Explicația lui Iohannis cu privire la dronele ruse căzute pe teritoriul României
- Redactia Hotnews
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în contextul fragmentelor de drone care au căzut pe teritoriul ţării noastre, că trebuie să privim evenimentele într-un context mai amplu şi să ne întrebăm de ce atacă Rusia aceste mici porturi ucrainene.
- „Am avut trei situaţii când am descoperit fragmente de drone pe teritoriul României. Din fericire, până acum nimeni nu a fost rănit şi nu au fost produse pagube, dar asta nu înseamnă că nu contează aceste evenimente. Trebuie să privim aceste evenimente într-un context mai amplu. De ce Rusia atacă aceste mici porturi? Apropo, avem o graniţă la Dunăre cu Ucraina care este destul de lungă Prin urmare, de ce Rusia atacă aceste mici porturi? Explicaţia, în opinia mea, este că Rusia vrea să pericliteze tranzitarea cerealelor ucrainene. România a permis din prima să exporte cereal către cine doreşte, în principal ţărilor mai puţin dezvoltate şi exportă destule”, a afirmat Klaus Iohannis, la dezbaterea World Leaders Forum cu tema „Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra securităţii la Marea Neagră”, care a avut loc joi la Universitatea Columbia, New York, potrivit News.ro.
Preşedintele României a adăugat că aceste atacuri ale ruşilor asupra micilor porturi ucrainene pot fi catalogate drept „crime de război”.
- „Colegii mei au făcut nişte calculat că de la începutul războiului, din februarie anul trecut, Ucraina a explortat peste 25 milioane tone de produse agricole, în cea mai mare parte cereale. Cele mai multe vin prin aceste mici porturi. Deci Rusia atacă aceste mici porturi să sperie oamenii, să oprească tranzitarea acestor cereale. Aceste atacuri sunt crime de război, pentru că nu atacă unităţi militare, atactă infrastructură civilă, oameni care doar lucrează în aceste porturi. Dar să fie afectate zone ale României este destul de inacceptabil şi protestăm împotriva acestui lucru. Am discutat cu aliaţii noştri şi au întărit securitatea aeriană în zona noastreă. Bineînţeles că Rusia nu atacă direct România, dar dacă ajung aceste fragmente de drone pe teritoriul în România atunci este o problemă reală”, a completat Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a mai afirmat, joi, că „lansând invazia asupra Ucrainei, Rusia a contestat, în mod direct şi violent, ordinea globală creată după sfârşitul Războiului Rece”.
„România este statul membru al Uniunii Europene şi al NATO cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina, precum şi o ţară riverană Mării Negre, zonă în care războiul este în desfăşurare. Acesta este motivul pentru care consider că perspectiva noastră asupra impactului războiului în vecinătatea noastră strategică şi la nivel global este relevantă. Lansând invazia asupra Ucrainei, Rusia a contestat, în mod direct şi violent, ordinea globală creată după sfârşitul Războiului Rece. Un pilon fundamental al acestei ordini este dreptul – şi în acelaşi timp, libertatea – fiecărui stat suveran de a decide în legătură cu politicile sale, externe sau interne, în conformitate cu valorile democratice, stat de drept şi drepturile omului”, a declarat Klaus Iohannis, la dezbaterea World Leaders Forum cu tema „Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei şi impactul acestuia asupra securităţii la Marea Neagră”, care a avut loc joi la Universitatea Columbia, New York.
Şeful statului a adăugat că „prin invadarea Ucrainei, Rusia încearcă să readucă revizionismul în relaţiile internaţionale, precum şi sferele de influenţă în politica globală şi regională”.
- „Foloseşte concepte desuete, precum aşa-numitul drept al «Marilor Puteri» de a-şi impune directivele de politică externă în raport cu ceea ce numeşte state «mai mici». Şi atacă, în acelaşi timp, valorile democratice, statul de drept şi ordinea mondială bazată pe reguli. Mult prea mulţi oameni şi-au sacrificat vieţile în secolul XX luptând împotriva celor care promovau astfel de concepte. Este, de aceea, responsabilitatea noastră colectivă de a ne opune unor astfel de acţiuni”, a completat Iohannis.
Preşedintele României a mai precizat că agresiunea rusă nu a început în luna februarie a anului trecut, ci în anul 2008 atunci când Rusia a atacat Georgiat şi a continuat în 2014, atunci când aşa-zişii „mici omuleţi verzi” au ocupat ilegal Crimeea.