Sari direct la conținut

Expertii rusi cer guvernului de la Moscova sa se pregateasca pentru o criza economica reala

HotNews.ro

Viceministrul economiei, Andrei Klepaci, a fost primul dintre responsabilii rusi care au recunoscut public ca, pana la sfarsitul anului in curs, fluxul de capital strain in Rusia ar putea cobori la zero. Anterior, s-a vorbit despre 30 de miliarde de dolari. „Cu siguranta nu aceasta va fi suma”, a spus Klepaci. „Poate va fi zero, poate va fi pe minus, sau un usor plus”, a afirmat oficialul, citat de Vremia Novostei.

Pana acum, varianta unui flux zero a fost evocata numai de expertii FMI. Expertii atrag atentia ca exista toate semnele unei caderi in lant. In ajunul unei ample crize economice, statul trebuie sa-si indrepte atentia spre economia reala. Pietele financiare sunt o economie virtuala, sunt suprastructura care, formal, nu are legatura directa cu sectorul real. Banii, care circula pe pietele globale de capital, nu sunt intotdeauna sunt dependenti de productia reala si nu sunt asigurate de valori materiale.

Dar sectorul real este prins in aceste jocuri din „totalizatorul financiar”: acolo se pot obtine investitii rapide si relativ ieftine, pot fi asigurate afaceri reale, ba chiar se poate castiga mai rapid decat lansarea banilor intr-un flux de productie, scrie Vremia Novostei.

Problema in cazul Rusiei este ca sectorul real simte deja un deficit de mijloace pentru investitii in dezvoltare, indicele productiei industriale afisand o incetinire a ritmului de crestere. „Doi factori influenteaza procesul investitional – perspectivele cresterii economice si sursele, accesul si valoarea resurselor imprumutate. Or, acesti factori fundamentali au suferit serioase corectii”, este de parere expertul Elena Matrosova.

„Unele instrumente devin pur si simplu inaccesibile. Se ridica problema acumularii de resurse investitionale, care si ele se formeaza din profit si care sunt supuse poverii de impozitare”, explica ea. „Trebuie puse in functiune mecanismele – Fondul de investitii, Fondul locativ, zonele economice speciale – nu pentru acumularea de bani, ci pentru realizarea de proiecte. Statul trebuie sa compeseze absenta investitiilor”, crede ea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro