Sari direct la conținut

Exclusiv Firmele de leasing ameninta ca un consumator "foarte" protejat le va face sa paraseasca Romania. Vezi propunerile lor de schimbare a Ordonantei 50/2010

HotNews.ro

Companiile de leasing au transmis Camerei Deputatilor o scrisoare prin care ameninta voalat cu retragerea de pe piata romaneasca in cazul in care consumatorii sunt protejati la un nivel “foarte ridicat”. “Invederam distinsilor reprezentanti si membri ai Camerei Deputatilor ca un nivel foarte ridicat al protejarii consumatorului de credit

Invederarea

Invederarea

Foto: Hotnews

poate conduce inclusiv la protejarea totala a consumatorului de posibilitatea de a obtine un credit, in conditiile in care institutiile financiare isi vor indrepta atentia catre alte produse sau chiar catre alte state unde regimul juridic este unul mai flexibil”, se arata in documentul intrat in posesia HotNews.ro, semnat de secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu.

  • Cresterea „semnificativa” = crestere peste un prag definit de creditor

Firmele de leasing au mai transmis anexat si lista cu modificarile pe care le doresc incluse in textul final al Ordonantei 50/2010, care va fi analizat saptamana viitoare de catre Comisia de specialitate a Camerei Deputatilor, care este camera decizionala. Oficialii ALB doresc modificarea conditiilor in care se poate modifica valoarea totală a creditului după încheierea contractului de credit. Articolul actual din Ordonanta defineste cresterea semnificativa a valorii initiale a contractului ca fiind cea de peste 15%. ALB a propus si o alta varianta,

Propunere ALB

Propunere ALB

Foto: Hotnews

in care cresterea semnificativa se intelege o ”o crestere peste un prag semnificativ pe care fiecare creditor si-l va defini in conformitate cu propria politica de risc si cu normele proprii de creditare”. Argumentul adus de ALB este ca trebuie acordata creditorilor posibilitatea de a corela acest prag cu categoria de risc in care se incadreaza fiecare client in functie de Politica de Risc si Normele de Creditare proprii”.

  • Comisionul unic= comisioane ce nu pot fi modificate unilateral

O alta modificare pe care companiile de leasing o vor introdusa in Ordonanta vizeaza cea legata de posibilitatea majorarii comisioanelor sau a altor costuri. Ordonanta in forma ei actuala interzice prin art. 35 orice fel de majorare. ALB doreste modificarea articolului in forma urmatoare: ”se interzice majorarea unilaterala de catre creditor a comisioanelor(…). Se interzice perceperea unui comision de retragere pentru sumele trase din credit cu exceptia comisioanelor aferente utilizarii instrumentelor de plata”.

alta propunere

alta propunere

Foto: Hotnews

Propunerile trimise Camerei Deputatilor mai cuprind inlocuirea sintagmei “comision unic” din articolul 36 al Ordonantei cu “comisioane ce nu pot fi modificate unilateral”, argumentand ca “prevederea unui comision unic este in masura sa prejudicieze interesele consumatorilor intrucat genereaza dezechilibre semnificative intre serviciile prestate si valoarea comisionului”, se arata in documentul ALB.

  • Obligativitatea informarii consumatorilor inlocuita cu „creditorul trebuie sa depuna diligente”

Firmele de leasing mai vor eliminarea obligativitatii de a face dovada ca au depus toate diligentele pentru informarea consumatorilor cu privire la semnarea actului aditional, cu mentiunea “creditorul trebuie sa depuna diligente”, sintagma care poate lasa loc de multe interpretari.

diligenta

diligenta

Foto: Hotnews

De asemenea, daca firma de leasing nu a furnizat sau a furnizat partial ori neconform cu contractul consumatorului, bunurile sau serviciile prevazute, Ordonanta in forma actuala permite clientului sa dea in judecata firma de leasing. ALB doreste introducerea unui articol (65) modificat in intregime. “In cazul in care bunurile sau serviciile care fac obiectul unui contract (..)nu sunt furnizate sau nu sunt conforme contractului(…) consumatorul are dreptul de a se indrepta impotriva creditorului in cazul in care s-a indreptat impotriva furnizorului dar nu a reusit sa obtina satisfacerea pretentiilor la care are dreptul”. In plus, membrii ALB solicita ca firmele de leasing sa nu raspunda “in solidar cu vanzatorii pentru orice pretentii pe care consumatorul le-ar putea avea”, inlocuind raspunderea solidara cu cea subsidiara.

  • ALB propune amenzi de cinci ori mai mici decat cele propuse de ANPC

“Obligarea creditorului sa raspunda in solidar si pentru orice pretentii ale consumatorului este nu numai exagerata, dar si inechitabila”, spun membrii ALB. Acestia nu sunt multumiti nici de nivelul amenzilor primite in cazul in care incalca prevederile Ordonantei, intentionand sa le reduca de cinci ori, de la 100.000 de lei la 20.000 de lei, argumentand ca un cuantum exorbitant de 100.000 de lei (24.000 de euro) poate genera abuzuri in practica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro