Expozitia WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET vernisata miercuri, la UNAgaleria
Tema lucrărilor “WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET” este un pretext pentru transpunerea picturii de gen în fotografie. Proiectul este o încercare de fuzionare a două arte diferite, pe de-o parte pictura şi pe de altă parte fotografia. Expoziţia vernisata miercuri, 3 iunie, la UNAgaleria (Str. Budișteanu nr.10) este constituită din treizeci de fotografii ale studenţilor şi o serie de imagini din pictura de gen a secolelor XVII şi XVIII.
Pictura de gen, ca punct de pornire al acestei expoziţii, aduce în discuţie viaţa simplă prin care ajungem să conştientizăm aspecte ale realităţii imediate, recurgând la meditaţie ca mijloc de cunoaştere.
Vânzătorul ambulant, asociat cu pitorescul oraşelor, ne iese în întâmpinare, anticipând nevoile noastre cele mai simple, ne îmbie să experimentăm, ne opreşte din drum. Abil observator al trecătorilor şi al mediului, popas pe drumurile aşezărilor omeneşti, identitatea lui se topeşte în spaţiul urban, devenind una cu produsul pe care îl vinde.
Indiferent că îşi expune marfa pe cartoane sau în coşuri direct pe trotuare, “instalat” în spatele unei tarabe sau comercializează mărfurile din portbagajul unei maşini, pare să aparţină locului prin care ceilalţi doar trec. Cu un statut social adesea precar, prezenţa vânzătorului ambulant este întemeiată de negoţul pe care îl propune. Venit de aiurea, se deschide lumilor în care ajunge, provoacă schimburi culturale, poartă cu el dorul diversităţii. Nu este chemat, ci se insinuează pe nesimţite, îşi face loc, stârneşte simpatie, curiozitate, iritare, seduce, păcăleşte, trezeşte suspiciuni. Îl vedem adesea ca întruchipând adaptarea isteaţă şi încăpăţânată a vieţii.
Într-o lume în care orice marfă este la un click distanţă, într-un timp ce pare să le fi văzut pe toate, mai are rost să zăbovim cu gândul asupra unei atât de vechi ocupaţii?
Cu această întrebare în minte, echipa expoziţiei propune posibilităţi contemporane de comunicare ale acestei teme cu rădăcini vechi de mii de ani.
Expoziţia este constituită din treizeci de fotografii ale studenţilor şi o serie de imagini din pictura de gen a secolelor XVII şi XVIII.
Studenţii – artişti sunt: Valentin Cernat, Alin Nicolae Purcăroiu, Eliza Lupu (anul II); Alexandra Domiţian, Andrei Alexandru Burcea, Andrei Nedelcu, Dan Cotruta, Denise Lobonţ, Irina Rădulescu, Livia Nicolae, Melissa Antonescu, Romina Banu, Ruxandra Iacob, Lehel Kelemen şi Mădălin Dragoş Popa (anul I).
Echipa curatorială este formată din: Beatrice Boban, Adelina Nicolăescu, Maria Măntăluţă, Oana Turcu, Camelia Silian şi Oana Dragomir, Facultatea de Istoria şi Teoria Artei, anul II.