Evenimentul Zilei: „Publicul mi-a zis: «Nea Florine, de ce nu te bagi»?“
EVZ: Faptul ca ati fost la sediul PNL se poate interpreta ca sunteti aproape sa candidati din partea lor?
Florin Calinescu: Nu se poate interpreta, decat se poate constata. Am fost acolo si am avut o discutie cu seful partidului si cu cativa oameni din conducere. Pe langa o posibila candidatura, s-a nascut ideea sa ma ocup si de comunicare. Eu va asigur ca sala ar fi neincapatoare la conferintele de presa. Comunicarea partidului cu mass-media si cetatenii ar fi un spectacol de succes.
Cine v-a sunat?
Propunerea vine de la prietenii mei din Arges. Eu de mai multa vreme ma gandesc la un astfel de pas. Este o secventa, in finalul filmului „Actorul si salbaticii“, cand Constantin Tanase, interpretat de Toma Caragiu, se opreste si spune „De ras am ras destul“.
Ce va atrage in politica?
Nu stiu ce ma atrage si ce nu. Simt si cred ca as putea sa fac cateva lucruri in acest domeniu. Poate e prozaic ceea ce spun eu acum, dar ganditi-va la Schwarzenegger sau la Ronald Reagan, ca sa ridic stacheta foarte sus. Orice cetatean al unei societati poate sa se gandeasca si la acest lucru. Eu cred ca si in politica trebuie sa ai talent. Dar eu cred ca politicianul trebuie sa fie un om onest si sa stie sa vorbeasca. Restul, datele, si le culege de la specialistii lui.
Ce ati avea in plus fata de ceilalti candidati?
Eu sunt onest si stiu sa vorbesc. Deci daca as intra in politica si as constata ca nu pot face lucruri, m-as retrage imediat. Dar tocmai pentru ca m-am saturat de 20 de ani de ceea ce vad, am zis ca, daca tot stau pe margine, o sa raman pe margine. In ultimele doua luni a trebuit sa fac drumuri pana la marginea tarii si prin Europa. Mi-am dat seama ca nu mai suport. Sa merg pana la Timisoara 14 ore, iar de la Timisoara la Paris alte 14.
Si ce puteti face?
Autostrazi.
Ca om politic cum puteti face asta?
Ca om politic, mi-as propune ca partidul meu – repet: daca as intra, tot timpul va repet asta, sa castige alegerile atat de confortabil, incat sa poata conduce trei-patru legislaturi la rand. Atunci poti sa faci si autostrazi, si cultura, si sanatate, si agricultura.
De pe margine, ati avut comentarii foarte acide la adresa politicienilor.
Si mi-am dat seama ca tot comentand nu se schimba nimic. Infiltrarea in cetate este mai eficace decat sa tot dai cu bombarde si cu catapulte in ea. Pana la urma, asa au fost cucerite toate cetatile. Intrand pe o usita secreta si deschizand portile dinauntru.
Publicul are o perceptie apropiata de a dv., ca politicienii vor doar „ciolanul“. Cum o sa o schimbati dv.?
Am tatonat terenul in ultimii doi ani si foarte multa lume, care in acelasi timp este si publicul meu, mi-a zis „nea Florine, de ce nu te bagi? Pentru ca stim ce fel de actor esti, ce faci in film, in teatru si in televiziune. Dar noua ne place ce spui si intelegem ce spui tu, incearca si te baga in politica“. Imi place sa plec civilizat si disciplinat din teritoriu, pentru ca sa ajung acolo unde trebuie. Demersul meu este sa conving populatia, incepand cu orasul Pitesti si cu judetul Arges, sa voteze un partid, respectiv acest partid, ca sa aiba 51% in parlament, deci sa formeze guvernul, deci sa-si asume toate responsabilitatile conducerii unei societati.
Ati spus ca aveti mai multe oferte. Cum faceti diferenta intre partide?
Intotdeauna am avut. Aici intervin mai multe lucruri. Bunicii mei, istoria liberala a familiei. Pana la urma, pornim si de aici. Eu nu mai cred ca astazi un partid poate fi analizat ca acum o suta de ani. Oricare alt partid din Romania trebuie sa fie si cu mediul de afaceri, trebuie sa fie si crestin, si deschis problemelor societatii. Degeaba sprijini un om de afaceri, daca nu intelegi ca el are nevoie de o mie-doua de angajati, iar aceia trebuie sa o duca si ei bine.
Ati fost la nivelul discutiilor cu PNL si cu alte partide?
Da, am fost. Nu am refuzat, dar aici sunt cel mai avansat, ca sa spun asa.
In contextul votului uninominal, cum v-ati da seama daca un partid vrea doar sa se foloseasca de numele dv.?
Aici e ca in dragoste, ne folosim reciproc pentru a ajunge la o satisfactie comuna. Din pacate, asta e sistemul. Daca vrei sa faci ceva, trebuie sa intri intr-un partid, pentru ca e foarte greu sa-ti faci un partid singur.
Daca ajungeti parlamentar, care vor fi primele initiative?
Voi genera rapid Legea autostrazii. Nu stiu, 10-20 la suta din buget sa se duca acolo si sa o facem repede, nu prin 2100, ca iti vine sa te lasi de tot. Eu nu vreau nici sa plec din tara, dar nici sa merg 15 ore pana la Timisoara.