Sari direct la conținut

Estival de Chitara, la Bucuresti

HotNews.ro
Estival de Chitara, Foto: Program
Estival de Chitara, Foto: Program

Intre 5 si 14 august 2015, in gradina verde de la Green Hours are loc Estivalul de Chitara. 10 recitaluri, 18 artisti si multa muzica frumoasa, cu chitare, laute, triluri de soprana, percutii cu ritmuri colorate, pian, fagot, setar, tanbour, daf si chiar un flaut fermecat. Timp de 6 zile, muzica – clasica, dar nu numai – va rasuna limpede pe cunoscuta scena de pe Calea Victoriei, intr-un program variat, ce se intinde de la nobilele acorduri ale lui Bach, Scarlatti sau Handel pana la world music si improvizatie. Asadar, cei care se afla in Bucuresti gasesc la Estivalul de Chitara un bun prilej de a-si racori mintea si inima, cu atat mai mult cu cat toate concertele sunt gratuite, iar vara urbana, se stie, e greu de suportat in casa.

Estivalul de Chitara se deschide miercuri, 5 august, la ora 19.30, cu un recital sustinut de Olivia Iancu si Claudiu Lobont, care ne ofera sonoritatea unui duo de archlute – un instrument cu coarde specific secolului XVII, precursor al chitarei moderne, din aceeaşi familie cu teorba şi chitarrone. Seara continua cu 2B, adica Maxim Belciug (chitara) si Gabriel Balasa (percutii), care propun, de la ora 21.00, un program eclectic, cu palimpseste si improvizatii pe teme din muzica baroca sau latinoamericana.

Joi, 6 august, e seara tineretii. Primul recital este oferit de Tudor Niculescu-Mizil, un tanar chitarist a carui muzicalitate a fost adesea remarcata si rasplatita la concursurile si festivalurile de chitara. In partea a doua a serii, pe scena urca Duo Kitharsis. Doi tineri – Alexandra Petrisor si Dragos Horghidan – a caror cariera, desi la debut, se proiecteaza deja promitator, dupa recitaluri sustinute in Germania, Franţa, Italia şi Polonia.

Prima serie de evenimente a Estivalului de Chitara se incheie vineri, 7 august, cu concertul sustinut de Olga Podobinschi (pian), Mihaela Pletea (voce), Maria Chifu (voce, fagot), Radu Valcu (chitara, aranjamente muzicale) si Amir Heidarkhodaee (voce, setar, tanbour, daf). Cei cinci muzicieni propun un program sincretic, de la clasic la modern, de la mitic la neconvenţional, ingemanare de traditie si avangarda.

Estivalul de Chitara se reia miercuri, 12 august, cu carismaticul chitarist al Incantarilor, Maxim Belciug, care urca pe scena pentru un recital de maestru. In partea a doua a serii, soprana Mihaela Andrei, acompaniata la chitara de Adrian Andrei, aduc un program de muzica romaneasca, cu lucrari bazate pe teme traditionale si compozitii proprii.

Joi, 13 august, in penultima seara a festivalului, programul incepe cu recitalul delicat oferit de tanara chitarista Alina Ciolacu. In partea a doua a serii, duo-ul Matei Ioachimescu (flaut) si George Popescu (chitara) aduc in gradina verde momente de o atmosfera unica, de la sunetele calde ale tangoului argentinian la ethosul muzicii din Balcani.

Festivalul se inchide vineri, 14 august, cu un regal de muzica spaniola. Alcatuit din integrala celor 13 Canciones Espanolas Antiguas ale lui Federico Garcia Lorca, presarate cu cateva bijuterii pentru chitara solo, programul ii ofera sopranei Rodica Vica – una dintre cele mai fermecatoare voci care se inalta acum pe scena europeana – prilejul sa-si desfasoare intregul registru lirico-dramatic, intr-un spectacol de o virtuozitate impresionanta.

Recapituland, Estivalul de Chitara se desfasoara in zilele de 5, 6, 7, 12, 13 si 14 august. Concertele incep la ora 19.30 şi au loc in gradina verde de la Green Hours, din Calea Victoriei 120, Bucuresti. Accesul publicului la toate concertele este gratuit.

Estivalul de Chitara este organizat de Asociatia Culturala Kitarodia. Proiectul este finanţat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, in cadrul programului “ESTI BUCURESTI”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro