Sari direct la conținut

Euforie la Bursa: Indicii cresc cu peste 10%

HotNews.ro

Bursa de Valori de la Bucuresti a inchis sedinta de marti in crestere puternica, indicii urcand cu peste 10%. Cu aproximativ doua ore inainte de inchiderea sedintei bursiere, pentru o serie de actiuni lichide nu mai existau ordine de vanzare, in conditiile in care aceste titluri s-au apropiat de limita maxima de variatie, de 15%.

Aceasta situatie este opusa celei de saptamana trecuta, cand sedinta bursiera a fost suspendata dupa ce jucatorii de pe piata nu mai cumparau actiuni, iar titlurile au scazut cu 15%.

In sedinta de marti, indicele compozit al Bursei de Valori Bucuresti, BET-C, a urcat cu 11,51%, la 2.895,17 puncte, iar BET, indicele care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, a castigat 10,62%, ajungand la 3.825,57 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a inregistrat cea mai mare crestere, de 14,64%, pana la 19.322,70 puncte.

Indicele celor mai lichide 25 de titluri listate la BVB, BET-XT a urcat cu 11,28%, pana la 379,15 puncte, iar valoarea indicelui BET-NG, care reflecta evolutia a zece companii energetice listate la Bursa, s-a apreciat cu 14,40%, pana la 528,15 puncte.

Lichiditatea pietei reglementate a BVB a crescut cu aproape 88%, la 49,03 milioane de lei, echivalentul a 13,01 milioane de euro. Petrom a inregistrat cel mai mare rulaj din piata, de 17,41 milioane lei, urmata de SIF Oltenia si SIF Transilvania, cu un rulaj de 6,52 milioane de lei, respectiv 4,78 milioane lei. Actiunile SIF Moldova se situeaza pe cea de-a patra pozitie in acest top, cu o valoare a schimburilor de 3,89 milioane lei, iar SIF Muntenia ocupa locul cinci, cu 3,62 milioane lei.

Cele mai mari cresteri ale preturilor le-au inregistrat titlurile VAE Apcarom, Oltchim si Transgaz, care au urcat cu 15%, in vreme ce Aerostar (-5,04%) si Romacarbon (-0,56%) au fost singurele societati ale caror actiuni s-au depreciat.

Mai multe actiuni, printre care si cele ale SIF-urilor, BRD – Groupe Societe Generale, Erste Bank, Transgaz si Transelectrica, nu mai aveau cotatii la vanzare (ask) cu aproximativ doua ore inaintea inchiderii sedintei de tranzactionare. Titlurile acestor societati se apropiau de limita maxima de variatie permisa pe parcursul unei zile, de 15%.

Indicele general al BVB s-a apreciat luni cu aproape 8%, recuperand o mica parte din pierderile severe din ultima perioada. Saptamana trecuta a fost cea mai dezastruoasa perioada de la reinfiintarea Bursei, in 1995, BET-C pierzand in doar cinci zile 26,86%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro