Sari direct la conținut

Europarlamentarul Tatjana Zdanoka ar fi spionat pentru Rusia mai bine de zece ani, potrivit unei investigații The Insider

HotNews.ro
Tatjana Zdanoka, Foto: Edu Botella / Zuma Press / Profimedia
Tatjana Zdanoka, Foto: Edu Botella / Zuma Press / Profimedia

Tatjana Zdanoka, deputată letonă în Parlamentul European, este un spion de încredere al serviciilor de informații rusești timp de mai bine de zece ani, scrie The Insider, citând schimburi de e-mailuri între parlamentar și ofițeri ruși, care au fost scurse. Aceasta ar fi oferit rapoarte explicite și detaliate cu privire la activitățile sale de promovare a sentimentului pro-Kremlin în regiunea sa natală. Zdanoka ar fi lucrat pentru al cincilea serviciu al FSB cel puțin între 2004 și 2017, potrivit emailurilor.

Ancheta, realizată The Insider în colaborare cu site-ul de știri Delfi Estonia, centrul de jurnalism de investigație Re:Baltica din Letonia și ziarul suedez Expressen, scrie că scurgerile de e-mailuri între Zdanoka și cei doi ofițeri de caz ruși care țineau legătura cu ea includ rapoarte explicite și detaliate de la Zdanoka care descriu munca ei ca legislator european, în special cu privire la îndatoririle oficiale legate de promovarea sentimentului pro-Kremlin în regiunea ei natală baltică.

O altă corespondență implică organizarea de întâlniri fizice la Moscova sau Bruxelles între Zdanoka și supervizorul ei rus, împreună cu cereri de finanțare din surse ruse pentru a-și asigura activitățile politice din Letonia și Parlamentul European. Cel puțin o dată a cerut bani pentru organizarea unui miting pentru a comemora victoria Armatei Roșii în al Doilea Război Mondial.

Într-un răspuns trimis prin e-mail către The Insider, Zdanoka a declarat: „Nu pot considera acest text ca fiind întrebări adresate mie, deoarece se bazează pe informații pe care se presupune că le aveți, pe care, prin definiție, nu ar trebui să le aveți”.

The Insider a confirmat că cei doi supervizori ruși ai lui Zdanoka erau ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate Rus (FSB), agenția succesoare a KGB-ului din era sovietică.

Potrivit e-mailurilor, primul ei ofițer de caz a fost un veteran FSB de la directoratul central din Sankt Petersburg, Dmitry Gladey, în vârstă de 74 de ani, a fost supervizorul lui Zdanoka din aproximativ 2004 până în 2013. După 2013, Zdanoka a fost în contact regulat cu Serghei Beltyukov, un agent FSB activ din 1993.

Zdanoka a declarat pentru The Insider că a întâlnit „mii de oameni” și că nu-și amintește pe nimeni pe nume Beltyukov, ceea ce se poate datora faptului că a comunicat cu ea folosind criptonimul „Sergey Krasin”.

The Insider a mai întrebat-o pe Zdanoka dacă ar putea confirma că cunoaște pe cineva cu acest nume sau că l-a întâlnit personal. Ea nu a răspuns la această întrebare până la publicarea acestui articol.

Cu toate acestea, Zdanoka a confirmat că îl cunoaște pe Gladey de zeci de ani, întâlnindu-se „la începutul anilor 1970 la o bază turistică din Caucazul de Nord, unde învațau să schieze”. Cu toate acestea, ea a negat că ar avea vreo cunoștință că Gladey este un spion rus.

„Pot să mărturisesc că singurii oameni cu care am stat la aceeași masă și cu siguranța că sunt/au fost ofițeri FSB ruși, sunt Vladimir Putin și Serghei Narîșkin (actualul director al Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR))”, a spus Zdanoka.

Alice Bah Kuhnke, europarlamentar din Partidul Verzilor din Suedia, fost ministru al Culturii și Democrației la Stockholm și vicepreședinte al Verzilor/Alianța Liberă Europeană din care a făcut parte Zdanoka până în aprilie 2022, a spus că vestea despre spionajul lui Zdanoka este „teribilă, [dar] deloc surprinzătoare”.

„La urma urmei, primim [amândouă] rapoarte în curs de desfășurare în Parlamentul European, în calitate de parlamentari. Și știu, de când eram ministru în guvernul Suediei, despre cum lucrează Rusia și agenții lui Putin și au rețele peste tot”.

Zdanoka, ca aproximativ un sfert din populația Letoniei, are origini rusești.

Familia ei s-a mutat în Letonia, care a fost anexată ilegal de Uniunea Sovietică în 1940, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ea a obținut cetățenia letonă în 1996, la cinci ani după ce statul baltic și-a recâștigat independența deplină față de Moscova.

În ciuda faptului că deține un pașaport leton, Zdanoka și-a construit totuși o carieră opunându-se existenței sale ca țară suverană.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro