Sari direct la conținut

EXCLUSIV Aproape 5,3 miliarde de euro este valoarea despăgubirilor cerute României în litigiile internaționale / Cazul cu miză de 2 miliarde dolari

HotNews.ro
Steagul României, Foto: Kirill Makarov / Dreamstime.com
Steagul României, Foto: Kirill Makarov / Dreamstime.com

Statul român este implicat în 12 mari litigii de arbitraj internațional, în derulare, cele mai multe aflându-se pe rolul Tribunalului arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID), spune Ministerul Finanțelor, la solicitarea HotNews.ro. Dintre cele 12 litigii internaționale, opt se află la ICSID, majoritatea dintre ele fiind declanșate de investitori în domeniul energiei regenerabile.

Cele mai multe litigii internaționale sunt la ICSID Washington, acolo unde România a câștigat recent cazul legat de Roșia Montană.

Majoritatea proceselor pe rol sunt în domeniul energiei regenerabile. Investitorii care au pierdut dreptul la certificate verzi au dat România în judecată la ICSID, reclamând schimbarea bruscă a legii regenerabilelor în anul 2013. Întâi, modificarea s-a făcut prin OUG 57, iar apoi în ianuarie 2014 prin legea de aprobare a OUG 57.

În acea perioadă, producătorii de energie regenerabilă au protestat față de aceste modificări bruște. Guvernul României, condus atunci de premierul Victor Ponta, a avut o altă opinie și Ministerul Energiei, sub portofoliul lui Constantin Niță, a aprobat proiectele de OUG, care anulau mare parte din certificatele verzi de care beneficiau producătorii de energie regenerabilă.

Cele opt cazuri de la ICSID:

  • ARB 22/15 Plaza Centers N.V. vs. România;
  • ARB 22/13 Aderlyne Limited vs. România;
  • ARB 22/10 Clara Petroleum Ltd vs. România;
  • ARB 21/54 Kelag & alții vs România;
  • ARB 20/35 Fin.Doc S.r.l & alții vs România;
  • ARB 20/15 EP WIND Project (Rom) Six Ltd vs România;
  • ARB 19/21 Petrochemical Holding GmbH vs România;
  • ARB 19/21 Nova Group Investments BV vs. România.

OMV Petrom, două procese deschise

Trei dintre litigii sunt la Paris, la Curea Internațională de arbitraj. Acestea sunt:

  • 28402/HBH promovat de societatea Damen Holding B.V;
  • 27655/HBH promovat de societatea OMV Petrom S.A
  • 27367/HBH/c.27421/HBH promovat de societatea OMV Aktiengesellschaft.

Cel mai recent caz este cel al Damen Holding. Compania Damen a dat România în judecată, solicitând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA, iar Damen a rămas cu 49%.

Un alt caz recent este cel al OMV Petrom. Compania petrolieră a depus, anul trecut, în iunie, la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris, o reclamație împotriva statului român, fiind vizată modificarea legii offshore în ceea ce privește modul în care compania poate dispune de gazele produse din Marea Neagră.

Într-un alt caz, început în martie 2017, austriecii de la OMV au dat în judecată România din cauza unor lucrări de decontaminare a unor terenuri preluate în urma privatizării din 2004.

OMV consideră că statul român ar fi trebuit să suporte o parte din cheltuielile de decontaminare, fiind vorba de o poluare istorică a terenurilor, sumele solicitate ridicându-se la 542 milioane euro.

2 miliarde de dolari cer doi români din industria cinematografiei

Potrivit Ministerului Finanțelor, există un litigiu de arbitraj internațional care se judecă potrivit regulilor Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru dreptul comercial internațional (UNCITRAL), promovat de frații Jack și Edward Sukyas. În acest caz se înregistrează cea mai mare sumă solicitată României, aproximativ 2 miliarde dolari.

Frații Sukyas, cetățeni americani, născuți în România, sunt moştenitorii unor antreprenori care proiectau filme cu Charlie Chaplin în anii ’30 în cinematografele româneşti, potrivit Ziarului Financiar.

Familia fraților Sukyas a avut o afacere înființată în perioada interbelică, în industria cinematografiei, CIRO Films, care a fost expropriată în 1948, de către comuniști. Frații Sukyas își cer moștenirea, dar și despăgubiri de 2 miliarde de dolari. CIRO Films a trecut prin transformări multiple de-a lungul timpului, ajungând ceea ce este acum Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „RomâniaFilm“, în subordinea Ministerului Culturii.

Procesul intentat de Pfizer la Bruxelles

Mai există un mare proces, pe care Ministerul Finanțelor nu l-a menționat în răspunsul către redacție, dar care este într-o fază inițială și se află încă în evidențele Ministerului Sănătății. Un act normativ aprobat de Guvern în februarie, OG 6/2024, prevede că România va fi reprezentată în fața tribunalelor arbitrale internaționale de către Ministerul Finanțelor.

Acest caz este legat de achiziționarea dozelor de vaccin anti-COVID în perioada pandemiei. Pfizer s-a îndreptat împotriva României, solicitând executarea contractului de achiziție vaccinuri COVID-19.

Pe 20 februarie, a fost necesară prezentarea la Tribunalul de primă instanță francofon din Bruxelles, solicitându-se obligarea României la executarea contractului de achiziție prin plata prețului pentru cele 28,9 milioane de doze de vaccin rămase pe care le-a achiziționat în valoare de 564,3 milioane euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2,7 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor: Nu avem informații cu privire la demnitarii care urmează să se prezinte la audieri

O lege nouă intrată în vigoare, Legea 101/2024, obligă demnitarii și foștii demnitari să participe și să ofere explicațiile necesare în litigiile arbitrale internaționale. Dacă refuză acest lucru, riscă amenzi uriașe, de până la 2,5 milioane de lei.

Mai exact, potrivit legii, șefii instituțiilor publice au obligația să ia măsurile legale care se impun pentru ca persoanele implicate în gestionarea „problematicii ce face obiectul litigiilor internaționale” să participe în mod obligatoriu la întâlnirile solicitate de avocații care asigură reprezentarea juridică în respectivele procese.

De exemplu, în cazul Pfizer, persoane implicate ar putea fi foștii miniștri ai sănătății și premierii care s-au ocupat de achiziționarea dozelor de vaccin.

La nivelul Ministerului Finanțelor, nu au fost primite informații din partea avocaților României cu privire la demnitarii sau foștii demnitari care urmează să se prezinte la audieri, în cadrul dosarelor arbitrale internaționale aflate în derulare, au răspuns reprezentanții Finanțelor, la solicitarea HotNews.ro.

Foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro