Europarlamentare 2014: Alegatorii din Letonia, Malta si Slovacia, chemati sambata la urne pe fondul unui absenteism ingrijorator
Alegatorii din 3 state UE care au intrat in UE in 2004, Letonia, Malta si Slovacia sunt asteptati la urne, sambata, sa isi aleaga reprezentantii in legislativul european, fiind asteptat un avans al partidelor eurofobe si de extrema dreapta, informeaza AFP.
Letonia va avea opt reprezentanti in Parlamentul European, Malta, sase, iar Slovacia, 13, dintr-un total de 751 de europarlamentari.
In 2009, data ultimului scrutin, mai putin de 20% dintre alegatorii slovaci au mers la urne, facand din aceasta tara campionul european la absenteism. Sondajele realizate pentru europarlamentarele 2014 indica faptul absenteismul va fi la un nivel ridicat si de data aceasta
Nici in Letonia lucrurile nu stau foarte bine, analistii estimand ca multa lume va renunta sa voteze pe fondul vremii estivale anuntate duminica care i-ar putea imbia pe acestia sa isi petreaca altfel timpul.
Aproximativ 400 de milioane de cetateni europeni sunt chemati la urne, incepand de joi, pentru desemnarea celor 751 de membri ai Parlamentului Uniunii Europene.
Primii cetateni europeni care au votat au fost locuitorii Marii Britanii si Olandei, care au organizat alegerile joi, urmati vineri de irlandezi si de cehi, care voteaza timp de doua zile (vineri si sambata).
Scrutinul europarlamentar, al optulea incepand din 1979, se va incheia duminica cu alegerile din 21 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania.
Rezultatele oficiale nu vor fi cunoscute duminica inainte de ora 21:00, data de inchidere a sectiilor de votare din Italia.
AFP precizeaza ca, in conditiile in care redresarea europeana ramane fragila iar somajul se pastreaza la cote ridicare, sondajele arata un avans al partidelor anti-europene si de extrema dreapta.
Stanga radicala din Grecia, condusa de Alexis Tsipras, ar urma sa isi imbunatateasca scorul electoral fata de 2009. In Grecia, una dintre tarile cele mai afectate de criza si de masurile de austeritate severe impuse de creditorii internationali, stanga radicala Syriza ar putea termina in frunte cursa.
In Marea Britanie, unde s-a votat joi, formatiunea UKIP, populista si eurofoba, dupa cum scrie AFP, a revendicat deja un avans puternic in detrimentul partidelor traditionale.
Se asteapta ca avansul euroscepticilor sa se mentina si in Franta (74 de eurodeputati), unde Frontul National, formatiune de extrema-dreapta, este plasata in continuare in frunte de catre sondajele de opinie.
In schimb, in Olanda (26 de eurodeputati), partidul de extrema-dreapta PVV, anuntat favorit de catre sondajele de opinie, a suferit o infrangere zdrobitoare raportat la ambitiile sale si avand in vedere rezultatele sale in ultimii cinci ani.
In cele din urma, sondajele arata un rezultat strans intre cele doua formatiuni pan- europene principale. Partidul Popular European (PPE, conservatori) ramane creditat cu un avans usor peste socialisti, insa niciuna dintre aceste doua formatiuni politice majore nu pot constitui singure o majoritate, astfel incat au nevoie de aliante pentru a putea guverna.
Parlamentul European imparte acum puterea de codecizie cu reprezentantii statelor pentru a putea legifera in Europa intr-un mare numar de domenii.