Sari direct la conținut

Este sănătos să îți ții pisica pe o dietă vegană? Un nou studiu naște semne de întrebare

HotNews.ro
Pisica, Foto: Apple / Astrid Gast / Dreamstime.com
Pisica, Foto: Apple / Astrid Gast / Dreamstime.com

Tot mai mulți oameni din jurul lumii optează să își hrănească animalele de companie în funcție de propriile opțiuni vegetariene, un nou studiu controversat concluzionând că sănătatea pisicilor nu este afectată de lipsa cărnii din dietă, relatează The Conversation.

Pisicile nu sunt singurele animale de companie care sunt supuse acestui trend vegetarian (câinii sunt o altă țintă predilectă), însă ele au fost subiectul studiului publicat recent în PLOS One, o revistă științifică altfel reputabilă care acoperă subiecte din mai multe domenii de cercetare.

Medicii veterinari au avertizat încă de când au apărut primele relatări privind hrănirea pisicilor cu o dietă fără carne că practica este una complet contraindicată.

Însă acest nou studiu publicat în PLOS One pune sub semnul întrebării recomandările veterinarilor. Cercetătorii scriu în sumarul lucrării:

„Pisicile hrănite cu diete vegane au prezentat tendința de a fi mai sănătoase decât pisicile hrănite cu diete bazate pe carne. Trendul a fost clar și consecvent. Aceste rezultate sunt în linie cu studiile similare anterioare”.

Pare cât se poate de categoric însă, odată ce luăm la puricat modul în care a fost realizat studiul, lucrurile nu mai sunt deloc atât de clare precum susțin cercetătorii Andrew Knight și Hazel Brown de la Universitatea Winchester din Marea Britanie, precum și colegul lor Alexander Bauer, un statistician de la Universitatea Ludwig-Maximilian din München.

Ce a presupus studiul privind pisicile „vegane”

Autorii cercetării au chestionat 1.369 de proprietari de pisici cu privire la starea de sănătate a felinei lor, respondenții fiind în procent de 91% femei de vârste diferite. Majoritatea celor care au răspuns la sondaj locuiesc în Marea Britanie, restul fiind din alte țări europene, America de Nord și Oceania.

Peste jumătate (aproximativ 65%) din respondenți au declarat că au adoptat diferite diete pentru a reduce consumul de carne, fiind vegani, vegetarieni sau pescetarieni (care consumă doar carne de pește). În această categorie au fost incluși și cei care au spus că au depus eforturi pentru a-și reduce consumul de carne, fără a renunța complet la ea.

Un mic procent (9%) au spus că își hrănesc pisicile cu o dietă vegetariană, deși ei nu sunt vegetarieni.

Proprietarii au răspuns la întrebări despre sănătatea pisicii lor, printre ele numărându-se întrebări despre afecțiuni de sănătate specifice, medicamentele date animalului și cât de des au mers cu el la un medic veterinar.

Respondenții au fost întrebați de asemenea despre opinia lor cu privire la cât de sănătos le este animalul de companie și cum cred că ar evalua un veterinar starea de sănătate a pisicii lor.

Ce spun autorii cercetării despre alimentația pisicilor

Studiul nu a găsit în general nici un efect negativ al dietei vegane asupra sănătății pisicilor. De fapt, autorii săi sugerează chiar că o dietă vegană aduce beneficii animalelor în ceea ce privește starea lor de sănătate.

Cercetătorii au concluzionat acest lucru după ce au analizat 7 indicatori legați de bolile animalelor și au constatat reduceri ale lor, deși procentul este unul nesemnificativ din punct de vedere statistic.

Cu alte cuvinte, studiul nu a găsit dovezi suficient de puternice pentru a arăta o corelație relevantă între dieta vegană și parametrii de sănătate analizați, deși asta nu înseamnă că ea este cu totul exclusă (mai ales că unele dintre trendurile observate au fost puternice).

Singurul capitol la care a fost observată de fapt o diferență relevantă statistic a fost cel al bolilor la rinichi dezvoltate de feline: pisicile hrănite cu o dietă vegană au avut o probabilitate ușor mai ridicată de a dezvolta astfel de afecțiuni.

Deci, de unde până unde încrederea cercetătorilor în concluziile lor?

Comparativ cu alte studii făcute anterior pe acest subiect, cercetarea de acum a presupus un număr relativ mare de pisici. Dar chiar și așa, doar 127 dintre cele cuprinse în noul studiu au fost hrănite cu o dietă vegană. Întrucât majoritatea beneficiilor de sănătate raportate pentru pisicile din această grupă nu au atins relevanța statistică, unii ar putea concluziona că asta se datorează faptului că nu au fost destule pisici „vegane” în studiu.

În ceea ce-i privește pe autori, aceștia au raportat o „tendință” înspre efecte pozitive ale dietelor vegane. Asta înseamnă că au observat un trend general (care uneori a fost puternic), dar nu neapărat o relație foarte predictibilă între una și cealaltă.

FOTO: Iryna Prykhodzka / Alamy / Profimedia Images

Veganii ar putea fi subiectivi cu răspunsurile lor

Apoi, întrucât este vorba de un studiu bazat pe rezultate obținute printr-un chestionar completat de proprietarii animalelor, nu este tocmai posibil să știm cu siguranță ce mâncau pisicile. Multe dintre ele erau lăsate afară și ar fi putut vâna gustări delicioase în timp ce proprietarii lor erau ocupați cu alte treburi.

Unii dintre stăpâni au spus de asemenea că le-au dat pisicilor gustări din comerț („treats”) și suplimente cu nutrienți esențiali, deci orice presupuse efecte pozitive (sau lipsă a unora negative) asupra sănătății animalelor ar putea avea și alte cauze decât cele care țin de dieta vegetariană.

O altă informație lipsă din studiu ține de perioada de timp în care animalele au fost private de carne. Am putea presupune că este vorba măcar de un an de zile, dar studiul nu precizează explicit acest lucru. Iar el este important deoarece unele afecțiuni legate de deficiențe se dezvoltă în timp.

Dar, cel mai important, orice studiu de tip sondaj despre sănătatea animalelor va avea limitări inerente din simplul motiv că de regulă stăpânii lor nu au pregătire medicală iar „opiniile” acestora pot fi subiective și, prin urmare, părtinitoare.

În plus, proprietarii care și-au redus consumul propriu de carne au fost suprareprezentați în studiu. Aceste persoane se pot gândi că dietele vegane sunt mai bune pentru sănătatea lor, ceea ce, evident, poate influența răspunsurile pe care le dau despre starea de sănătate a piscilor hrănite fără carne.

Merită de asemenea notat că studiul a fost finanțat de ProVeg International, o organizație care promovează produse alimentare pe bază de plante. Deși acest lucru nu a afectat neapărat validitatea datelor, el ar fi putut influența abordarea cercetătorilor în ceea ce privește concluziile trase.

Nu în ultimul rând, autorii studiului notează că o parte a acestuia a fost desfășurat în timpul lockdown-urilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19, care au avut un impact major asupra vizitelor la veterinar (unul dintre parametrii analizați). Iar numărul de vizite la veterinar nu este oricum un indicator neapărat relevant privind starea de sănătate a unui animal.

Unele persoane mai anxioase pot merge mai des deși animalul lor de companie nu are neapărat probleme, în timp ce alții pot fi constrânși de probleme financiar. Mai e cunoscut și faptul că în cazul specific al pisicilor acestea pot fi foarte bune în a-și masca problemele de sănătate până când ele devin grave.

Deci, este sănătoasă o dietă vegană pentru pisici?

Date fiind toate aceste lucruri, The Conversation conchide că studiul din PLOS One „nu poate concluziona că este sigur sau benefic să hrănim pisicile cu o dietă vegană pe termen lung”. Articolul este semnat însă de un medic veterinar, așa că îmi imaginez că unii ar putea acuza că acesta este la rândul său subiectiv.

Știm însă cu certitudine că dietelor bazate pe plante le lipsesc de regulă o serie de nutrienți de care pisicile au nevoie și pe care organismele lor nu le pot produce pe cont propriu. Unele studii au arătat că pisicile hrănite cu diete vegetariene au dezvoltat afecțiuni severe care le-au afectat mușchii.

Ca în multe alte situații, oamenii de știință afirmă că este nevoie de mai multe cercetări și, în cazul de față, de unele clinice care să implice un eșantion mare de pisici și o măsurare directă a sănătății lor, până să putem trage vreo concluzie definitivă privind presupusele beneficii aduse animăluțelor de o dietă vegană.

Asta deoarece, printre altele, „studiile anterioare” evocate de autorii noii cercetări publicate în PLOS One s-au confruntat în mare parte cu limitări asemănătoare precum cele ale lucrării semnate de Knight, Brown și Bauer.

La final, să nu uităm nici că pisicile sunt vânători înnăscuți și nu se dau tocmai în lături nici când li se oferă carne pe tavă. Prin urmare, putem concluziona cu destulă siguranță că este probabil înțelept să nu iei pisicii carnea de la gură imaginându-ți că îi faci un bine.

FOTO articol: Apple © Astrid Gast | Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro