EXCLUSIV Ministerul Educatiei preia dorinta Senatului de a sparge institutia care distribuie banii cercetarii si o prezinta ca propunere oficiala. Secretar de stat: Nu aveti proprietatea termenilor limbii romane, daca spuneti ca reorganizarea in doua institutii inseamna desfiintare
Ministerul Educatiei sare in sprijinul comisiei pentru invatamant din Senat condusa de Ecaterina Andronescu si aduna sustinatori pentru spargerea UEFISCDI. Dupa ce a subliniat ca desfiintarea UEFISCDI este initiativa Parlamentului, Ministerul Educatiei le propune oficial cercetatorilor “organizarea a doua agentii distincte” care sa distribuie banii cercetarii, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro. Propunerea a fost trimisa joi de Minister, prin secretarul de stat Tudor Prisecaru, ca sa obtina vineri la 10:00 raspuns de Colegiul Consultativ pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare, din subordinea sa. Contactat de HotNews.ro, Tudor Prisecaru a declarat ca reorganizarea unei institutii nu inseamna desfiintarea ei: “nu aveti proprietatea termenilor limbii romane, daca spuneti ca reorganizarea in doua institutii inseamna desfiintare”.
- UPDATE Rezolutia sedintei in care Ministerul Educatiei a propus desfiintarea UEFISCDI este: se considera utila existenta UEFISCDI si a unei noi agentii, de inovare si transfer tehnologic. Incercarile de a pune mana pe banii cercetarii continua
- Miza financiara: UEFISCDI gestioneaza 100 milioane de Euro pe care ii distribuie universitatilor si institutelor de cercetare.
- Toata batalia in jurul UEFISCDI e legata de banii pentru PNCDI 2014-2020, avertizeaza Virgil Iordache, de la Facultatea de Biologie a Universitatii din Bucuresti
- Comisia Europeana este ingrijorata de incercarea parlamentarilor romani de a desfiinta UEFISCDI. Institutia a jucat un „rol-cheie” – Surse
Sorin Campeanu, ministrul Educatiei
Foto: Agerpres
Ministrul Educatiei a declarat in urma cu o saptamana pentru HotNews.ro ca va lansa o consultare “care sa sprijine ministerul in consolidarea unui punct de vedere” pe tema desfiintarii UEFISCDI; acelasi ministru Sorin Cimpeanu a subliniat ca “nu este initiativa Ministerului Educatiei [proiectul de lege care prevede desfiintarea UEFISCDI – n.red.], ci a Parlamentului” si ca „poate din analiza va reiesi ca e mai bine asa„, cu institutia in forma actuala.
Astazi, 2 aprilie 2015, Ministerul Educatiei prin secretarul de stat Tudor Prisecaru a trimis Colegiului Consultativ pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare din subordinea sa o propunere oficiala de organizare “a doua agentii distincte”, una care sa finanteze programele de cercetare fundamentala, cealalta sa finanteze programele de cercetare aplicativa. Propunerea a fost trimisa de joi, 2 aprilie, pentru a fi discutata vineri, 3 aprilie, la ora 10:00, in sedinta convocata. Primul oficial care a spus ca UEFISCDI ar urma sa fie inlocuit cu alte doua institutii printr-o ordonanta sau hotarare de guvern a fost Ecaterina Andronescu acum mai bine de o saptamana, potrivit Adevarul. HotNews.ro a incercat sa-l contacteze astazi pe ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, dar acesta nu a raspuns.
Tudor Prisecaru, secretar de stat pe Cercetare
Foto: nipne.ro
“Tinand seama de cele prezentate va adresez rugamintea de a ne transmite punctul dumneavoastra de vedere privind propunerile de reorganizare a agentiilor de implementare a programelor CDI [UEFISCDI e una dintre ele – n.red.]. In speranta unui raspuns care sa ne ofere posibilitatea adoptarii unei solutii optime de reorganizare, va multumesc pentru cooperare si va asigur de cea mai inalta apreciere”, se arata in documentul cu antetul Ministerului Educatiei si semnat de Tudor Prisecaru.
HotNews.ro l-a contactat pe secretarul de stat Tudor Prisecaru, pe care l-a intrebat de ce Ministerul Educatiei si-a insusit punctul de vedere al Senatului ca este nevoie de desfiintarea UEFISCDI si daca ministrul Sorin Cimpeanu cunoaste aceasta propunere pe care el a semnat-o.
Tudor Prisecaru a declarat pentru HotNews.ro ca “ministrul a vazut aceasta propunere” si ca ea a fost trimisa si Academiei Romane, si Consiliului National al Rectorilor, si Consiliului National al Cercetarii Stiintifice care “isi vor spune parerea cu privire la acest subiect”.
“Nu am preluat niciun punct de vedere al Senatului. Pur si simplu am cerut, de comun acord cu dl ministru, punctul de vedere al institutiilor. Nu avem voie? Suntem sub dictatura?”, a spus secretarul de stat din Ministerul Educatiei.
Tudor Prisecaru a sustinut ca reorganizarea unei institutii nu inseamna desfiintarea ei: “nu aveti proprietatea termenilor limbii romane, daca spuneti ca reorganizarea in doua institutii inseamna desfiintare”, a declarat el pentru HotNews.ro.
In ceea ce priveste propunerea de proiect de Hotarare de Guvern care modifica UEFISCDI si pe care ministrul Cimpeanu a declarat pentru HotNews.ro ca o asteapta de la el, Prisecaru a declarat: “am hotarat ca inainte de a face aceste 2 proiecte de HG, sa vedem punctul de vedere al institutiilor”. Intrebat de ce 2 proiecte de HG si ce vizeaza fiecare dintre ele, Tudor Prisecaru a raspuns: “In urma punctelor de vedere, poate o sa avem 1, 2 sau 3 proiecte de HG. Noi lasam sa lucreze specialistii. Nu vad cine se supara ca am convocat specialistii in domeniul cercetarii, acele organisme care asista Ministerul Educatiei in luarea unor decizii. Ideea principala care a razbatut pana acum e daca ar trebui sa existe o unitate executiva pentru finantarea cercetarii fundamentale si alta aplicativa”.
Referitor la pozitiile ferme ale Comisiei Europene, Universitatii din Bucuresti, Universitatii de Vest din Timisoara, a studentilor din afara Romaniei, Ad Astra si a fostilor ministri Anton Anton si Mircea Miclea care au criticat dur intentia de desfiintare a UEFISCDI, Prisecaru a declarat: “Domnul Anton Anton a avut 3 agentii cand a fost ministru. Nu era bine?”
Vezi mai jos cum invita Ministerul Educatiei institutiile din subordine sa dezbata daca e bine sa se desfiinteze UEFISCDI sau nu, propunand direct pasul urmator: nasterea a doua institutii:
Amintim ca senatorii au incercat primii sa desfiinteze UEFISCDI. Miza financiara: institutia gestioneaza aproape 100 milioane de Euro
Senatorii au incercat luni, 23 martie 2015, sa desfiinteze UEFISCDI, prin aprobarea unui proiect de lege care prevede respingerea OUG 74/2010. Daca senatul (camera decizionala) voteaza acest proiect de lege, asta inseamna ca se respinge Ordonanta de Urgenta 74/2010. Aceasta Ordonanta a infiintat acum 5 ani institutia UEFISCDI, prin comasarea a 3 organisme care raspandeau pana atunci banii de cercetare de la guvern catre universitati si institute; unul dintre cele 3 organisme care distribuiau bani de cercetare si care au disparut in 2010 functiona in cadrul Politehnicii Bucuresti. Daca luni Senatul aproba proiectul de lege, OUG era respinsa, UEFISCDI (infiintata prin aceasta OUG) desfiintata si situatia din 2010 restabilita: adica se revenea automat la cele 3 organisme care distribuiau banii cercetarii.
Ecaterina Andronescu: O ordonanta de urgenta sau o hotarare de guvern sa inlocuiasca UEFISCDI cu doua institutii
Ecaterina Andronescu
Foto: Agerpres
Dupa ce HotNews.ro a scris pe larg despre incercarea de desfiintare a institutiei care distribuie banii alocati de Guvern pentru cercetare, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, fost rector al Universitatii Politehnica, actual presedinte al Senatului Universitatii Politehnica si actual presedinte al Comisiei pentru invatamant din Senat care a propus desfiintarea UEFISCDI, a declarat luni 23 martie pentru Adevarul ca UEFISCDI ar urma sa fie inlocuit cu alte doua institutii, una care sa se ocupe de evaluare si alta de monitorizare.
„Doresc sa subliniez ca nu se intoarce nimic la Politehnica, cum s-a speculat in presa. In ceea ce priveste votul din plen, s-ar putea sa ne intoarcem la comisie, sa asteptam o ordonanta de urgenta sau o hotarare de guvern care sa reglementeze cele doua institutii. Nicaieri in lume nu este o singura entitate care sa gestioneze toate resursele din cercetare, daca spargem in doua institutii, nu vom avea la un loc toate resursele”, a declarat senatorul Andronescu, citat de Adevarul.
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei: Luni am aflat ca proiectul care desfiinteaza UEFISCDI e pe ordinea de zi. O posibilitate este o Hotarare de Guvern care sa reglementeze cel putin 2 institutii
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei
Foto: Agerpres
Contactat marti, 24 martie, de Hotnews.ro, ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu a declarat ca „am aflat ca este pe ordinea de zi a senatului acest proiect de respingere a OUG ieri. Odata ce am aflat, evident ca Ministerul Educatiei trebuie sa aiba un punct de vedere, la care lucram acum. Am intrebat ce se intampla daca se respinge OUG. Mi s-a raspuns ca se revine automat la cele 3 institutii care gestionau banii inainte de 2010. Am zis: nu cred ca este cea mai buna posibilitate, dati-mi alta oferta. Ce se poate? O Hotarare de Guvern care sa reglementeze cel putin 2 institutii. Am cerut sa se fundamenteze aceasta propunere„.
Ministrul a anuntat si ca va lansa „o consultare a institutiilor de invatamant superior si de cercetare, precum si a Academiei Romane care sa sprijine ministerul in consolidarea unui punct de vedere”.
Dupa ce presa a scris despre tenativa senatorilor de a desfiinta UEFISCDI si de a sparge institutia in 3 organisme, Senatul a amanat de doua ori votul pe acest proiect de lege: prima oara luni, a doua oara marti, cand senatorii au decis sa trimita proiectul de lege pentru o saptamana din nou in comisii, pentru un raport suplimentar. Senatorul social-democrat Ilie Sarbu a declarat ieri in plen: „Cred ca o mare parte dintre dumneavoastra ati primit din tara, de la profesori, cercetatori, tot felul de adrese si nici noi n-am reusit sa ne facem un punct de vedere clar in comisii. As propune sa retrimitem la comisie pentru o sapt-doua ca lucrurile sa fie clare pentru toata lumea”.
UEFISCDI, prin programele pe care le coordoneaza administrativ, gestioneaza 416.823.601 lei (aproape 100 milioane de Euro), aproximativ 22% din fondurile publice alocate activitatii de cercetare, dezvoltare si inovare (conform Legii Bugetului de Stat pe anul 2015, bugetul total este de 1.913.680.000 lei, din care Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice gestioneaza 1.461.498.000 lei), potrivit informatiilor de pe site-ul institutiei. Institutia distribuie acesti bani pe baza de competitii pentru proiecte de cercetare, pe care le organizeaza si ulterior monitorizeaza implementarea proiectelor acceptate la finantare.
Citeste si: