Sari direct la conținut

Expatii portughezi in Romania: Bucurestiul, un oras scump

HotNews.ro

Bucurestiul este un oras mai scump decat Lisabona sustin portughezii care muncesc in Romania in cele cateva companii lusitane. Ziarul Correio da Manha, preluat de Rador, a publicat un reportaj despre expatii portughezi din Romania, iar concluzia este ca viata de zi cu zi nu e deloc mai usoara decat in marile orase lusitane.

Cititi in intregime reportajul publicat de Correio da Manha

Grande Hotel Rin este o metafora a Romaniei. Va fi cel mai mare din Europa, insa oaspetii sai se trezesc in sunetele ciocanelor pneumatice. Inca se afla in constructie in partea de sud a Bucurestiului, dar pune deja la dispozitie cateva sute din cele 1.459 de camere si apartamente ce vor fi gata in luna martie, precum si heliportul, cazinoul si multe alte facilitati. In capitala tarii – o frenezie de santiere, de care noii emigranti portughezi profita.

Aceasta crestere – intr-o tara sunt multe de facut, dupa cum recunoaste ministrul lucrarilor publice, Ludovic Orban – nu atrage muncitori fara calificare, spre deosebire de ceea ce s-a intamplat in deceniul 1960-1970, cand portughezii au emigrat in Europa cu milioanele.

Astazi este vorba mai ales de cadre medii si superioare ale unor intreprinderi care au investit in internationalizare. La Ambasada portugheza de la Bucuresti sunt inscrisi 470, majoritatea in aceasta situatie. Un exemplu al noii emigratii este notabil in cadrul strategiei Lena Construcoes (Grupul Lena), care are in Romania 12 cadre medii si superioare, care raspund de organizarea activitatii a 370 de persoane. Sunt, mai ales, administratori, ingineri sau sefi de echipa.

Majoritatea au plecat din trei motive: dezvoltarea carierei si ambitia profesionala, conditii salariale mai bune si ca urmare a crizei care afecteaza piata portugheza a constructiilor civile si a lucrarilor publice.

Dar exista si altele: „Am venit numai pentru a raspunde strategiei de consolidare a capacitatii tehnice cu mijloace umane. Sunt un soldat al companiei si am primit provocarea cu spirit de misiune”, spune Carlos Reis, inginer constructor in varsta de 56 de ani, director al unui santier de pe tronsonul DN1 – soseaua care leaga aeroportul international de centrul Bucurestiului, executat de Lena Construcoes.

Romania este considerata un caz exemplar in Europa in privinta atragerii de mana de lucru portugheza calificata, aflandu-se la nivelul infrastructurilor din Portugalia din perioada 1980-1990, cu o piata imobiliara in ampla expansiune si cu multe oferte de munca – in constructii lipsesc 200.000 de muncitori.

In acest moment, numai in Bucuresti exista 200 de lucrari publice in executie, la care se adauga cele private, cum ar fi Grande Hotel Rin, de patru stele, care fac din capitala romaneasca un enorm santier.

Viata de zi cu zi – nu prea lipsita de griji

Emigrantii din Romania sunt bine integrati, in ciuda costului vietii si a faptului ca traiul zilnic se rezuma aproape numai la munca si la convietuirea cu alti muncitori. Faptul ca este o tara de expresie latina – 15% dintre cuvinte sunt asemanatoare cu cele portugheze – usureaza adaptarea la mediul social.

Clima nu este foarte diferita, desi iarna ninge adesea, gastronomia fiind suportabila, dar foarte diferita de a noastra. Traficul haotic si poluarea, precum si dificultatile de organizare a activitatii, o productivitate inferioara celei portugheze si excesul de birocratie sunt cateva dintre problemele identificate de emigranti.

Pe de alta parte, la Bucuresti viata este scumpa. Preturile la restaurante sunt identice cu cele de la Lisabona – un pranz obisnuit costa 10-15 euro, imbracamintea este mai scumpa cu cel putin 20%, un apartament cu doua camere, care la Lisabona s-ar inchiria cu 800 de euro, la Bucuresti consta 1.500-2.000 de euro, iar echipamentele electronice sunt mai costisitoare.

In schimb, combustibilii (5% mai putin) si masinile (40% mai putin) sunt mai ieftine. De exemplu, un Volkswagen Touareg costa 45.000 de euro, in timp ce in Portugalia ajunge la 65.000 de euro. De aceea, chiar si cu salarii mai bune cu 25-300% – in functie de pregatire si de postul ocupat, cu hrana, cazarea si masina platite si cu drumuri trimestriale in Portugalia oferite de companii, asa cum face Lena Construcoes, emigrantii nu au o viata lipsita de griji.

240 de companii portugheze

Numarul companiilor portugheze din Romania a crescut de la 118 la 240 in ultimii trei ani. Domeniul constructiilor si lucrarilor publice este unul dintre cele mai importante, deoarece sectorul va creste cu peste 10% pe an cel putin pana in 2010.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro