Evaluarea terenului incepe de la 200 de euro
Evaluarea unui teren mic, pe care se construieste o casa unifamiliala, poate costa 150-200 de euro, iar daca este vorba de un teren de dezvoltare pentru mai multe case sau blocuri cu mai multe niveluri, taxa de evaluare poate varia intre 1.000 si 10.000 de euro.
„30% dintre comenzi vizeaza terenurile, in crestere cu 20-30% fata de anul trecut“, afirma Cristian Ungureanu, Managing Partner la compania de evaluare Executive Consulting.
In contextul majorarii preturilor la apartamentele vechi, tot mai multi locatari in blocuri doresc sa se mute spre extremitatile oraselor. Astfel, bancile au inceput sa fie mai flexibile, acordind credite destinate in special achizitionarii de terenuri. Procesul de evaluare, ca in cazul tuturor tipurilor de proprietate, devine astfel o etapa necesara in acest demers.
Potrivit lui Adrian Crivii, managing partner al companiei de evaluare Darian, taxa pentru evaluarea terenurilor depinde de complexitatea lucrarilor efectuate pe acel teren. „Trebuie facuta analiza potentialului de dezvoltare a terenului respectiv“, precizeaza Crivii.
Daca proprietarul are in vedere aspectele luate in calcul de evaluator, poate ridica semnificativ valoarea proprietatii. Astfel, evaluatorul va face, ca si in cazul tuturor tipurilor de proprietate, o inspectie la fata locului.
Este cu atit mai bine daca terenul ce urmeaza a fi evaluat are o delimitare clara sau o imprejmuire cu gard, astfel incit evaluatorul sa poata aprecia la fata locului dimensiunea si forma terenului, precum si vecinatatile.
Tot la fata locului, evaluatorul va analiza si alte aspecte, precum distanta fata de utilitati, accesul si infrastructura, pozitia terenului sau apropierea fata de puncte de interes precum scoli, gradinite sau centre comerciale. „Diferenta dintre pretul unui teren cu utilitati si cel al unuia fara utilitati, dar situat in aceeasi zona, variaza intre 10 si 40%“, precizeaza Crivii.
Totodata, daca exista un plan urbanistic general, zonal sau de detaliu pentru zona respectiva, atunci si acesta trebuie prezentat evaluatorului pentru o estimare corecta a valorii terenului.
„Daca avem de-a face cu un teren accidentat, cu ripe sau ruperi de teren, dar exista pentru zona respectiva un PUZ ce permite ridicarea unor cladiri cu regim mare de inaltime, este totusi necesara efectuarea unui studiu geotehnic pentru a vedea daca si solul suporta ridicarea acelor constructii“, adauga Crivii.
Prin urmare, evaluatorul poate sa solicite un astfel de studiu, mai ales in cazul suprafetelor mai mari de 100.000 mp, daca pe un teren exista un plan de constructie a unui anumit tip de cladire, pentru a vedea daca solul permite acea constructie.
Nu in ultimul rind, proprietarul trebuie sa aiba pregatit un plan de amplasament, de incadrare in zona a respectivului teren, pentru a-l pune la dispozitia evaluatorului.