Sari direct la conținut

Europarlamentar PNL: Guvernul României nu a absorbit niciun euro din fondurile europene pentru ocuparea tinerilor, deși 1 din 6 tineri români nu are un loc de muncă

HotNews.ro
Siegfried Muresan, interviu pentru EurActiv.ro, Foto: Hotnews
Siegfried Muresan, interviu pentru EurActiv.ro, Foto: Hotnews

​Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL/PPE), purtător de cuvânt al Parlamentului European, acuză Guvernul PSD-ALDE că nu a absorbit niciun euro din fondurile europene alocate prin Inițiativa pentru Ocuparea Tinerilor, deși în România un tânăr din șase nu are loc de muncă.

„Crearea de locuri de muncă pentru tineri este la coada listei de priorități pentru Guvernul PSD – ALDE. România nu a absorbit până acum niciun ban din cele 302 milioane de euro alocate țării noastre prin Inițiativa pentru Ocuparea Tinerilor, în exercițiul financiar 2014 – 2020. Vorbim, așadar, de o rată de absorbție de 0% a fondurilor detinate ocupării tinerilor, deși au trecut 4 ani și jumătate de la lansarea noului cadru financiar multianual” – susține Mureșan, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, șomajul în rândul tinerilor din România s-a situat la 16,8% în martie 2018.

El reproșează guvernului actual că nici pe alte programe de fonduri europene, în principal Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, România nu are sume mari absorbite.

„Același dezinteres al guvernelor PSD – ALDE îl vedem și în ceea ce privește absorbția tuturor fondurilor europene destinate ocupării. Astfel, din cele 4,6 miliarde de euro pe care le are la dispoziție România pentru a crea locuri de muncă, Guvernul României a absorbit doar 3,5 milioane de euro. Vorbim, deci, de o absorbție de doar 0,07% în 4 ani și jumătate! Este de neacceptat acest dezinteres total al Guvernului în a gestiona fondurile europene destinate ocupării în condițiile în care România este a doua țară din lume, după Siria, în ceea ce privește emigrația. Avem peste 3,4 milioane de români care au emigrat în ultimii 10 ani, iar cifra continuă să crească în lipsa unor perspective mai bune în România” – a mai afirmat Mureșan.

Pe POCU 2014-2020 România înregistrează cea mai slabă absorbție de bani europeni: potrivit celor mai recente date publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, până în februarie 2018 POCU avea absorbție zero.

În luna mai, Ministerul Finanțelor, condus de fostul ministru al Fondurilor Europene Eugen Teodorovici, a pus pe site oprezentarepotrivită căreia pe primele 3 luni din anul 2018 la fonduri europene absorbția a fost sub nivelul programat de Guvern:

  • „Sumele primite de la Uniunea Europeană aferente proiectelor finanțate atât din cadrul financiar 2007-2013, cât și din noul cadru financiar 2014-2020, încasate în trimestrul I al anului 2018, au reprezentat 0,5% din PIB, prezentând un grad de realizare faţă de nivelul programului trimestrial de încasări de 63,1%.
  • Plățile pentru proiectele cu finanțare din fonduri UE au reprezentat 0,5% din PIB şi s-au efectuat în proporție de 57,3%, majoritatea plăților realizate fiind pentru proiectele finanțate din cadrul bugetar 2014-2020. Plățile pentru proiecte cu finanțare din fonduri UE aferente cadrului financiar 2014-2020 au fost în sumă de 4.450,7 milioane lei din care cea mai mare parte, respectiv  care 4.079,5 milioane lei au reprezentat plăți aferente proiectelor din domeniul agriculturii.
  • Cheltuielile bugetare efectuate în primul trimestru al anului 2018 s-au situat sub nivelul programat în cazul majorității titlurilor de cheltuieli, niveluri mult sub cele estimate înregistrându-se în cazul cheltuielilor cu dobânzile, cheltuielile din titlul  Alte transferuri în care sunt cuprinse, în principal, contribuția la Uniunea Europeană și la alte organisme internaționale și transferurile către operatorii economici cu capital de stat, precum și în cazul cheltuielilor aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.
  • Este necesar ca la nivelul ordonatorilor principali de credite să fie luate măsuri care să conducă la diminuarea discrepanțelor între cheltuielile programate și cele efectuate, precum și în ceea ce privește implementarea proiectelor finanțate din fondurilor externe nerambursabile în vederea creșterii gradului de absorbție”.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro