Sari direct la conținut

Exporturile de gaze ale Rusiei au atins cel mai scăzut nivel din acest secol

HotNews.ro
Gazprom, Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia
Gazprom, Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Exporturile de gaze ale grupului rus Gazprom către principalele sale pieţe externe aproape s-au înjumătăţit în 2022, atingând cel mai scăzut nivel de la începutul secolului, în condiţiile în care livrările în Europa au fost reduse semnificativ după invadarea Ucrainei, conform Reuters și Bloomberg. Uniunea Europeană, în mod tradițional cel mai mare consumator de petrol și gaze din Rusia, a vorbit de ani de zile despre reducerea dependenței de gazul rusesc, dar Bruxelles-ul a luat măsuri doar după ce Kremlinul a decis invadarea Ucrainei, în 24 februarie.

Gazprom, controlată de stat, a anunțat, citându-l pe directorul executiv Alexei Miller, un aliat de cursă lungă al președintelui Vladimir Putin, că exporturile sale în afara fostei Uniuni Sovietice se ridică la 100,9 miliarde de metri cubi în acest an. Asta înseamnă o scădere a exporturilor cu 46% comparativ cu 2021. Această cantitate include livrările către China prin conducta Power of Siberia, prin care Gazprom a furnizat 10,39 miliarde de metri cubi anul trecut.

Nivelul exporturilor de gaze rusești către Europa s-a prăbușit astfel la cel mai mic nivel de la destrămarea URSS, în 1991, scrie Reuters.

  • Gigantul controlat de statul rus a extras în acest an 412,6 miliarde metri cubi de gaze, cu 20% mai puţin decât în 2021.
  • „Ţin să subliniez că 2022 a fost un an foarte, foarte dificil”, a spus Alexey Miller, vorbind despre „schimbările radicale de pe pieţele de energie”, ca urmare a sancţiunilor internaţionale impuse Moscovei de la declanșarea invaziei.

În 2021, Rusia a fost, prin Gazprom, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale şi principalul furnizor al Uniunii Europene, însă, între timp, cele 27 de state membre UE şi-au redus semnificativ importurile din Rusia, astfel că în prezent gazele ruseşti reprezintă mai puţin de 10% din importurile de gaze ale statelor UE, potrivit Comisiei Europene.

Gazprom nu a oferit cifre privind exporturile sale în fiecare ţară.

În acest moment, gazele naturale ruseşti ajung în Europa printr-unul dintre punctele de la frontiera Rusiei cu Ucraina, precum şi printr-o ramură a conductei TurkStream, care trece prin Turcia, Serbia şi Ungaria.

În paralel, Gazprom şi-a majorat treptat livrările de gaze spre China, astfel că în luna decembrie volumul livrărilor zilnice a depăşit nivelurile prevăzute în contract, iar în unele zile au fost atinse chiar valori record.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro