Sari direct la conținut

Expozitia "Memory Repair" de Ramon Sadic si Claudiu Craciun

HotNews.ro
Memory Repair, de Ramon Sadic si Claudiu Craciun, Foto: Afis
Memory Repair, de Ramon Sadic si Claudiu Craciun, Foto: Afis

In 2013, Ramon Sadîc & Claudiu Craciun cerceteaza in echipa scopul si sensul unor fotografii iconice – instantanee ale unor momente foarte traumatice – in proiectul denumit „Memory Repair/Reparatia memoriei”. Punind deoparte valoarea documentara si estetica a fotografiilor asupra carora si-au indreptat atentia, cei doi interogheaza implicarea morala si etica a autorilor – fotografi care si-au calcat pe inima si s-au pierdut cu firea, lasandu-se prinsi, posedati chiar, de actul documentarii.

Prin acest proiect, mult-pretuitele si premiatele fotografii sunt acum tratate drept resurse si sunt supuse restaurarii la nivel de reprezentare, intr-o tentativa de reparatie a faptelor, prin care fosta realitate devine fictiune imbunatatita. Rezultatul e bun: raul lipseste.

„Lipsa raului e lipsa subiectului din fotografia iconica.” spune Claudiu Craciun in textul sau. „Lipsite de subiect, lipsite de rau, lipsite de trauma si drama, imaginile devin banale si cotidiene. Binele este absenta raului desi este unul minimal, reparatoriu si întârziat. Toate fotografiile sunt ipostaze ale violentei, momente în care umanitatea este ranita, cu ajutorul tehnologiei si fortei, prin spectacol sau prin abandonul în fata naturii predatoare. Prin interventia în imagini e imposibila uitarea, e interzisa negarea. Ambele ar anula sensul oricarei crime si al oricarui sacrificiu. Este o rememorare care ofera victimelor sansa existentei si recunoasterii.

Proiectul poate fi o alternativa estetica la martiraj, comemorare si ignorare. Este o interventie discreta care fie protejeaza victimele fie le elibereaza de amenintare si moarte. Este un exercitiu de restaurare a demnitatii.” (Claudiu Craciun, Memory Repair 2013)

„Memory Repair” este un proiect in lucru si va fi completat, spun cei doi autori, pina cand in final va fi constituit din sapte picturi si un document video.

Claudiu Craciun & Ramon Sadic

Claudiu Craciun & Ramon Sadic

Foto:

Ramon Sadîc & Claudiu Craciun sunt la prima lor participare comuna intr-un autor colectiv. Nu a fost nevoie sa gaseasca un nume comun, un nume de grup – desi colaborarea lor a fost stransa, fiecare isi pastreaza identitatea creativa si semnatura. Ramon cu pictura, Claudiu cu literatura – insemnand ca Ramon isi asuma realizarea a intregii reprezentari vizuale din proiect, in timp ce Claudiu documenteaza si fundamenteaza critic-ideologic tema aleasa. Cei doi spun ca vor continua si ca pregatesc mai multe proiecte in aceasta formula in 2014.

Din 5 decembrie 2013 pina in martie 2014, un preview al proiectului „Memory Repair” (4 lucrari) va fi expus la Tempoart Gallery – Tower Center, parter in Piata Victoriei, Bucuresti.

Ramon Sadîc, artist vizual

Este autorul catorva dinte cele mai spectaculoase stencil-uri din Bucuresti, ceea ce l-a facut sa fi asociat cu street-art; lucrarile sale oscileaza intre instalatii complexe cu mesaj social si tema politica si lucrari simple, lipsite de subiect dar pline de atmosfera – menite doar sa amuze. Unele dintre cele mai bine cotate expozitii solo si de grup la care a participat sunt: Work in Progress la Garajul Ciclop, curatori Alina Bucur si Iustin Moldovan in 2013; Hardfolkcore la Atelier 030202, curator Mihai Zgondoiu si Human Evolution/Involution la Curtea Veche, in 2012; My city la Home of Arts si Delicii la Studio in transition, 2011; in 2010 a prezentat Super Embryo la MORA Gallery, iar in 2008 a participat in proiectul “I Love Bucharest” – interventii in spatiul public in metroul bucurestean.

Claudiu Craciun, activist social

Este lector universitar la Catedra de Stiinte Politice si Studii Europene a Facultatii de Stiinte Politice, SNSPA . Detine titlul de doctor in stiinte politice din anul 2007 si este absolvent al programului masteral in politica europeana la London School of Economics and Political Science (2008). Este autor si editor al volumului “Stat, violenta si suveranitate” si al volumului “Managementul politicilor publice. Transformari si perspective.” co-editor impreuna cu Paul E. Collins publicat la editura Polirom in 2008. Claudiu a fost implicat ca activist social in numeroase initiatie ale societatii civile si a fost un participant activ la protestele de strada anti-austeritate/anti-autoritare din 2012 si impotriva exploatarii aurifere de la Rosia Montana in 2013.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro