Sari direct la conținut

Europarlamentarul Daul: Cea mai dezavantajoasa varianta – sa se piarda 25% din bani

EurActiv.ro, HotNews.ro

„Cer guvernului roman mai multa responsabilitate”, spune eurodeputatul Joseph Daul (presedintele popularilor europeni – PPE-DE), in asteptarea auditului de miercuri, de la Comisia Europeana, cu privire la cat de pregatita este Romania sa acceseze fondurile pentru agricultura.

Raportul urmeaza sa fie prezentat de comisarul european pentru agricultura Mariann Fischer Boel.

Reamintim ca infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei de Plati si Inerventii in Agricultura (APIA) ar fi trebuit sa aiba loc inaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, aceasta fiind o conditie obligatorie in vederea inchiderii dosarului de negociere pe agricultura.

Situatia in care se afla astazi agricultorii romani nu este in intregime o consecinta a incapacitatii administratiei centrale, a Guvernului, de a pune in miscare mecanismul absorbirii fondurilor europene.

Indulgenta cu care Comisia Europeana a tratat restantele Romaniei in timpul, dar mai ales la finalul negocierilor de aderare, precum si lipsa totala de transparenta a evaluarilor facute de inaltii functionari europeni sunt ingrediente la fel de importante ale esecului functionarii APIA.

Redactor: Domnule Joseph Daul, ce informatii circula in cadrul comisiei parlamentare din care faceti parte privitor la posibilele sanctiuni pe care Comisia Europeana le-ar putea aplica Romaniei, sanctiuni cauzate de incapacitatea guvernului, a Ministerului Agriculturii, de a face functionala Agentia de Plati pentru Agricultura?

Joseph Daul: Stim de la expertii Comisiei Europene ca disfunctionalitatile importante constatate in activitatea agentiei ar putea atrage pierderea a pana la 25% din fondurile europene destinate agriculturii.

O asemenea recomandare ar reprezenta, din punctul meu de vedere, cea mai dezavantajoasa varianta pentru tara dumneavoastra. Romanii trebuie sa vada roadele muncii lor, sa se bucure de beneficiile aderarii la Uniunea Europeana si ma refer aici in special la fermieri.

Personal, sper totusi ca agricultorii, oamenii indreptatiti sa primeasca sprijinul european, sa nu plateasca pretul incapacitatii administratiei publice de a-si face treaba.

Redactor: Care este pozitia dumneavoastra, ca membru al Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European fata de situatia in care s-ar putea afla Romania?

Joseph Daul: Cer guvernului de la Bucuresti mai multa responsabilitate fata de tot ceea ce inseamna binele romanilor ca cetateni ai Uniunii Europene. Acceptarea noului statut, de membri ai Uniunii, depinde de felul in care ei percep efectele aderarii in viata de zi cu zi.

Daca ne uitam la ceea ce se intampla in Polonia, unde fermierii beneficiaza deja de fondurile europene destinate agriculturii, vedem ca satisfactia fata de Uniunea Europeana este foarte ridicata.

Redactor: Asadar, nu de Uniunea Europeana depinde in acest moment primirea fondurilor, ci de guvernul Romaniei.

Jospeh Daul: Europa inseamna solidaritate. Cele 27 de state membre au pus deoparte un buget important destinat fondurilor pentru agricultura si celor structurale. Depinde numai de tarile potential beneficiare sa le atraga si sa le administreze in folosul tuturor cetatenilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro