Evaluarea Nationala 2012 Absolventii de clasa a a VIII-a au sustinut astazi examenul de Matematica
Absolventii claselor a VIII-a au sustinut miercuri, 27 iunie, examenul scris de Matematica in cadrul Evaluarii Nationale 2012. Proba a inceput la ora 9:00 si acesta a fost ultimul examen pe care elevii l-au sustinut inainte de admiterea in liceu. Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat in urma cu o zi ca la examenul de Limba si literatura romana de la Evaluarea Nationala s-au prezentat 166.830 de elevi, cu 20% mai putini „decat ne-am fi asteptat”.
Dintre acestia, un elev a fost eliminat pentru ca a incercat sa utilizeze telefonul mobil, a precizat ministrul. In ce privestecontroversa legata de unul dintre subiectele de la examenul de Limba romana, Liviu Pop a declarat ca „in momentul de fata va spun ca nu cred ca exista o posibilitate de revizuire a baremului in conditiile in care 90% dintre experti ne spun clar ca este o ambiguitate, 100% recunosc ca aceasta este aceasta propozitie subiectiva”.
Ministrul le-a transmis si un mesaj parintilor: „Pentru parinti, pot sa-i asigur ca toti elevii de clasa a VIII-a vor fi repartizati in licee, mai ales ca din datele preliminare deja 20% dintre acestia nu s-au prezentat la Evaluarea Nationala. Noi avem prevazute locuri pentru 200.000 de elevi in clasa a IX-a, in aceste conditii cred ca e inutil un stres suplimentar pentru unii dintre acestia”.
Calendarul Evaluarii Nationale
15 iunie 2012Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
18 – 20 iunie Inscrierea la Evaluarea Nationala
25 iunie Limba si literatura romana – proba scrisa
26 iunieLimba si literatura materna – proba scrisa
27 iunie Matematica – proba scrisa
29 iunieAfisarea rezultatelor (pana la ora 14)
29 iunieDepunerea contestatiilor (orele 14 – 18)
30 iunie – 1 iulieRezolvarea contestatiilor
2 iulieAfisarea rezultatelor finale dupa contestatii
Metodologia de organizare si desfasurare a Evaluarii Nationale
Comisiile judetene de organizare a Evaluarii Nationale vor asigura dotarea cu camere de supraveghere video functionale a salilor de clasa din unitatile de invatamant in care se desfasoara probele pentru Evaluarea Nationala, informeaza Ordinul de ministru privind organizarea si desfasurarea evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, in anul scolar 2011-2012. Potrivit Metodologiei, Evaluarea Nationala se desfasoara anual, intr-o singura sesiune, fara taxa. Timpul de rezolvare a subiectelor este de 120 de minute, la fiecare proba.
Elevii vor fi asezati cate unul in banca, in ordine alfabetica, pe clase. Intrarea in sala de examen cu materiale ajutatoare, cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare, frauda si tentativa de frauda duc la eliminarea din sala a elevului si acordarea notei 1 la lucrarea respectiva. Daca frauda este dovedita dupa evaluarea lucrarii, nota obtinuta prin frauda se anuleaza si se inlocuieste cu nota 1.
Examenele incep la ora 9:00, cand in fiecare sala se deschid plicurile sigilate care contin varianta de subiecte. Accesul elevilor in sali este permis pana la ora 8:30. Supravegherea este asigurata, pentru fiecare sala, de doi asistenti, cadre didactice de alta specializare decat cea corespunzatoare disciplinei la care se sustine proba. Unul dintre asistenti sta in fata clasei, celalalt in spatele clasei.
Fiecare elev primeste o coala de hartie tipizata, pe care isi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui, toate prenumele personale, in ordinea in care sunt trecute in actul de identitate si completeaza lizibil celelalte date de pe coltul ce urmeaza a fi lipit. Coltul colii tipizate este lipit, dupa distribuirea subiectelor in sali, numai dupa ce asistentii din sali au verificat completarea corecta a tuturor datelor prevazute si dupa ce acestia semneaza in interiorul portiunii care urmeaza a fi sigilata. Elevii primesc atatea coli tipizate si ciorne marcate cu stampila scolii cate le sunt necesare. Acestia completeaza, pe fiecare dintre colile tipizate utilizate, datele personale, in coltul care urmeaza sa fie lipit.
Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra in sala si niciun elev nu poate parasi sala, decat daca preda lucrarea scrisa si semneaza de predarea acesteia. Elevii care nu se afla in sala in momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai sustine Evaluarea Nationala in sesiunea respectiva. In cazuri exceptionale, daca un elev se simte rau si solicita parasirea temporara a salii, el este insotit de unul dintre asistenti, pana la inapoierea in sala de clasa. In aceasta situatie, timpul alocat rezolvarii subiectelor nu va fi prelungit.
Pentru elaborarea lucrarii scrise, elevii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru proba de la disciplina „Matematica”, elevii pot sa utilizeze instrumente de desen. Se interzice folosirea, in timpul probelor, a mijloacelor de calcul. Se folosesc numai colile distribuite de catre asistenti.
Elevii care doresc sa corecteze o greseala taie fiecare rand din pasajul gresit cu o linie orizontala. In cazul in care unii elevi, din diferite motive – corectari numeroase, greseli care ar putea fi interpretate drept semn de recunoastere – doresc sa-si transcrie lucrarea, fara sa depaseasca timpul stabilit, primesc alte coli tipizate.
La expirarea celor 120 de minute acordate, elevii predau lucrarile in faza in care se afla, fiind interzisa depasirea timpului stabilit. Trei elevi raman in sala pana la predarea ultimei lucrari.
Metodologia interzice „cu desavarsire” colectarea sau favorizarea actiunii de colectare a unor fonduri materiale sau banesti de la elevi, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul elevilor, fonduri care au ca destinatie asigurarea meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din unitatile de invatamant sau din centrele zonale de evaluare.
Modele de subiecte si bareme 2012
Descarca de aici subiectele si baremele de la Evaluarea Nationala 2011
Media de admitere in liceu va fi calculata ca medie artimetica dintre media notelor de la evaluare si media generala a anilor de gimnaziu.
Citeste si: