Est-germanii, pe punctul de a fi considerati o etnie aparte in propria lor tara
Un caz fara precedent se judeca joi in justitia germana. Tribunalul din Stuttgart este confruntat cu dilema daca est-germanii, asa numitii OSSIS (de la Ostdeutschland, fostul RDG) sunt „o etnie“. Procesul este urmarea plangerii in instanta a unei femei nascute in Germania de Est, pe a carei solicitare de angajare a aparut „stampila“ Ossi, cu un minus in fata. Femeii i-a fost refuzat postul, aplicatia si CV-ul fiindu-i returnate acasa cu compromitatoarea notita. Pe buna dreptate, ne putem intreba cate solicitari de joburi ale strainilor, sau chiar ale romanilor, sunt refuzate pe baza unei discriminari?
Reclamanta de 49 de ani locuieste in zona Stuttgart din 1988 si aplicase pentru un post de contabila. Ea si-a primit actele inapoi nu doar cu „minusul“ (- Ossi) inapoi. Potentialul angajator a mai completat si diversele sale parcursuri profesionale din fosta RDG, cu „DDR“. Firma vizata, un constructor de ferestre, sustine insa ca solicitanta n-a fost refuzata din cauza originii sale, ci a pregatirii profesionale insuficiente. Iar „Ossi“ ar fi fost o catalogare „mai degraba pozitiva“, dupa cum a afirmat patronul firmei.
Remarcile de pe CV-ul solicitantei erau de uz intern. Printr-o greseala administrativa, ele au ajuns insa si la candidata, care a dat in judecata firma, pentru discriminare. Conform legii, nimeni nu poate fi discriminat din cauza originii si apartenentei sale etnice. In acuzatia sa, avocatul femeii a spus azi in proces: „Cele doua parti ale Germaniei s-au distantat, in timpul diviziunii tarii. Germanii de Est au, in parte, un vocabular si obiceiuri pe care noi nu le-am cunoscut“.
In Tara Svabilor, cum e numit landul Baden-Württemberg in care se afla si Stuttgartul, afirmatia nu pare deloc de mirare. „Das Ländle“ (Tarisoara) e o entitate in sine, cu un dialect aparte, greu de insusit pentru un strain, dar chiar si pentru un german din alta zona a tarii. Nici Bavaria nu e altfel, ea continua sa se numeasca „Freistaat“, adica stat liber si adaposteste o buna doza de nationalism si protectionism regional.
Ca o germana sa se simta discriminata in propria ei tara si sa mearga in instanta pentru asta, e o noutate absoluta. Cate cazuri asemanatoare, referitoare la Ossis, dar si la alti imigranti, mai exista? Fara greseala firmei de ferestre, poate ca n-am fi stiut niciodata ce „directive interne“ se aplica la selectia candidatilor, in firme. Pe la colturi, se mai susotea ca n-ai sanse la un job, sau foarte mici, ca strain, mai ales in vremurile de criza, cand nevoia de posturi calificate s-a redus drastic. Insa oficial, egalitatea de sanse e „sfanta“ in Germania.
Originea etnica nu este definita exact in directivele europene si nici in legea germana, spun expertii. „Provenienta comuna“ sau „grupare cu identitate asemanatoare“ sunt definitiile generale ale etniei. Daca instanta din Stuttgart va hotara ca femeia nascuta in fosta RDG a fost discriminata in obtinerea unui loc de munca, ea ar putea primi trei salarii de cate 1.600 de euro, ca despagubire.
Aceasta n-o ajuta prea mult, caci banii acestia nu-i mai primeste ca ajutor social, deci castigul ramane la stat. Insa procesul se anunta complicat, deoarece judecatorul din Stuttgart trebuie sa decida intr-o problema nemaintalnita pana acum: daca est-germanii sunt in sine o etnie. Complicat! Este ca si cum romanii ar trebui sa decida acelasi lucru pentru locuitorii din regiunile sale istorice: munteni, ardeleni, moldoveni.