fost acceptată ideea că „fondul de relansare este necesar şi urgent”. „S-au înregistrat progrese majore, de neconceput în urmă cu câteva săptămâni, în cadrul summitului Consiliului European care tocmai s-a încheiat”, a declarat Giuseppe Conte după reuniune.

La rândul său, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat pentru o abordare „care să meargă mai departe, să fie mai puternică” în sensul suveranităţii europene. „Se conturează un consens pentru consolidarea autonomiei strategice europene”, a subliniat Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

Care sunt punctele convergente si divergente ale planului european de relansare economică

Prea multele divergențe existente între statele membre au făcut ca diplomații să fie precauți: niciun compromis nu va putea fi realizat înainte de începutul verii – în cel mai bun caz, subliniau înainte de conferință. Un motiv în plus pentru a avea o discuție mai largă pe acest subiect, în încercarea de a găsi un cadru convenabil, scrie Les Echos citat de Rador.

Puncte de convergență

În acest peisaj incert, bunii cunoscători ai obișnuitei lentori a mașinăriei europene au insistat, joi, asupra faptului că au apărut unele semne de consens pe anumite puncte. Cel mai important se referă la legătura foarte probabilă dintre viitorul pachet de relansare și bugetul multianual pentru 2021-2027, care se presupune că va fi votat rapid. „Pare dificil să eviți un acord ”la pachet”, deoarece cele două discuții sunt legate”, notează o sursă europeană. Cu toate acestea, mai mulți diplomați recunosc că nu se poate ajunge în mod rezonabil la niciun compromis cu privire la viitorul buget multianual fără o întâlnire fizică a șefilor de stat. Altfel spus, îmbunătățirea situației sanitare pare a fi o precondiție necesară pentru a se ajunge la un compromis global, inclusiv la un plan european de recuperare.

Dispozitiv hibrid

O altă idee care apare treptat din dezbatere: pachetul de relansare va fi probabil de natură „hibridă”, notează o sursă a Consiliului. Documentele ajunse către presă de la Comisia Europeană, dar care nu au fost aprobate de președinția instituției, oferă o idee despre conceptele care circulă în prezent. Se vorbește despre un amestec de mai multe dispozitive. Unele sunt de ordin bugetar, altele constituie împrumuturi, și o doză de creativitate ar putea permite mecanisme de îndatorare puse în comun. „Termenul de datorie comună nu poate apărea într-un text oficial, dar ne putem gândi la soluții foarte apropiate”, rezumă o sursă de prim plan european.

În acest context, discuția privind viitorul buget european, care, în ciuda urgenței sale, a fost împinsă pe planul doi de criza sanitară, devine din nou centrală. Joi, ea a fost dinamizată de cuvintele Angelei Merkel rostite în Bundestag. „Ar trebui să fim gata, într-un spirit de solidaritate și pe o perioadă limitată de timp, să contribuim mai mult la bugetul european”, a spus cancelarul german în fața parlamentarilor. „Un program european de creștere ar putea susține o redresare economică în următorii doi ani, iar noi vom lucra la asta”, a adăugat ea.

Rapiditate

Acest lucru nu a împiedicat-o pe doamna cancelar să-și reitereze opoziția față de crearea de datorii comune („coronabonduri”), deoarece consideră că acestea ar presupune o modificare a constituției europene pentru a putea transfera o parte a autorității bugetare naționale către UE. „Ar fi un proces lung și dificil și nu ar ajuta în mod direct pe nimeni în situația actuală”, a spus ea, avertizând că ”astăzi este necesar să punem la dispoziție rapid instrumente pentru a atenua impactul crizei”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro