Exclusiv Dupa modelul Volksbank, si clientii nemultumiti ai BCR cheama in judecata "parata" Erste Bank Austria
La numai o saptamana dupa ce clientii Volksbank au cerut Tribunalului antrenarea raspunderii societatii-mama pentru filiala locala, procedura a fost urmata si de clientii nemultumiti ai celei mai mari banci locale- BCR. Acestia au solicitat introducerea in cauza, in calitate de parat a Erste Group Bank AG. Ei isi bazeaza actiunea pe doua cazuri similare ale Curtii Europene in care societatea-mama poate fi trasa la raspundere pentru orice comportament ilicit al subsidiarei, chiar daca nu a participat in mod direct la activitatile respectivei subsidiare, dar i-a trasat coordonatele activitatii.
„Solicităm introducerea în cauză, în calitate de pârât a Erste Group Bank AG, cu sediul social în Austria, Graben 21, 1010 Viena. Erste Group Bank AG este acţionarul dominant al Grupului Erste din care face parte şi BCR. În cadrul acestui grup, Erste Group Bank AG deţine în proporţie de 100% participaţiile la EGB Ceps Beteilungen GmbH. Aceasta deţine la rându-i 100% din capitalul social al EGB Ceps Holding GmbH, care deţine 69,4059% din acţiunile BCR. Este evident că cele două societăţi interpuse între BCR si Erste Group Bank AG sunt simple vehicule a căror singură menire este eludarea prevederilor comunitare privitoare la concurenţă şi risc bancar. Astfel, între cele două societăţi comerciale (BCR si Erste Group Bank AG) există, o legătură economică şi juridică puternică, care arată subordonarea SC BCR S.A. faţă de Erste Group Bank AG, aceasta din urmă fiind societea „mamă” care coordonează activitatea societăţii române”, se arata in cererea de chemare in instanta.
Potrivit documentului intrat in posesia HotNews.ro, „modelul ilegal de business a fost exportat în România de pârâta Erste Group Bank AG, fiind practicat şi în prezent, prin subsidiara sa cu personalitate juridică română. Esenţial este că, în opinia CJUE, atunci când este vorba despre încălcarea normelor de ordine publică economică de direcţie (dreptul concurenţei) sau de protecţie (dreptul consumului), societatea-mamă şi subsidiara sunt considerate o singură entitate, ceea ce înseamnă nu numai că se poate angaja o răspundere a acestei entităţi unice, ci şi faptul că, în contractele încheiate şi derulate în aplicarea acestei practici cartelare, subsidiara, inclusiv cea din România, nu este propriu-zis parte, ci este doar instrumentul prin care se transportă în contract voinţa societăţii dominante şi că, deci, societatea dominantă este parte în contract, iar nu subsidiara sa.
În acest sens, suficient este să se arate raportul de subordonare economică dintre cele două societăţi, mai exact a SC BCR S.A. faţă de Erste Group Bank AG, aceasta din urmă fiind societatea-mamă care coordonează activitatea societăţii române. Consecinţa este atragerea răspunderii Erste Group Bank AG pentru activitatea societăţii controlate de aceasta şi care este doar aparent parte în convenţiile de credit care fac obiectul prezentei cauze”, conchid autorii cererii.