EXCLUSIV Scrisoarea ministrului Daniel Funeriu catre Doina Melinte: Va solicit reanalizarea oportunitatii introducerii pragului de varsta de 30 ani de la care un sportiv sa poata solicita renta viagera
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, ii solicita presedintelui Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret (ANST), Doina Melinte, sa „reanalizeze” oportunitatea „introducerii pragului de varsta de 30 ani, de la care un sportiv sa poata solicita renta viagera, conform art. 22 din propunerea de lege, astfel incat textul final sa fie in avantajul sportivilor in activitate”. Intr-o scrisoare trimisa presedintelui Autoritatii, Funeriu precizeaza ca „cei care cu adevarat fac cinste Romaniei in lume trebuie sprijiniti si mobilizati spre marea performanta”.
Scrisoarea integrala a ministrului Educatiei, Daniel Funeriu:
„Referitor la proiectul de modificare a Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000 aflat in dezbatere pe pagina web a Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret, va solicit reanalizarea oportunitatii introducerii pragului de varsta de 30 ani, de la care un sportiv sa poata solicita renta viagera, conform art. 22 din propunerea de lege, astfel incat textul final sa fie in avantajul sportivilor in activitate. Cei care cu adevarat fac cinste Romaniei in lume trebuie sprijiniti si mobilizati spre marea performanta, nu descurajati prin propuneri legislative care ar stimula renuntarea la activitatea sportiva„.
De unde a pornit scandalul
Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST) a elaborat un proiect de modificare a Legii Sportului, una dintre schimbari facand referire la renta viagera. Mai exact, sportivii ar urma sa primeasca bani de la stat doar dupa ce implinesc varsta de 30 de ani, daca se retrag din activitate pana la aceasta varsta. In acest moment, Legea Sportului prevede ca sportivii care au cucerit de-a lungul carierei medalii la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale sau Europene pot cere renta viagera dupa retragerea din activitate, fara limita de varsta.
Dupa anuntarea acestei propuneri de modificare a legii, mai multe gimnaste si-au exprimat intentia de a se retrage din activitate inainte de Jocurile Olimpice, tocmai pentru a nu pierde renta. Echipa feminina de gimnastica este astfel in pericol sa ramana fara sportive inainte de Jocurile Olimpice de la Londra.
Octavian Belu si Mariana Bitang sustin impunerea unei limite de varsta in acordarea rentei, dar acuza momentul ales de ANST: Sa anunti ca umbli la renta cu 8 luni inainte de Olimpiada e aproape criminal!
GSP.ro scrie ca antrenorii coordonatori ai lotului olimpic de gimnastica feminina, Octavian Belu si Mariana Bitang, au sustinut intotdeauna ca este necesara impunerea unei limite de varsta in cazul acordarii rentei, pentru a-i descuraja pe sportivi sa se retraga prematur din activitate. Potrivit sursei citate, Belu si Bitang au vorbit chiar despre modelul ungar, unde sportivii de performanta iau renta abia dupa varsta de 35 de ani.
Ceea ce acuza cei doi este momentul in care aceasta modificare legislativa a fost pusa pe tapet: si anume cu putin timp inainte de Olimpiada de la Londra. „Sa anunti ca umbli la renta cu 8 luni inainte de Olimpiada e aproape criminal! Nimeni nu a putut sa faca inainte un studiu de impact? Am inteles ca nu sint bani, dar nu poti sa arunci in aer tot sportul de performanta! Acum, toti sportivii care detin medalii olimpice, mondiale sau europene nu se gindesc la nimic altceva decit sa-si depuna cit mai repede dosarul de pensionare pentru a nu rata sfirsitul anului, si nu cred ca e numai cazul gimnastelor”, a declarat Mariana Bitang, citata de GSP.ro.
Informatia, pe scurt:
- In acest moment, Legea Sportului prevede ca sportivii care au cucerit de-a lungul carierei medalii la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale sau Europene pot cere renta viagera dupa retragerea din activitate, oricand ar avea loc aceasta.
- Banii sunt acordati incepand cu ziua de 1 ianuarie a anului in curs.
- Daca noua Lege a Sportului va fi votata, sportivii care ar putea aduce medalii la Jocurile Olimpice de la Londra vor primi renta viagera doar dupa ce vor implini 30 de ani.
- Catalina Ponor este liderul de varsta de la echipa nationala (24 de ani), urmand Sandra Izbasa (21 de ani), Diana Chelaru (18 ani), Ana Porgras (17 ani), Amelia Racea (17 ani) si Raluca Haidu (16 ani).
- Conform noii Legi ai Sportului, Catalina Ponor ar fi sportiva care ar trebui sa astepte cel mai putin pana la renta viagera – 6 ani. Conform gsp, Catalina primeste 5.000 de lei lunar
Citeste si: