EXCLUSIV Informarea unui consilier de stat catre primul ministru in urma unei intalniri cu Chevron. Cum a ajuns Victor Ponta sa ceara strategii de comunicare pentru gazele de sist dupa ce a daramat un guvern cu acuzatii grele pe tema Chevron
O informare transmisa de consilierul de stat, Dragos Andrei, in mai 2013 arata preocuparea sefului guvernului pentru elaborarea unei strategii de comunicare pe tema gazelor de sist. Cand era in opozitie, premierul Ponta ataca guvernul Ungureanu inclusiv pe tema Chevron si se declara categoric impotriva explorarii/exploatarii gazelor de sist in Romania. In documentul obtinut de HotNews.ro, consilierul de stat vorbeste despre „necesitatea elaborarii unei strategii pe termen mediu si lung de comunicare a proiectului explorarii gazelor de sist si eventual al exploatarii acestora in Romania, aspect solicitat si de Primul Ministru cu prilejul ultimei intalniri desfasurate la Palatul Victoria”.
- Informarea consilierului de stat dupa o intalnire cu reprezentantii ai Chevron si un reprezentant al ambasadei SUA primeste rezolutia „Va rog preluat comunicarea”, cu semnatura lui Victor Ponta si este transmisa mai departe ministrului mediului, Rovana Plumb.
Preocuparea guvernului Ponta pentru imagine se manifesta cu o jumatate de an inainte de primele proteste de la Pungesti, incepute in octombrie 2013. Consilierul de stat, Dragos Andrei, il informeaza pe seful guvernului ca le-a propus reprezentantilor Chevron „organizarea unui eveniment la sediul guvernului (Sala Transilvania) pentru lansarea oficiala a proiectului de explorare a gazelor de sist de catre firma Chevron in Romania”.
Consilierul sustine, in informarea sa, ca la sugestia reprezentantului Ambasadei SUA, a propus reprezentantilor Chevron sa identifice un comunicator. „Am sugerat sa poarte o discutie cu domnul senator Damian Draghici, cetatean roman si american, cunoscut pentru abilitatile sale de comunicator si totodata o personalitate recunoscuta in randul minoritatii rome, data fiind prezenta importanta a acestei minoritati in zonele preconizate pentru explorari. Propunerea a fost imbratisata de Chevron”. Muzicianul Damian Draghici este senator PSD si actual consilier al premierului Victor Ponta.
Reamintim ca motiunea de cenzura din 2012, care a dus la caderea guvernului Ungureanu, USL a deschis lista de acuzatii cu acordarea concesiunilor companiei Chevron. „Guvernul a cedat santajului unor grupuri de interese, privatizand companii de stat si acordand licente de exploatare pentru resurse importante, fara dezbatere publica, fara transparenta si incalcand legea”, se arata in textul motiunii depuse USL.
Sub titul „Privatizari din care nu castiga nici statul, nici economia, doar clientela politica”, USL-ul lui Victor Ponta si Crin Antonescu (intre timp desfiintat) scria in textul motiunii: „In 20 martie a.c., Guvernul a aprobat 3 hotarari ale Guvernului prin care se incheiau acorduri petroliere de concesiune catre compania americana Chevron, pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de sist in Dobrogea.
Prima intrebare care se pune este de ce Guvernul a aprobat acorduri petroliere cu o singura companie, desi mai existau si alte companii care ar fi dorit sa incheie astfel de acorduri petroliere cu autoritatile romane. A doua intrebare este care este nivelul de secretizare pentru fiecare acord dintre cele mentionate si prin ce act a fost secretizat fiecare acord. Am atras atentia si noi, USL, si societatea civila asupra faptului ca in legislatia privitoare la protectia informatiilor clasificate se interzice expres secretizarea in bloc a contractelor sau acordurilor.
Compania americana Chevron a primit dreptul de a explora si exploata gazele de sist pe 3 perimetre, toate aflandu-se in judetul Constanta, in suprafata totala de aproximativ 300.000 de hectare. Cele 3 perimetre se afla in zonele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Chevron mai detine licente de explorare si exploatare si in zona Barladului. De ce au fost aprobate acordurile ce permit Chevron exploatarea gazelor de sist, in conditiile in care nu existau studii si nici cadrul legislativ specific care sa reglementeze conditiile tehnice de explorare-exploatare care sa evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice?”
PSD a dus pe toata durata campaniei din 2012 o campanie furibunda impotriva Chevron iar parlamentarii PSD din Moldova s-au remarcat prin virulente iesiri anti-americane. Imediat dupa preluarea guvernarii, premierul Victor Ponta si-a schimbat rdical pozitia in legatura cu gazele de sist, guvernul sau acordand avizele de mediu care au permis inceperea explorarii.
Cine este consilierul Dragos Andrei
Potrivit unui articol publicat de Ziarul Financiar in mai 2013, Dragos Andrei, (51 de ani), consilier de stat în cadrul cancelariei premierului Victor Ponta, a fost numit membru in consiliul de administratie al bancii de stat EximBank.
Pana in 1999 cand si-a infiintat firma de consultanta financiara Valsa Consulting, Dragos Andrei a detinut o serie de functii relevante in sectorul bancar – director de operatiuni si director general al fostei Banca Franco-Romana, sucursala Bucuresti, vicepresedinte al ABN AMRO Romania (actuala RBS) si prim-vicepresedinte coordonator corporate&retail la defuncta Bancorex.
In timpul cabinetului Nastase, Andrei a fost secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor.