Este clima chiar atât de haotică și greu de prezis?
- Redactia Hotnews
În 1972 Mikhail Budyko a prezis că temperatura medie a Pământului va crește cu 1°C până în 2020, 2.25°C până în 2070, și că Arctica va fi eliberată de gheață pe timpul verii, scrie cercetătorul Florin Zăinescu pe InfoClima.ro. Potrivit acestuia, evidențele empirice actuale îi dau dreptate lui Budyko, astfel predicția de creștere cu 1°C până în 2020, făcută înaintea creșterii accentuate a temperaturilor, corespunde cu o acuratețe surprinzătoare cu măsurătorile actuale.
Avem în atmosfera cu 50% mai mult CO2 față de era preindustrială, provenind din arderea combustibililor fosili pentru producția energiei, și determinând o creștere de la aproximativ 14*C la 15*C a temperaturii globale care a fost relativ stabilă în ultimii 1000 de ani.
Scepticii schimbărilor climatice, chiar dacă nu neagă influență CO2 asupra menținerii și creșterii temperaturii, folosesc argumente de tipul „atmosfera Pământului și climă sunt prea complexe și haotice pentru a putea fi modelate și pentru a le putea prezice în comportamentul”.
Clima este o medie statistică a vremii, iar modelarea climatică nu e prezicerea vremii. Nu vom ști care va fi temperatura exactă pe 1 Ianuarie 2022, dar vom ști că va trebui să ne punem măcar un pulover pe noi în zonele temperate pentru că va fi mai rece decât o luna de Iunie.
Scriitorul și fizicianul Vlad Zografi într-o discuție recentă cu fizicianul popularizator de știință Cristian Presură, se întreabă dacă încălzirea globală este reală, pentru că “fizica pământului nu e precum fizica atomului, e un sistem al naibii de complicat”, și de aceea, “chestiunea legată de climă e politizată pentru că nu avem o teorie bună a climei, avem niște teorii aproximative”. Cristian Presură, care a participat la un curs de climatologie a fost convins de existența încălzirii globale: “e pe bune în sensul că este susținută de fizică”.